Werken op Bonaire

Bonaire heeft (nog) een beperkte economie. De overheid, zoutindustrie, olieoverslag & olieopslag, dienstverlening en het (duik)toerisme zijn de belangrijkste werkgevers op het Caribische eiland. De overheid is overigens koploper qua werkverschaffer, maar liefst 1700 Bonairianen werken voor de overheid.

De bevolkingsgroei op Bonaire heeft de laatste jaren een spectaculaire stijging laten zien van 10.000 inwoners in 2003 naar de huidige 19.408 inwoners (9 augustus 2017). De verwachting is dat deze trend zich voortzet en dat Bonaire in 2020 ongeveer 25.000 inwoners telt.

Cruiseschip op Bonaire

Daarnaast zit het toerisme de laatste jaren sterk in de lift. Ruim 70.000 toeristen vliegen jaarlijks naar Bonaire naast de 170.000 cruisetoeristen die jaarlijks het Caribische eiland aandoen. 

Maar liefs 80% van de Bonairiaanse economie drijft op het toerisme. Daarmee is het duikeiland uniek in de Caribische regio. De meeste Caribische eilanden zijn voor 22% economisch afhankelijk van het toerisme. Voor Europees Nederland geldt een percentage van slechts 4%.

Verder is de verwachting dat de komende jaren een verhoogde belangstelling zal ontstaan van Europese Nederlanders om zich te gaan vestigen in de nieuwe Caribische gemeente van Nederland.

Door deze stormachtige ontwikkelingen zullen er steeds meer woningen, vakantie accommodaties en faciliteiten gebouwd moeten worden op Bonaire. Hierdoor is de bouwsector de laatste tijd sterk onder druk komen te staan. Er is dus een grote vraag aan kundige en gekwalificeerde mensen in deze branche.

Maar niet alleen in de bouwsector is er veel werkgelegenheid ook in andere beroepsvelden zoals de financiële dienstverlening, zakelijke dienstverlening, automatisering, onderwijs en gezondheidszorg is er doorlopend behoefte aan gekwalificeerde werknemers. Sommige arbeidskrachten treden in dienst bij bedrijven of instellingen andere werknemers worden gedetacheerd op Bonaire.

Werkgevers op Bonaire verlangen vaak meertalige werknemers die onder andere de Nederlandse en Engelse taal meester zijn. Daarnaast kan het spreken van het Papiaments en Spaans erg nuttig zijn op het Caribische eiland.

In Kralendijk zijn verschillende uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars die je prima kunnen adviseren en begeleiden bij het zoeken van een passende baan op Bonaire.

Vacaturebanken

Op Bonaire zijn twee vacaturebanken. Aan de enige kant verzorgt de stichting 'Ban Boneiru Bèk' al jaren een online vacaturebank. Aan de andere kant heeft de overheid sinds 2013 ook een vacaturebank online gezet. Deze vacaturebank luistert naar de naam 'Bonaire Tin Trabou'. Door deze twee vacaturebanken is het mogelijk voor werkzoekenden en werkgevers om zich online te kunnen inschrijven voor werk of om vacatures aan te melden. Op Bonaire zijn ongeveer vijfhonderd werklozen.

Eigen onderneming op Bonaire

Sommige Nederlanders zien zakelijke kansen en mogelijkheden op Bonaire en besluiten om een eigen onderneming te beginnen op het Caribische eiland.

De laatste jaren worden er gemiddeld 250 nieuwe ondernemingen per jaar op Bonaire opgestart. Als belangrijkste groeisectoren zijn de zakelijke- en persoonlijke dienstverlening aan te merken. Bij het opstarten en uitvoeren van een eigen bedrijf op Bonaire komt uiteraard veel kijken. Het begint met een goed onderbouwd ondernemingsplan (businessplan).

Gio's ijs op Bonaire

Het ondernemingsplan bestaan uit verschillende onderdelen en facetten. De keuze van de rechtsvorm (eenmanszaak, VOF, BV, CV, NV of maatschap), benodigde vergunningen, concurrentie analyse, marketingstrategie, financiering en de haalbaarheid van de onderneming zijn daar voorbeelden van.

Als er eenmaal een bedrijf op Bonaire staat moeten er vervolgens periodiek handelingen verricht worden die niets met de primaire bedrijfsvoering te maken hebben. Te denken valt onder andere aan de loonadministratie, jaarrekeningen en belastingaangifte (loonbelasting, winstbelasting, etcetera). Uiteraard is het altijd mogelijk om dit werk uit te besteden aan professionals.

Vaak is het dan ook verstandig om gedurende de start en het verdere bestaan van een onderneming op Bonaire, geregeld raad en advies in te winnen bij vakmensen (accountants, administrateurs, bedrijfsadviseurs, belastingadviseurs, boekhouders, financieel adviseurs, etcetera) over deze specialistische materie.

Financiering van eigen onderneming op Bonaire

Als je op Bonaire wilt gaan ondernemen zal dat gefinancierd moeten worden. Ondernemers kunnen zich onder andere voor dat doel richten op het 'Agentschap NL'. Het Agentschap NL is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. (Agentschap: een zelfstandig onderdeel van een ministerie dat zijn eigen beheer voert)

Ondernemers kunnen bij het Agentschap NL terecht voor informatie, netwerken, uitvoering van wet- en regelgeving maar dus ook voor financiering. Bij het Agentschap NL bestaan verschillende regelingen.

Microfinanciering

Op Bonaire is het mogelijk om een microkrediet (tot 44.000 dollar (35.000 euro)) te verkrijgen voor het opstarten van een onderneming op het eiland. Iedereen die hiervoor in aanmerking wil komen moet zich melden bij de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire.

