Playa Frans

Playa Frans bevindt zich aan de noordwestkust van Bonaire. Aan de noordkant grenst het strand aan het Washington Slagbaai National Park (WSNP), ten westen gaat Playa Frans over in de Caribische Zee en aan de oostkant ligt Saliña Frans. Op de foto hierboven zie je het Gotomeer. Het Gotomeer is het grootste zoutwatermeer van het eiland en ligt ten oosten van Playa Frans.

Hoe ziet Playa Frans eruit?

Playa Frans is een idyllisch vissersstrandje met een handjevol huisjes en dito vissersbootjes. De huisjes behoren toe aan de vissers en worden tijdens de weekends gebruikt. Het strand bestaat uit wit zand, versteend koraal, grove kiezel en kleine stenen. Dit alles in een groen decor van struiken en bomen. Playa Frans is het meest afgelegen strand van Bonaire en daardoor doorgaans verlaten.

Saliñas

Zoals boven reeds vermeld grenst Playa Frans aan Saliña Frans. Saliña Frans is één van de zoutmeren van Bonaire. Saliñas worden ook wel zoute moerasgebieden of zoute moeraslanden genoemd en hebben een hoge natuurwaarde. Het is niet voor niets dat de saliñas die zich in het WSNP bevinden, aangewezen zijn als Ramsargebied. Daarnaast zijn veel saliñas aangewezen als Important Bird Areas (IBAs). Het leeuwendeel van de saliñas van de Caribische archipel bevindt zich op de Bahama’s en op de Benedenwindse Eilanden. Het totale oppervlakte aan saliñas op Bonaire bedraagt ruim 3.800 ha.

Salina MatijsOp deze foto zie je het zoutmeer Salina Matijs en tref je in het Washington Slagbaai National Park.

Saliñas zijn ondiep en half-afgesloten van ander water. Ze staan doorgaans in verbinding met afwateringsgebieden langs de kust. Aan het einde van de grote ijstijd werden de saliñas gevormd uit voormalige binnenbaaien. Het zoutgehalte in de saliñas wisselt gedurende het jaar sterk. Dat varieert van zoet tot hyperzout water. Daarnaast is er veel variatie in grootte, diepte, helderheid, zuurtegraad, dynamiek, temperatuur en gehalte aan nutriënten. Toen Bonaire gekoloniseerd werd door de Nederlanders, werden veel saliñas gebruikt als zoutpannen om zout te kunnen oogsten. Zout was toentertijd een peperduur product.

Verschillende planten- en diersoorten gedijen prima in de saliñas. Zo groeit er een bepaald soort zeegras; snavelruppia genaamd; in het Papiaments wordt dit Yerba di Chogogo genoemd. Als de saliñas niet te zout zijn, zwemmen er tandkarpers, zeebarbelen, glasbaarzen, gratenvissen, tienponders, tarpons, harders en snoeken rond. Voor de drie laatstgenoemde vissoorten fungeren de saliñas zelfs als kraamkamer.

Als de saliñas tijdens de droge periodes te zout worden, sterven de vissen. Onder deze omstandigheden floreren dan weer kleine organismen als pekelkreeftjes, pekelvliegjes, waterslakjes en schaatsenrijders; zij worden dan niet meer opgegeten door de vissen. Van de overvloed van deze kleine diertjes profiteren vervolgens watervogels; voor hen zijn ze een smakelijk maaltje.

Voor zeevogels die op de grond hun nesten maken, zoals sterns en strandlopers, zijn de saliñas de belangrijkste leefomgeving. Enerzijds kunnen ze landroofdieren goed zien aankomen en anderzijds worden ze niet bedreigd door waterroofdieren. De saliñas van Bonaire behoren tot de belangrijkste broedgebieden van het hele Caribische gebied aangaande Amerikaanse grote sterns, Amerikaanse dwergsterns, visdieven en Caribische flamingo’s.

Caribische flamingoBij de zoutmeren zie je vaak Caribische flamingo’s.

Privé of openbaar?

Playa Frans is een openbaar strand. De oceaan waarmee Bonaire omspoeld wordt, is beschermd gebied en ressorteert tot het Bonaire National Marine Park (BNMP). Het kost veel geld om het BNMP te beschermen. Daarom is het verplicht om een Nature Fee aan te schaffen als je het Bonairiaanse water betreedt. Het geld dat hiermee verworven wordt, wordt gebruikt om het BNMP te beschermen.

Wat zijn de mogelijkheden op Playa Frans?

Snorkelen

Voor snorkelaars en duikers is Playa Frans is interessante locatie. De stroming is gemiddeld tot sterk. Het gemiddelde onderwaterzicht bedraagt vijfentwintig meter bij een maximale diepte van vijfendertig meter. Het Playa Frans-rif is van een grote schoonheid. Playa Frans staat verder bekend om de grote aanwezigheid van barracuda’s, groene murenen, trekkersvissen en papegaaivissen.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Playa Frans is met de auto en boot te bereiken. Richting Playa Frans loopt een hobbelige zandweg van zeven kilometer. Dit pad loopt gedeeltelijk langs het terrein van Bonaire Petroleum Corporation (BOPEC). Bij Playa Frans bevinden zich voldoende parkeermogelijkheden.
Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen