Er kunnen verschillende motivaties zijn om onroerend goed aan te kopen op Bonaire. Mensen die zich permanent op Bonaire willen vestigen zullen op zoek moeten naar geschikte woonruimte.
Andere mensen kopen een tweede huis op Bonaire en verblijven daar gedurende de vakantieperiode. Sommige mensen zien de aanschaf van onroerend goed op Bonaire als een prima belegging en proberen hun vakantievillaof appartement te verhuren of speculeren op een waardestijging.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je eigen verblijf op Bonaire te creëren. Je kunt een woning voor langere tijd gaan huren, een huis kopen of een huis zelf (laten) bouwen. Als je eenmaal een woning hebt gekocht of gebouwd kun je deze ook weer laten beheren bij afwezigheid.
Op Bonaire zijn er twee manieren om een woning voor een lange termijn te huren (de zogenaamde 'lange termijn verhuur'). Enerzijds kan dit via de sociale huursector en anderzijds via de commerciële huursector.
Op Bonaire is een beperkt aanbod van sociale huurwoningen. Daar komt bij dat de huurprijzen van deze huurwoningen vrij hoog zijn. De meeste huurprijzen liggen namelijk boven de 500 dollar per maand. Bovendien ligt deze markt al bijna 10 jaar stil. Er worden amper betaalbare huurwoningen gebouwd voor één,- twee,- en meerpersoonshuishoudens.
Incidenteel worden er sociale woningen op Bonaire opgeknapt. In 2012 zijn er bijvoorbeeld zes sociale woningen in Rincon grondig gerenoveerd. Deze renovatie werd gefinancierd met Nederlandse en Bonairiaanse fondsen.
Veel Bonairianen hebben te kampen met huurschulden. Er staat in totaal nog voor een half miljoen dollar aan huurvorderingen open op het koraaleiland. In 2012 is daarom het project 'Perspectief op verantwoord wonen' gestart. Men wil via deze manier het huurschuldenprobleem op Bonaire voorgoed oplossen. Men zit onder andere te denken aan betalingsregelingen en gedeeltelijke kwijtscheldingen van de huurschulden.
Fundashon Cas Bonairiano (FCB) is de sociale woningbouwstichting van Bonaire. FCB heeft 429 huizen in haar beheer op het Nederlandse duikeiland.
In 2013 werd er in Den Haag een convenant ondertekend voor een samenwerking tussen de FCB met de woonstichting 'Thuis'. Thuis zetelt in Eindhoven en gaat haar expertise en ervaring delen met de FCB om de FCB te helpen zich verder te professionaliseren.
De huurprijzen in de commerciële huurmarkt op Bonaire variëren tussen de 300 dollar per maand (eenkamerappartement) en 2000 dollar per maand (luxe villa). De huurcontracten op het Nederlandse duikeiland voor de 'lange termijn verhuur' worden minimaal voor een kwart jaar, half jaar of één jaar afgesloten. Er geldt vaak geen maximum.
"Een tweede huis op Bonaire, wie droomt daar niet van! Heerlijk een paar keer per jaar Europees Nederland kunnen verwisselen voor Caribisch Nederland..."Lees column
Op Bonaire heerst veilig investeringsklimaat. De onroerend goed prijzen stegen tot 2009 met gemiddeld 10 procent per jaar. Vanaf 2009 zijn de onroerend goed prijzen op Bonaire gestabiliseerd.
Over het algemeen is het verstandig om eerst een huurwoning op Bonaire te zoeken en vanuit die situatie de jacht te openen op een koopwoning. Op deze manier valt een eventuele tijdsdruk weg en kun je een betere beslissing nemen.
Huizenbezitters (onroerendgoedbezitters) betalen op Bonaire twee soorten belasting; de grondbelasting (onroerendezaakbelasting) en de vastgoedbelasting. De grondbelasting is een eilandelijke heffing, de vastgoedbelasting is een Rijksbelasting.
Er wordt overigens wel onderscheid gemaakt in het gebruik van het onroerend goed. Huiseigenaren die permanent in het huis wonen betalen alleen grondbelasting. Huiseigenaren die het huis verhuren of buiten Bonaire wonen betalen alleen vastgoedbelasting. De eerste 50.000 dollar van de waarde van tweede woningen van natuurlijke personen is vrijgesteld in de vastgoedbelasting.
Het tarief voor de grondbelasting bedraagt momenteel op het Caribische eiland 0,35 procent van de waarde van het onroerend goed (waardebeschikking). Het tarief voor de vastgoedbelasting bedraagt 0,80 procent van de waarde van het onroerend goed (waardebeschikking). De waardebeschikking geldt voor een periode van 5 jaar.
Voor de volgende situaties geldt een vrijstelling van de vastgoedbelasting: cultuurgronden die bedrijfsmatig geëxploiteerd worden, onroerende zaken tot een waarde van 50.000 dollar en onroerende zaken die het ondernemingsvermogen vormen voor een zelfstandige ondernemer (de eenmanszaak is belastingplichtig onder de inkomstenbelasting).
Daarnaast is er op Bonaire een investeringsfaciliteit in de vastgoedbelasting opgenomen. Dit betekent dat de waardestijging van onroerende zaken door investeringen (nieuwbouw, renovatie, uitbreiding, etcetera) voor 5 jaar vrijgesteld is.
Een eigen huis op Bonaire bouwen is voor veel mensen een grote droom. Sommigen zetten deze droom om in een werkelijkheid en creëren een prachtige residentie op het duikeiland.
Op Bonaire wordt onderscheid gemaakt in drie soorten grond/land/terrein: eigendomsgrond, erfpachtgrond en huurgrond. Eigendomsgrond is grond die volledig eigendom van degene op wiens naam het staat. Dit is de duurste vorm van grond op Bonaire.
Erfpachtgrond is grond die door de Bonairiaanse overheid wordt verpacht voor een periode van 60 jaar. De periode kan eventueel verlengd worden met een extra 40 jaar. Omdat de pachtperiode minimaal 60 jaar bedraagt, leent erfpachtgrond zich ook voor woningbouw. Erfpachtgrond is veel minder duur dan eigendomsgrond.
De overheid van Bonaire verdient veel geld aan de erfpacht (erfpachtcanon). Ieder jaar worden er duizenden aanslagen verstuurd. Helaas is het inningsbeleid nog niet optimaal, de komende jaren wordt dit beleid sterk aangescherpt.
Huurgrond is grond die door de Bonairiaanse overheid wordt verhuurd voor een periode van 5 jaar. Omdat de huurperiode slechts 5 jaar bedraagt leent huurgrond zich niet voor woningbouw.
Op veel stukken bouwgrond van Bonaire rust een bouwplicht. Dat wil zeggen dat er binnen een bepaalde periode op gebouwd moet worden. Voor dit soort percelen bouwgrond wordt in de praktijk vrij vlot een bouwvergunning afgegeven.
Iedereen die een huis op Bonaire willen bouwen kan het beste contact opnemen met de 'Dienst Ruimtelijke Ordening Bonaire (DROB)'. De DROB kan precies aangeven welk land nog beschikbaar is voor de bouw van huizen. De DROB is bovendien de verstrekker van de noodzakelijke bouwvergunning.
Om de grootste kans te maken dat de bouwvergunning van het huis goedgekeurd wordt is het verstandig om een lokale architect in de arm te nemen. Op Bonaire bestaan veel bouwregels, het is soms net Nederland, die regelmatig worden gecontroleerd door de 'Dienst Bouw en Woningtoezicht'.
Zo moet er een minimale afstand zijn met het van de huis buren en een minimale afstand tot de weg. Belangrijk is het dat je je aan de regels houdt, anders kun je het zaakje weer afbreken.
Het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) is op Bonaire verantwoordelijk voor het drinkwater en de elektriciteit. De meeste bouwkavels op Bonaire hebben al aansluitpunten voor water en stroom, maar voor sommige bouwkavels moeten de water- en elektriciteitsaansluitingen worden aangevraagd en aangesloten.
Tegenwoordig wordt het afval op Bonaire netjes gescheiden, op het eiland is een zogenaamd milieuplein. Hier kunnen onder andere glas, blik, oud paper, oud ijzer, karton, batterijen, motorolie, huishoudolie, elektronica, mobiele telefoons en textiel worden ingeleverd.
Dit afval zal verder verwerkt worden door Selibon. Selibon is het vuilverwerkingsbedrijf van Bonaire. Door afvalstromen apart te houden en gescheiden in te zamelen, kan het opnieuw worden gebruikt als een secundaire stof. Glas kan bijvoorbeeld vermalen worden tot zand of uitgevoerd worden naar het buitenland waar het kan worden omgesmolten tot nieuw glas.
Het milieuplein ligt aan de Kaya Industria, naast de Warehouse en is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.
De klimatische omstandigheden op Bonaire zijn anders dan in Nederland. De regen, wind en zon zijn factoren waarmee je tijdens het ontwerpen en bouwen van een huis rekening moet houden. De wind is heel belangrijk voor een huis op Bonaire.
Het is essentieel het huis zo te bouwen ten opzichte van de windrichting dat het huis maximaal gekoeld wordt. De noordoostpassaatwind vormt namelijk de ideale natuurlijke aircondition. De Nederlandse topontwerper Piet Boon bouwt op Bonaire luxe villa’s die geen aircondition hebben, maar die voor honderd procent door de wind gekoeld worden.
Een groot verschil met Europees Nederland is de ondergrond van Bonaire. Bonaire bestaat voor eenderde uit vulkanisch gesteente en voor tweederde uit kalksteenkoraal. Een fundering aanleggen op het Caribische eiland verloopt dan ook anders dan in Nederland. Op het duikeiland worden geen heipalen in de grond geslagen. De steenlaag wordt gewapend met wapeningsstaal en vervolgens afgedekt met een betonlaag.
Diabaas (doleriet) is ook een grondstof die vaak gebruikt wordt voor het maken van funderingen. Diabaas is een stollingsgesteente die op Bonaire wordt aangetroffen en afgegraven.
Het probleem van diabaas is dat er vaak termietennesten in voorkomen. Termieten zijn enorm vraatzuchtig en eten alles op wat in hun vizier komt. Het is dan ook van essentieel belang dat de diabaas die gebruikt wordt voor de fundering van huizen en gebouwen eerst met anti-temieten middelen wordt behandeld. Om je huis op Bonaire termieten vrij te houden is bovendien een jaarlijkse professionele bestrijding van termieten noodzakelijk.
Een huis bouwen op 9.000 kilometer afstand van Europees Nederland heeft wel wat nadelen. Maar als je met de juiste aannemer in zee gaat zijn er tegenwoordig moderne hulpmiddelen die een oogje in het zeil te houden.
Sommige aannemers en bouwbegeleiders sturen namelijk dagelijks via internet foto’s en video’s door van de vorderingen van de bouw van de woning. Daarnaast kan er bovendien live geskyped worden vanaf de bouwplaats.
Als je een huis op Bonaire hebt kunnen er dingen mis gaan. Er kan schade ontstaan aan de woning door inbraak, brand, water, storm, vandalisme, etcetera. Het is daarom verstandig om een degelijke woonverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering af te sluiten.
Uiteindelijk krijg je bij de bouw van een woning op Bonaire met een heel scala partijen te maken: overheidsinstellingen (vergunningen, belastingen en nutsbedrijven), banken & verzekeraars (hypotheek en verzekeringen), bemiddelaars & adviseurs (makelaars, notarissen, etcetera), bouwbedrijven (architectenbureaus, aannemers, bouwbedrijven, etcetera) en woonwinkels (meubelzaken, witgoed winkels, etcetera).
Geweldige all inclusive formule en onlangs compleet vernieuwd!
Meer infoGa jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!
Meer infoWat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!
De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!
Meer infoResort Bonaire biedt ruime appartementen die plaats bieden aan maximaal acht personen, het is de ideale accommodatie is voor een onvergetelijke familievakantie op Bonaire. Zijn jullie met z'n tweeën? Dan is de comfortabele tweepersoonskamer ideaal voor jullie. Bovendien ligt het strand op loopafstand en kun je ook genieten van het royale zwembad direct voor de deur. Het is de perfecte keuze voor iedere vakantieganger Meer info en boeken bij Corendon!
Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!
Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.7. Meer info & Direct boeken!
Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!
Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!
TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!