Playa Chikitu

Playa Chikitu ligt aan de noordoostkust van Bonaire. Het strand wordt ook als Playa Chikitu-strand of Playa Chikitu-beach geschreven en bevindt zich in het Washington Slagbaai National Park (WSNP). Playa Chikitu is Papiaments en betekent ‘klein strand’. Wellicht niet helemaal een juist gekozen naam, want het strand is namelijk behoorlijk groot.

Playa ChikituEven genieten van het schitterende uitzicht over Playa Chikitu.

Hoe ziet Playa Chikitu eruit?

Playa Chikitu is niet alleen een oogverblindend mooi strand, het is ook een strand met een torenhoge natuurwaarde. Het is namelijk het belangrijkste legstrand van de groene zeeschildpad (soepschildpad) van Bonaire. Playa Chikitu bestaat uit een strook wit zand dat door twee indrukwekkende kalksteenkliffen wordt ingeklemd. Ten westen van het strand lonkt de kraakheldere oceaan en aan de oostkant gaat Playa Chikitu over in natuurlijke zandduinen. Wij bezochten dit strand meerdere malen bezocht en zagen er bijna geen andere toeristen. Het is er dus heerlijk rustig zodat je optimaal kunt genieten van de prachtige vergezichten.


Tip! Lagadishi walking trail
Wil je met je eigen ogen zien hoe mooi Playa Chikitu is? Parkeer dan je auto bij de ingang van het park en wandel de Lagadishi walking trail. Het is een mooie wandelroute van ongeveer twee uur wandelen. Je komt dan onder andere langs het schitterende Playa Chikitu en de Suplado blowhole.

Privé of openbaar?

Playa Chikitu is een openbaar strand.

Wat zijn de mogelijkheden op Playa Chikitu?

Helaas kun je hier niet de zee in gaan

Playa Chikitu is één van de mooiste stranden van Bonaire. Het hagelwitte strandzand gaat naadloos over in de turquoise gekleurde Caribische Zee die prachtige golven produceert. Het is zeer verleidelijk om hier de oceaan in te springen om te gaan zwemmen, snorkelen of duiken. Het is echter streng verboden om bij Playa Chikitu de zee te betreden. Op deze locatie bevinden zich namelijk levensgevaarlijke stromingen die nietsvermoedende waterrecreanten de open zee insleuren waardoor zeer onveilige en levensbedreigende situaties ontstaan.

Playa ChikituPlaya Chikitu.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Playa Chikitu is bereikbaar met een auto of mountainbike. Het WSNP is gezegend met twee zandwegen: een groene (24 km) en gele route (35 km). Omdat het allebei eenrichtingswegen zijn, moeten ze helemaal uitgereden worden om het park weer te kunnen verlaten. Bij Playa Chikitu bevinden zich voldoende parkeermogelijkheden.

Zeeschildpadden

Naast de groene zeeschildpad (Papiaments: turtuga blanku) komen in de wateren van Bonaire nog vier soorten zeeschildpadden voor: karetschildpad (Papiaments: karet), onechte karetschildpad (Papiaments: kawama), lederschildpad (Papiaments: drikil) en de warana (Papiaments: turtuga bastardo). Deze prehistorisch ogende zeereptielen bezoeken het Nederlandse duikeiland om te foerageren en nestelen.

De karetschildpad voedt zich met sponzen. De onechte karetschildpad eet hoofdzakelijk dierlijk materiaal (krabben, garnalen, vissen, kwallen, sponzen, weekdieren en stekelhuidigen). Een klein deel van zijn menu bestaat uit plantaardig materiaal (zeewier en bruinwieren). De lederschildpad voedt zich met kwallen en verwante weekdieren. De warana eet voornamelijk dierlijk materiaal (slakken, kwallen, vissen, krabben, garnalen en tweekleppigen), maar kan ook overschakelen naar plantaardig materiaal. De groene zeeschildpad graast in de zeegrasvelden die Bonaire rijk is.

Playa ChikituPlaya Chikitu heeft een schitterende ligging in het Washington Slagbaai National Park.

De zeegrasvelden van Lac Bay zijn de beste foerageergebieden voor de groene zeeschildpad van de gehele Caraïben. Nergens anders is de groeisnelheid van de groene zeeschildpad hoger dan die in deze ondiepe lagune in het zuidoosten van Bonaire. In het Caribisch gebied groeien groene zeeschildpadden gemiddeld met drie centimeter per jaar. In Lac Bay ligt de gemiddelde groeisnelheid op acht centimeter per jaar. Dat is dus bijna drie keer zo hoog! Het aantal groene zeeschildpadden in Lac Bay wordt op tweehonderdvijftig geschat. De totale populatie groene zeeschildpadden op Bonaire bedraagt ongeveer tweeduizend. De zeegrasvelden van Lac Bay moeten gekoesterd worden, maar zijn zeer kwetsbaar. De laatste jaren worden ze aangetast door een invasieve zeegrassoort (Halophila stipulacea). Halophila stipulacea wordt niet gegeten door de groene zeeschildpad, maar verdringt wel de eetbare zeegrassoorten.

De karetschildpad, onechte karetschildpad, groene zeeschildpad en de lederschildpad leggen eieren op de stranden van Bonaire, de warana doet dat niet. De warana is een zwerfsoort die zich maar zelden in de Bonairiaanse wateren laat zien. De belangrijkste legstranden van Bonaire zijn die van Klein Bonaire. Op de stranden van dit mini-eilandje bevinden zich de op één na hoogste concentraties nestelende karetschildpadden en onechte karetschildpadden van de zuidelijke Caribische archipel. Alleen op de stranden van Panama zijn de concentraties hoger. Jaarlijks worden er op de stranden van Klein Bonaire tussen de dertig en vijftig nesten van de karetschildpad gelegd en tussen de tien en twintig nesten van de onechte karetschildpad. Op de stranden Bonaire zelf, worden jaarlijks ongeveer twintig nesten gelegd van de karetschildpad, onechte karetschildpad en groene zeeschildpad.

Zogezegd is Playa Chikitu het belangrijkste legstand van de groene zeeschildpad van Bonaire. Ieder jaar arriveren de eerste groene zeeschildpadden in juni op Playa Chikitu om daar te gaan nestelen. Rond die tijd voeren vrijwillige beachkeepers van de Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) patrouilles uit op Playa Chikitu. De beachkeepers verzamelen belangrijke data, helpen bij het uitgraven van de uitkomende nesten en verwijderen strandafval dat in de weg ligt voor nestelende vrouwtjes en voor de uit hun eitjes kruipende jonkies.
Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen