Wayaka 1

Aan de noordwestkust van Bonaire ligt Wayaka 1. Dit strand bevindt zich in het Washington Slagbaai National Park (WSNP) en wordt ook als Wayaká 1 geschreven. Vlak in de buurt van dit strandje liggen twee andere betoverende strandjes: Wayaka 2 (Wayaká 2) en Wayaka 3 (Wayaká 3). Op steenworp afstand van Wayaka 1 bevindt zich bovendien één van de mooiste zoutmeren van het Benedenwindse Eiland: Saliña Wayaka (Saliña Wayaká).

Wayaka 1, en de twee zusterstranden, liggen in het zogenaamde Wayaka-gebied (Wayaká-gebied). Wayaka is Papiaments en betekent pokhout. Aan het feit dat er in het gebied veel pokhoutbomen groeien, ontleent het gebied diens naam. De pokhoutbomen op Bonaire zijn overigens beschermd en mogen dus niet gekapt worden.

Hoe ziet Wayaka 1 eruit?

Wayaka 1 is een smal strand met wit zand dat her en der opgesierd wordt door gepolijste kiezelstenen en robuuste kalksteenblokken. De steile kalksteenrotsklif zorgt voor aangename schaduwplekken. Bovenop de klif groeien groene planten en bomen die op een fraaie manier contrasteren met de geelgrijs tinten van het kalksteenmateriaal van de rotspartij. Het oogverblindende strand loopt geleidelijk over in de azuurgekleurde oceaan.

Weinig witte zandstranden

In tegenstelling tot veel andere Caribische bestemmingen telt Bonaire weinig witte zandstranden. Bovendien zijn deze stranden niet breed. Het leeuwendeel van de Bonairiaanse stranden bestaat uit aangespoeld koraalpuin en koraalkiezelsteen. Met name de skeletresten van elkhorn koraal en staghorn koraal zijn rijkelijk vertegenwoordigd op de stranden van het ABC-eiland. De mooiste zandstranden van Bonaire zijn: No Name Beach, Pink Beach en Te Amo Beach.

Zeeschildpadden

Toch hebben de witte zandstranden van Bonaire een torenhoge ecologische waarde. Enerzijds vormen zij een belangrijke leefomgeving (broed- en fourageerplaats) voor kustvogels (sterns, plevieren, et cetera) en anderzijds zijn het gewichtige legstranden voor verschillende soorten zeeschildpadden.

Zeeschildpad BonaireZeeschildpad.

De karetschildpad, onechte karetschildpad en groene zeeschildpad nestelen ieder jaar op verschillende witte zandstranden van Bonaire. De lederschildpad doet dat sporadisch. In de gehele Caribische archipel bevinden zich meer dan tweeduizendvierhonderd legstranden. Bonaire beschikt maar over een handjevol legstranden waarbij het strand van Klein Bonaire en Playa Chikitu de belangrijkste zijn.

Het gaat de laatste tijd goed met de nestelende zeeschildpadden op Bonaire. Zo werden er in 2020 op de standen van Bonaire en Klein Bonaire honderddertien zeeschildpadnesten geteld. Gemiddeld legt een zeeschildpad vier nesten per dier. Een eenvoudige rekensom leert dus dat ongeveer achtentwintig zeeschildpadden van de verschillende soorten in dat jaar voor een nieuwe generatie hebben gezorgd.

Privé of openbaar?

Wayaka 1 is een openbaar strand. Zogezegd bevindt Wayaka 1 zich in het WSNP. Als je dit natuurpark en dus ook Wayaka 1 wil verkennen, moet je eerst een Nature Fee kopen. Je hebt ook een Nature Fee nodig als je voornemens bent om de Bonairiaanse Caribische Zee te betreden.

Wat zijn de mogelijkheden op Wayaka 1?

Duiken

Wayaka 1 is één van de meest afgelegen duiksites van Bonaire. Na langdurige regenval is de toegangsweg zelfs onbegaanbaar. Informeer derhalve altijd bij de parkingang of Wayaka 1 überhaupt bereikbaar is. Wayaka 1 staat bekend om zijn papegaaivissen, sergeant-majoorvissen en keizersvissen.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Als je Wayaka 1 wil bezoeken, moet door het WSNP. In het WSNP liggen twee zandwegen. De lange route bedraagt 35 km en wordt de gele route genoemd. De korte route heeft een lengte van 24 km en wordt de groene route genoemd. Zowel de lange als korte route zijn eenrichtingswegen die dus helemaal moeten worden rondgereden om weer bij het beginpunt te eindigen.
Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen