Playa Grandi

Playa Grandi ligt aan de noordoostkust van Bonaire. Iets ten noorden van het strand bevindt zich het Washington Slagbaai National Park (WSNP). Ten zuiden van Playa Grandi is Rincon (Rincón) gesitueerd. Rincon is één van de twee plaatsen op Bonaire; de andere is hoofdstad Kralendijk. Vroeger was Playa Grandi om twee redenen belangrijk voor de inwoners van Rincon. Enerzijds werd het witte strandzand gebruikt om kleren mee te wassen en anderzijds was het een perfect strand om te jutten. Playa Grandi werd ‘Zeven Kleuren’ genoemd. Dat was niet omdat de spullen die aanspoelden verschillende kleuren hadden, maar omdat het allemaal uiteenlopende spullen waren.

Grillige noordoostkust BonaireDe grillige noordoostkust van Bonaire. Mooi om te zien maar je kunt hier beter niet de zee in gaan.

Coastal Clean Up

Gelukkig vergaan er tegenwoordig niet veel schepen meer voor de kust van Bonaire en spoelen er dus ook niet veel waardevolle goederen meer aan op diens stranden. Helaas drijft er wel veel rommel en afval rond in de wereldzeeën en oceanen dat uiteindelijk aanspoelt op de wereldwijde stranden. Oók op Playa Grandi. Om deze troep van Playa Grandi te verwijderen, wordt er regelmatig een zogenaamde ‘Coastal Clean Up’ georganiseerd waarbij vrijwillers zoveel mogelijk afval op het strand verzamelen en afvoeren.

Seru GrandiSeru Grandi. Deze indrukwekkende rotsenpartij kom tegen als je door het Washington Slagbaai Park rijdt.

Hoe ziet Playa Grandi eruit?

De Bonairiaanse noordoostkust bestaat uit een grillige kalksteenklif die op een aantal plekken wordt onderbroken met inhammen en stranden. Deze inhammen en stranden worden in het Papiaments boka’s (boca’s) respectievelijk playa’s genoemd. Eén van deze playa’s heet Playa Grandi. Playa Grandi is breed en lang en bestaat uit wit zand, brokken kalksteen en versteend koraal.

Privé of openbaar?

Playa Grandi is een openbaar strand.

Wat zijn de mogelijkheden op Playa Grandi?

Zwemmen kan hier niet

Het is niet verstandig om aan de noordoostkust van Bonaire het oceaanwater te betreden. De golven aan deze kant van het Nederlandse duikeiland zijn te hoog en de stromingen te sterk. Het is wél erg spectaculair om te kijken hoe de metershoge zeegolven met veel geweld op de kalksteenklif klappen en uiteenspatten. Playa Grandi is dus een perfecte plaats om kracht van de Caribische Zee te aanschouwen. De Caribische Zee maakt onderdeel uit van de Atlantische Oceaan.

Bord met waarschuwing Bonaire.Het kan hier gevaarlijk zijn.

Bonaire National Marine Park

Het water rondom Bonaire, tot een diepte van vijfenzeventig meter, is beschermd gebied en ressorteert onder het Bonaire National Marine Park (BNMP). Het BNMP werd in 1979 opgericht en was daarmee het eerste mondiale onderwaterpark. Sinds 2015 behoren de zeegebieden rondom Bonaire (en rondom Saba en de Sababank) ook tot het Yarari Marine Mammal and Shark Sanctuary; een zeezoogdier-en haaienreservaat. Yarari is een woord van de Taíno en betekent ‘fijn leven’. De Taíno was een indianenvolk dat in de Caribische archipel leefden tijdens de pre-Columbiaanse tijd.

Op basis van de hoeveelheid licht, worden de open zee en diepzee in de volgende vijf dieptezones verdeeld: epipelagische zone (fotische zone), mesopelagische zone, bathypelagische zone, abyssopelagische zone en hadalpelagische zone. Behoudens de hadalpelagische zone komen alle dieptezones bij Bonaire voor hetgeen bijdraagt aan een hoge natuurdiversiteit.

In het zuidelijke deel van de Caribische archipel is de oppervlaktewatertemperatuur hoger dan die van de rest van de Caribische regio. Dit komt door het zogenaamde ‘South Caribbean Upwelling System’ waarbij dieper gelegen koud oceaanwater, als gevolg van de wind, naar het wateroppervlakte opwelt. Dit is de reden dat Bonaire minder last heeft van koraalverbleking (coral bleaching). Het dodelijk verbleken van koraal treedt namelijk op als het zeewater te warm wordt.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Playa Grandi is te bereiken met de auto of mountainbike.
Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen