Playa Funchi

De noordkop van Bonaire ressorteert in zijn geheel onder het Washington Slagbaai National Park (WSNP). In dit natuurpark bevinden zich verschillende stranden. Eén van deze standen is Playa Funchi. Playa Funchi is het meest noordwestelijk gelegen strand van het park en daarmee ook het meest noordwestelijk gelegen strand van het Nederlandse duikeiland.

Playa betekent strand en funchi is een Antilliaans maïsgerecht. Het strand is dus naar deze Caribische lekkernij vernoemd. Playa Funchi bevindt zich op de voormalige plantage Washington. Onder water zijn nog de restanten van de oude pier te zien die onderdeel uitmaakte van deze plantage. De andere voormalige plantage van het WSNP heet Slagbaai. In de loop van de tijd zijn de werkzaamheden op de beide plantages gestaakt en werd uiteindelijk het WSNP opgericht.

Playa FunchiHet is echt genieten bij Playa Funchi. De vergezichten zijn er indrukwekkend.

Hoe ziet Funchi eruit?

Het WSNP is een ruig en heuvelachtig terrein dat doorspekt is met kalksteenterrassen, grotten, zandduinen, zoutmeren en cactusbossen. Kalksteenterrassen zijn opgebouwd uit fossiel koraal (versteend koraal) en mariene kalksteen. Daar waar het WSNP overgaat in de Caribische Zee, wordt deze begrensd met metershoge kalksteenkliffen. Op diverse plekken wordt deze robuuste klifkust onderbroken met boca’s (inhammen) en playa’s (stranden). Eén van deze stranden is Playa Funchi. Playa Funchi bestaat uit fijn zand, grof grind, gepolijst kiezel, versteend koraal en rotsblokken (groot en klein). Voor het strand ligt bovendien een boei in het water.

Privé of openbaar?

Zoals bovenstaand vermeld bevindt Playa Funchi zich in het WSNP. Om toegang te verkrijgen tot dit schitterende natuurpark heb je een Nature Fee nodig die je online kunt kopen bij STINAPA Bonaire.

Playa Funchi BonairePlaya Funchi ligt in het Washington Slagbaai National Park.

Koraalriffen

De Bonairiaanse koraalriffen en de Caribische Zee die het eiland omspoelt, zijn uiterst kwetsbaar. Het kost veel geld om deze natuurschatten te beschermen en te beheren. Daarom is het verplicht om een Nature Fee te kopen als je het water rondom Bonaire betreedt. De vergaarde inkomsten worden aangewend om de onderwaterwereld van Bonaire ook voor toekomstige generaties te borgen. Met deze Nature Fee heb je dus ook toegang tot het WSNP.

Flamingo’s

Op steenworp afstand van Playa Funchi bevindt zich een zoutmeertje (saliña). Dit zoutmeertje werkt als een magneet op Caribische flamingo’s en andere watervogels die daar hun kostje bij elkaar scharrelen. Ideaal voor vogelspotters. De grootste flamingo-populatie van Bonaire houdt zich op in het Pekelmeer in het zuiden van het eiland. Dit is ook de plek waar ze broeden. Gelukkig worden er de laatste jaren ook weer broedende flamingo’s waargenomen in de verschillende zoutmeertjes van het WSNP.

Flamingo op BonaireFlamingo op Bonaire.

Wat zijn de mogelijkheden op Playa Funchi?

Duiken en snorkelen

De stromingen bij Playa Funchi zijn matig tot sterk. Als je bij deze locatie wil gaan duiken, moet je dus een ervaren duiker zijn. De gemiddelde diepte is 20 meter en de maximale diepte is 40 meter. Met het onderwaterzicht zit het ook goed op deze spot; deze bedraagt namelijk 30 meter. Het rif bij Playa Funchi is van een betoverende schoonheid. Zo nu en dan worden er zelfs verpleegsterhaaien gespot. Het Playa Funchi-rif staat ook te boek als een toplocatie voor snorkelaars.

Bonairiaanse renhagedis

Als je je auto bij Playa Funchi parkeert, zal het je opvallen dat hordes Bonairiaanse renhagedissen (Cnemidophorus ruthveni) in treinsnelvaart naar je bolide komen aansnellen. Deze reptielen willen niet profiteren van de schaduwplek die de auto opwerpt, maar hopen hun dorst te lessen aan het condenswater dat uit de airconditioning op de grond sijpelt. Op Bonaire kan het tijdens het middaguur verzengend heet zijn en dat maakt de renhagedissen dorstig. Zij hebben klaarblijkelijk geleerd dat auto’s water lekken als deze bij de baaien en stranden van het WSNP geparkeerd worden.

Bonairiaanse renhagedisBonairiaanse renhagedis.

De Bonairiaanse renhagedis is één van de twee endemische hagedissoorten die op het eiland voorkomt, de anolis boomhagedis (Anolis bonairensis) is de andere. Dat betekent dat deze soorten alleen op Bonaire voorkomen en nergens elders op de wereld. In totaal leven er op het ABC-eiland elf hagedissoorten.

Hagedissen zijn koudbloedige dieren en kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf beïnvloeden. Ze moeten zich opwarmen in de zon om energie te tanken. Door deze eigenschap zul je naast de Bonairiaanse renhagedis en de anolis boomhagedis veel meer andere hagedissen gemakkelijk spotten in het WSNP. Zonnende hagedissen zijn prachtig om te zien. Helaas zonnen hagedissen ook op de zandwegen die het park doorklieven. Om te voorkomen dat ze massaal worden doodgereden, mag er in het WSNP maximaal 25 km/uur gereden worden. Laat onverlet dat je goed moet blijven opletten om geen hagedissen te overrijden als je achter het stuur zit.

Faciliteiten

Bankjes en parasols van palmbladeren

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Met een auto of mountainbike is Playa Funchi goed bereikbaar.

Bij de WSNP-ingang vertrekken twee routes door het park: groen (24 km) en geel (35 km). Beide zandwegen zijn eenrichtingswegen en moeten dus helemaal uitgereden worden om het park weer te kunnen verlaten.
Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen