Wayaka 3

Aan de noordwestkust van Bonaire bevinden zich verschillende adembenemende stranden; één daarvan is Wayaka 3 (Wayaká 3). Wayaka 3 maakt onderdeel uit van een cluster van drie strandjes. De twee andere zijn Wayaka 1 (Wayaká 1) en Wayaka 2 (Wayaká 2). Het gebied waar deze stranden liggen, wordt Wayaka genoemd. Wayaka is een prachtig Papiaments woord, doet je herinneren aan de oorspronkelijke bewoners van Bonaire en betekent pokhout. In Wayaka wemelt het van de pokhoutbomen; vandaar de naam. Iets ten oosten van Wayaka 3 bevindt zich één van de mooiste saliñas (zoutmeren) van het Nederlandse duikeiland: Saliña Wayaka (Saliña Wayaká).

Hoe ziet Wayaka 3 eruit?

Het zandpad naar Wayaka 3 wordt geflankeerd door laag struikgewas en torenhoge zuilcactussen. Wayaka 3 bestaat verder uit prachtig wit zand dat aan de westkant overgaat in de hypnotiserende Caribische Zee en aan de oostkant begrensd wordt door een grillige kalksteenrotsklif. Aan de onderkant van deze robuuste rotswand bevinden zich forse uitsparingen. Deze semi-grotten, plus de overhangende rotsen zorgen voor aangename schaduwplekken.

Privé of openbaar?

Wayaka 3 is een openbaar strand. Wayaka 3 is één van de stranden van het WSNP. Als je toegang wilt verkrijgen tot dit schitterende natuurpark, zul je eerst een Nature Fee moeten kopen. Je hebt ook een Nature Fee nodig als je voornemens bent om de Caribische Zee te betreden die Bonaire omspoelt. Het geld dat hier mee gegenereerd wordt, wordt aangewend om de Bonairiaanse natuur te beschermen en te borgen voor toekomstige generaties.

Wat zijn de mogelijkheden op Wayaka 3?

Watervogels

Zogezegd bevindt Wayaka 3 zich vlakbij Saliña Wayaka. Saliña Wayaka is een eldorado voor watervogels. Watervogels die daar hun kostje bij elkaar scharrelen. Eén van de vogels die je daar kunt spotten, is de Caribische flamingo; hét symbool van Bonaire!

Caribische flamingo

De Caribische flamingo (Phoenicoptes ruber) wordt door de Bonairianen chogogo genoemd, refererend naar het typerende cho-go-go-geluid dat ze produceren. Als een Caribische flamingo zijn vleugels spant, kan anderhalve meter worden opgetekend. Het zijn vogels met een hoogte van ruim één meter met een gewicht van drie kilogram. De majestueuze rose kleur hebben de flamingo’s te danken aan de pigmenten die zich in hun voedsel bevinden: algen en kreeftjes. Flamingo’s zijn sociale dieren die in grote kolonies leven. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn betrokken bij de bouw van het nest. Doorgaans wordt er één ei gelegd in een kommetje van een hoopje modder. Na een broedtijd van ongeveer dertig dagen breekt het kuiken door de eischaal heen. Jonge kuikens worden in grote crèches ondergebracht die bewaakt worden door adulte dieren.

Caribische flamingo BonaireCaribische flamingo.

De Caribische flamingo is omnivoor; hij voedt zich dus met plantaardig en dierlijk voedsel. Op het menu staan algen, pekelkreeftjes, schelpdiertjes, insecten, slakjes en wormpjes. Deze kunnen zich verschansen in ondiep water dat zoet, brak, zout of hyperzout is. Met hun speciaal gevormde snavel zijn flamingo’s in staat om het voedsel uit het water of modder te filteren. In de hyperzoute saliñas van Bonaire doen flamingo’s zich vooral te goed aan pekelvlieglarven, pekelvliegen, snavelruppia-zaden en verschillende soorten slakjes. Naast de zoutmeren, zijn er ook zoetwaterpoelen op Bonaire. Oók dáár beproeft dé icoonvogel van Bonaire diens culinaire geluk; algen en kleine visjes zijn hier de sigaar.

Een volwassen flamingo van drie kilogram moet dagelijks tien procent van zijn lichaamsgewicht eten. Driehonderd gram voedsel komt overeen met tweeëndertigduizend pekelvlieglarven, vijftigduizend pekelvliegen of honderdvijfendertigduizend pekelkreeftjes. In de hyperzoute saliñas van Bonaire kunnen vissen nauwelijks overleven; hetgeen goed nieuws is voor de flamingo’s. Als de visconcentraties namelijk te hoog worden, worden er te veel pekelvlieglarven, pekelvliegen en pekelkreeftjes weggevreten door de vraatzuchtige vissen en blijft er te weinig voedsel over voor de hongerige flamingo’s.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Om Wayaka 3 te bereiken, moet je over een auto of mountainbike beschikken. In het WSNP zijn twee verschillende routes uitgezet; een groene en rode. De groene route heeft een lengte van vierentwintig kilometer en de rode vijfendertig kilometer. Omdat het beide eenrichtingswegen (zandwegen) betreft, moeten ze helemaal uitgereden worden om het WSNP weer te kunnen verlaten.
Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen