Playa Benge

Playa Benge bevindt zich aan de noordwestkust van Bonaire, tweeëntwintig kilometer ten noordwesten van Kralendijk. Kralendijk is de hoofdstad van het boemerangvormige Benedenwindse Eiland. Playa Benge wordt ook als Playa Bengé gespeld en is gesitueerd in het Washington Slagbaai National Park (WSNP).

Hoe ziet Playa Benge eruit?

De noordwestkant van Bonaire bestaat voornamelijk uit hoge kliffen die opgebouwd zijn uit kalksteen. Hierdoor is het onmogelijk om als recreant het oceaanwater te bereiken. Slechts op enkele plekken langs de kust wordt deze grillige kalksteenwal onderbroken door uitsparingen en kun je wél bij het water komen. Eén van die plekken is Playa Benge. Playa Benge bestaat verder uit fijn zand, grove stenen en versteend koraal.

Playa Benge BonairePlaya Benge.

Privé of openbaar?

Playa Benge is één van de stranden die zich in het WSNP bevindt. De toegang tot dit fantastische natuurpark is niet gratis; je hebt hiervoor een zogenaamde Nature Fee nodig. Daarnaast is het op Bonaire verplicht om een Nature Fee aan te schaffen als je voornemens bent om de Caribische Zee in te gaan.

Wat zijn de mogelijkheden op Playa Benge?

Ervaren duikers

Playa Benge is de op een na noordelijkste duikstek van Bonaire, alleen Boca Bartol ligt nog een stukje noordelijker. Ten zuiden van Playa Benge bevindt zich Playa Funchi; óók een mooie duiklocatie. Het prachtige koraalrif van Playa Benge is via de kant of boot te benaderen. Door de aanwezigheid van sterke stromingen, is Playa Benge alleen geschikt voor zeer ervaren duikers. De gemiddelde diepte bedraagt 20 meter met een maximale diepte van 40 meter. Het zicht onder water is ongeveer 30 meter.

Haaien

Voor duikers is Playa Benge één van de hotspots van Bonaire. Het koraalrif is vrijwel onaangetast en vormt de natuurlijke leefomgeving voor tal van kleurrijke vissen en andere maritieme wezens. In het Playa Benge-rif worden zelfs regelmatig haaien gespot waaronder de grote hamerhaai.

Om de haaien in de Caribische landen van het Koninkrijk der Nederlanden te beschermen, is in 2015 het Save Our Sharks-project opgericht. Dit project wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. Het aantal haaien rondom Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba neemt gestaag af. Hier ligt een hele trits van oorzaken aan ten grondslag waaronder overbevissing en habitatverlies. Haaien bivakkeren aan de top van de onderwatervoedselpiramide en spelen derhalve een sleutelrol voor een gezond ecosysteem van de oceanen en wereldzeeën.

Haaien BonaireBij Playa Benge kun je een hamerhaai tegenkomen. Deze foto is ter illustratie en niet gemaakt op Bonaire. Foto door: Baechi.

Van de vierhonderd haaiensoorten die mondiaal beschreven zijn, komen er in de Nederlandse Cariben drieëndertig soorten voor. Deze haaien zijn erg belangrijk voor gezonde koraalriffen. De aanwezigheid van haaien is ook van belang voor het duiktoerisme op de voormalige Nederlandse Antillen. Als duikers weten dat ze op een bepaalde duikbestemming haaien kunnen spotten, zullen ze eerder geneigd zijn om voor die bestemming te kiezen.

Om de haaienpopulatie aan de oost- en westkant van Bonaire in kaart te brengen, hebben STINAPA Bonaire (Stichting Nationale Parken Bonaire) en het onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research in 2018 gezamenlijk onderzoek verricht in de Caribische Zee die het ABC-eiland omspoelt. Op basis van de data die verzameld werd middels waarnemingen van duikers en via het zogenaamde Baited Remote Underwater Video-systeem, is vast komen staan dat de Caribische rifhaai, verpleegsterhaai en de grote hamerhaai de meestvoorkomende haaiensoorten zijn van het Nederlandse duikeiland. Bovendien is de kans om haaien te spotten aan de oostkant vele malen groter dan aan de westkant.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Playa Benge kun je bereiken met een auto of mountainbike. Op steenworp afstand van het strand bevindt zich een parkeerplaats.

In het WSNP zijn twee zandwegen aangelegd. Deze eenrichtingswegen zijn geschikt voor auto’s en mountainbikes. De groene route is het kortst en is 24 kilometer lang. De gele route is met zijn lengte van 35 kilometer iets langer. Beide routes starten en eindigen bij de ingang van het park.Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen