Boka Bartol

Boka Bartol ligt aan de noordwestkust van Bonaire, vierentwintig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van het ABC-eiland; Kralendijk. Boka Bartol wordt ook als Boca Bartol, Boka Bartól of Boca Bartól gespeld en bevindt zich in het Washington Slagbaai National Park (WSNP).

Hoe ziet Boka Bartol eruit?

Aan de noordwestkant van Bonaire bestaat de kust uit kalksteenkliffen. Deze kliffen worden op verschillende plekken onderbroken met inhammen. Deze inhammen worden in het Papiaments boka’s (boca’s) genoemd. Boka Bartol is één van de inhammen die zich aan deze kant van het eiland bevindt. Het strand van Boka Bartol is bezaaid grote stenen.

Boka Bartol ligt op steenworp afstand van Saliña Bartol. In het WSNP bevinden zich naast Saliña Bartol nog andere saliñas zoals Saliña Wayaká, Saliña Slagbaai en Saliña Goto (Gotomeer). Saliñas zijn zoutmeren en hebben een belangrijke natuurwaarde op Bonaire. Saliña Slagbaai, Saliña Goto, het Pekelmeer en de drie saliñas op Klein Bonaire zijn bovendien zogenaamde Ramsargebieden. Dat zijn gebieden met een grote internationale betekenis voor watervogels.

Op Bonaire leven veel rode flamingo’s (Phoenicopterus ruber). Op het duikeiland wordt de rode flamingo ‘chogogo’ genoemd. Het leeuwendeel van de flamingo’s op Bonaire foerageert op het Pekelmeer. Dat is ook de plek waar ze broeden. Op de rest van het eiland kun je zo ook spotten, alleen niet in grote aantallen. Sinds 2015 broeden er weer flamingo’s in de saliñas van het WSNP, echter in zeer kleine aantallen. Natuurbeschermers op Bonaire zijn hier heel blij mee. Dat betekent namelijk dat de flamingo’s de noodzakelijk rust om te broeden ook op andere plekken vinden dan alleen op het in het zuiden gelegen Pekelmeer.

Privé of openbaar?

Zoals bovenvermeld bevindt Boka Bartol zich in het WSNP. Dit adembenemende natuurpark is van woensdag t/m zondag te bezoeken van 08:00-17:00 uur. Zorg wel dat je vóór 13:00 uur in het park bent; na dit tijdstip is het niet meer mogelijk om toegang te verkrijgen. Toegangskaartjes zijn te verkrijgen bij de ingang van het park.

Iedereen die op Bonaire gebruik wil maken van de Caribische Zee die het eiland omspoelt, moet daarvoor een vergunning aanschaffen. Duikers kopen een duiktag en niet-duikers schaffen een nature tag aan.

Wat zijn de mogelijkheden op Boka Bartol?

Boka Bartol is de meest noordelijke duikstek van Bonaire. Ten zuiden van Boka Bartol ligt Playa Bengé. Sportduikers kunnen het koraalrif benaderen via de kant of boot. De stromingen bij Boka Bartol zijn echter sterk waardoor de site alleen geschikt is voor zeer ervaren duikers met een goede conditie. De gemiddelde diepte bedraagt 20 meter met een maximale diepte van 40 meter. Het onderwaterzicht is grofweg 30 meter.

Boka Bartol is een hotspot voor buisalen. Buisalen worden ook wel tuinalen of zeepalingen genoemd. Het zijn vissen die in kolonies leven en met hun achterlijf ingegraven zitten in de zanderige zeebodem. Hun bovenlichaam steekt uit het zand. Als er gevaar dreigt, verdwijnt ook het bovenlichaam in het zand. Buisalen voeden zich met plankton. Er bestaan verschillende soorten buisalen. Op Bonaire komt de gevlekte buisaal (Heteroconger hassi) voor. De gevlekte buisaal is geel gekleurd met over zijn gehele lichaam zwarte stippen. Het zijn dieren die een maximale lengte kunnen bereiken van 40 centimeter met een maximaal gewicht van 2 kilogram.

Faciliteiten

Geen

Accommodaties

Geen

Bereikbaarheid

Boka Bartol is met een auto of mountainbike te bereiken.

Het WSNP wordt doorkliefd middels twee zandwegen die het mogelijk maken het natuurpark te verkennen met een auto of mountainbike. De groene route heeft een lengte van 24 kilometer en gele route is 35 kilometer lang. Het startpunt van beide routes bevindt zich bij de ingang van het park. Omdat het allebei eenrichtingswegen betreft, moeten de routes helemaal uitgereden worden om het WSNP weer kunnen te verlaten.

Bekijk een overzicht van de stranden op Bonaire.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 7.7. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
D-Reizen
Beach Check Aanbiedingen
Silverjet Aanbiedingen Bonaire