Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN)

Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Hierdoor is Nederland verantwoordelijk geworden voor het heffen van belasting op de particulieren en ondernemers op Bonaire.

Het nieuwe fiscale stelsel voor de BES-eilanden is in werking getreden op 1 januari 2011. De Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN) is de instantie die zich bezighoudt met het heffen en innen van belastingen op Bonaire.

Particulieren

De Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN) is verantwoordelijk voor het heffen van de volgende belastingen op particulieren:

1 Inkomsten- en loonbelasting/Premies AOV/AWW/zorgverzekering
2 Vastgoedbelasting

Pensionado-regeling

Vanaf 1989 tot 1 januari 2011 kende Bonaire een gunstige pensionado-regeling (penshonadoregeling). Het idee achter deze regeling was om vermogende Nederlanders te stimuleren om naar Bonaire te emigreren om daar in de lokale economie te investeren.

Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Op 1 januari 2011 werd de nieuwe Wet Belastingwet BES ingevoerd en is de pensionado-regeling komen te vervallen. Er is overigens wel een overgangsregeling bedongen, waardoor de pensionado’s nog 4 jaar kunnen profiteren van de pensionado-regeling.

Auto Bonaire

Hulp bij het invullen Aangifte Inkomstenbelasting

Ieder jaar organiseert de Belastingdienst Caribisch Nederland in samenwerking met de Vereniging Van Administratiekantoren en Belastingconsulenten BES (VVAB) een zogenaamde HUBA campagne voor particulieren. HUBA staat voor Hulp Bij Aangifte.

Tijdens de HUBA campagne kunnen particulieren een maand lang rekenen op hulp bij het op een juiste manier invullen van de inkomstenbelasting.

Ondernemers

De Belastingdienst Caribisch Nederland (B/CN) is verantwoordelijk voor het heffen van de volgende belastingen op ondernemers:

  Belastingen over winst (-uitkeringen)
1 Inkomstenbelasting
2 Opbrengstbelasting
3 Nederlandse vennootschapsbelasting
4 Nederlandse dividendbelasting

  Overige zakelijke belastingen
1 Vastgoedbelasting
2 Algemene bestedingsbelasting (ABB)
3 Overdrachtsbelasting
4 Loonbelasting

Winstbelasting

Bijzonder aan het fiscale stelsel voor de BES-eilanden is het ontbreken van de winstbelasting voor ondernemingen die niet gedreven worden door eenmanszaken maar door bijvoorbeeld NV’s of BV’s.

Eenmanszaken zijn wel verplicht tot het afdragen van winstbelasting. De beleidsmakers op Bonaire hopen op deze manier meer investeerders en ondernemers naar Caribisch Nederland te lokken.

Verzamelloonstaat

Werkgevers kunnen op Bonaire sinds 2012 hun verzamelloonstaat elektronisch bij de Belastingdienst Caribisch Nederland indienen. Op deze manier wordt het werkgevers op het koraaleiland gemakkelijker gemaakt om hun verzamelloonstaat in te dienen.

Belastingstructuur

De belastingstructuur op Bonaire bestaat uit vijf rijksbelastingen en negen lokale belastingen:

  Rijksbelastingen
1 Inkomsten- en loonbelasting/Premies AOV/AWW/zorgverzekering
2 Vastgoedbelasting
3 Opbrengstbelasting
4 Algemene Bestedingsbelasting (ABB)
5 Overdrachtsbelasting

  Lokale belastingen
1 Grondbelasting
2 Toeristenbelasting
3 Verhuurautobelasting
4 Motorrijtuigenbelasting
5 Parkeerbelasting
6 Hondenbelasting
7 Reclamebelasting
8 Precariobelasting
9 Havenbelasting

Belastingdienst Caribisch Nederland op Bonaire

Op vier kantoren op Bonaire is de Belastingdienst Caribisch Nederland vertegenwoordigd. Hier kun je terecht voor vragen en advies aangaande belastingvraagstukken.

  adres
Belastingdienst/Caribisch Nederland Kaya L.D. Gerharts 12, Kralendijk
Belastingdienst/Caribisch Nederland/Douane/Zeehaven Plasa Wilhelmina 3, Kralendijk
Belastingdienst/Caribisch Nederland/Douane/Bonaire International Airport (BIA) Plasa Medardo S.V. Thielman 1, Kralendijk
Belastingdienst/Caribisch Nederland/Kantoor Rincon Kaya Rincon, Rincon