Naast de lening (waarbij de overheid voor 80% borg staat) kunnen de startende ondernemers rekenen op coaching en training door de adviseurs van de KvK of deskundigen uit het bedrijfsleven. De initiële bijdrage van de ondernemer die voor dit traject kiest bedraagt 160 euro.

Borgstelling MKB Krediet (BMKB)

Iedereen die wil gaan ondernemen op Bonaire kan ook gebruik maken van de borgstellingregeling. Je kunt van deze regeling gebruik maken als je geld bij een bank wilt lenen, maar je de bank weinig zekerheden kunt bieden. Doordat de overheid tot één miljoen euro garant staat, is de bank eerder geneigd om het geld te lenen. Verschillende banken participeren mee met deze regeling.

Column: Een eigen bedrijf op Bonaire!

"Iedere ondernemerskans op Bonaire wordt tegenwoordig gulzig en met beide handen aangenomen. Zo zijn Nederlandse ondernemers vorig jaar massaal op het 'ijssegment' gedoken..."Lees column

Groeifaciliteit

Op dit moment is deze regeling nog niet mogelijk, omdat er nog geen lokale banken of participatiemaatschappijen op Bonaire bij de Groeifaciliteit zijn aangesloten.

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)

Op dit moment is deze regeling nog niet mogelijk, omdat er nog geen lokale banken of participatiemaatschappijen op Bonaire bij de GO zijn aangesloten.

Garantie Ondernemingsfinanciering Curatieve Zorg (GO Cure)

Op dit moment is deze regeling nog niet mogelijk, omdat er nog geen lokale banken of participatiemaatschappijen op Bonaire bij de GO Cure zijn aangesloten.

Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire

Ondernemers op Bonaire kunnen dankzij de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire, rekenen op adequate informatie, advies en ondersteuning bij de uitvoering van hun onderneming.

De belangrijkste taken van de Kamer van Koophandel en Nijverheid op Bonaire zijn; de wetsuitvoering (Handelsregisterwet en Vestigingswet Bedrijven), voorlichting & advies, stimulatie & waarborging van een positief investeringsklimaat, stimulatie van het ondernemingsschap en het adviseren (gevraagd & ongevraagd) van de overheid.

Sinds 1 januari 2010 zijn niet-commerciële rechtspersonen (onder andere verenigingen en stichtingen zonder onderneming) ook verplicht tot inschrijving in het handelsregister. Sinds augustus 2012 werken er twee bedrijfsconsulenten bij de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire. Zij moeten het ondernemerschap op het koraaleiland gaan stimuleren. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor het leveren van advies- en bijstanddiensten aan ondernemers die op Bonaire zijn gevestigd.

Arbeidskrachtenonderzoek

Om de twee jaar voert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een zogenaamd Arbeidskrachtenonderzoek (AKO) uit op Bonaire. Het AKO heeft als doel om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Het werkloosheidspercentage, de arbeidsparticipatie, het opleidingsniveau, het beroep en de arbeidsduur zijn voorbeelden van de gegevens die worden verzameld.

Investeerders

Het openbaar lichaam Bonaire probeert er alles aan te doen om het investeringsklimaat op het eiland zo gunstig mogelijk te maken. Zo is ondermeer in 2012 besloten om de vastgoedbelasting te verlagen van 1,0 naar 0,8%. De vastgoedbelasting voor hotels en appartementen is toen zelfs verlaagd van 0,8 naar 0,4%.

Congressen, symposia en seminars 

Bonaire is mondiaal gezien een geliefde plek voor het organiseren van verschillende soorten congressen, seminars, symposia, lezingen, cursussen en vergaderingen. Deelnemers aan bovengenoemde bijeenkomsten kunnen naast deze zakelijke activiteiten genieten van alle schoonheid die Bonaire te bieden heeft.

De grote hotels en resorts bieden uitstekende faciliteiten waar zakelijke bijeenkomsten worden gehouden. Daarnaast kent het eiland nog enkele historische locaties en verschillende musea waar de congressen, seminars en symposia kunnen plaatsvinden in pittoreske entourages.

Convenant tussen Bonaire en Aruba

Ieder jaar vindt er een handelconferentie/handelsmissie plaats tussen Bonaire en Aruba. Door beter met elkaar samen te werken hopen de twee eilanden onder andere beter zaken te kunnen gaan doen met verschillende landen in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Bonaire Business and Employers Association

Sinds 2013 werkt de ondernemersvereniging op Bonaire (Bonaire Business and Employers Association (BBE)) nauw samen met het Midden Klein Bedrijf Nederland (MKB). Door de samenwerking zal er meer kennis en begrip ontstaan tussen de ondernemers van Europees Nederland en Bonaire. Daarnaast zullen er meer kansen en mogelijkheden ontstaan voor ondernemers van Europees Nederland en Bonaire.

In 2013 is de BBE ook een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Aruba Trade and Industry Association (ATIA). De ATIA is de grootste werkgeversvereniging van Aruba en wordt gezien als de stem van de ondernemers van het zonovergoten Caribische eiland.

Green Economic Model

In 2013 is men op Bonaire begonnen met het zogenaamde 'Green Economic Model' (GEM). Dit model richt zich op de transitie van het koraaleiland naar een duurzame toekomst. Bonaire is voor een groot deel afhankelijk van de diensten die de natuurlijke omgeving biedt zoals de zee en het koraalrif. De Caribische Zee en het rif zijn belangrijk voor de lokale visvangst en de toeristenindustrie.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen