Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Bonaire
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Vervoer op Bonaire algemeen

Ondanks het feit dat Bonaire een relatief klein eiland is zijn de afstanden toch te groot om alles te belopen. Een gemotoriseerd voertuig is dus wel gewenst tijdens het verblijf op het Caribische eiland.

Op Bonaire wordt rechts gereden en zijn de internationale verkeersregels van kracht. De snelheidsbeperkingen worden in km/uur aangegeven. Ook de afstanden worden in kilometers aangegeven.

De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 40 km/uur. De maximale snelheid buiten de bebouwde kom bedraagt 60 km/uur, tenzij anders aangegeven. De wegbewijzering is afwisselend in het Engels, Nederlands en Papiaments.

De Bonairiaanse rijstijl verschilt sterk met die van de Nederlandse en moet je bovendien altijd alert zijn op overstekende wilde ezels, wilde geiten, honden, katten en varkens. Zeker gedurende de nacht is het dan extra opletten. Bovengenoemde dieren hebben namelijk de neiging om verblind te worden door felle koplampen en dat te verstarren midden op de weg.

Column: Stoplichten op Bonaire!
"Pick-ups en Bonaire zijn overigens onlosmakelijk met elkaar verboden. Op het duikeiland wemelt het er gedurende de dag van de mensen die met hun duikuitrusting op weg zijn naar een van de tientallen kantduikplaatsen die het eiland rijk is. Op Bonaire hanteert men tenslotte niet voor niets de slogan: "drive and dive..." Lees column

De niet-geasfalteerde wegen hebben het na zware regenpartijen vaak zwaar te verduren en behoeven veel onderhoud. Als het begint te regenen kunnen de wegen overigens spekglad worden. Het regenwater in combinatie met het laagje stof zorgen voor een uiterst gladde substantie.

De komende jaren zullen de wegen op Bonaire sterk verbeterd worden. Collega ABC-eiland Aruba zal hier een belangrijke rol in gaan spelen. Op 'one happy island' is namelijk veel expertise aanwezig omtrent het onderhouden van wegen. Deze kennis zal worden ingezet op 'divers paradise'.

Op Bonaire zijn twee toeristische routes te rijden, een over het zuidelijke deel en een over het noordelijke deel van het duikeiland. Doordat op Bonaire geen verkeerslichten staan hoef je nooit en te nimmer te wachten voor het rode stoplicht! Ook het aantal rotondes zijn op het eiland dun gezaaid. Op slechts vier plaatsen op het Bonairiaanse wegennet zul je ze tegenkomen.

Op Bonaire neemt de autodichtheid de laatste jaren sterk toe. Met name in Kralendijk is het tijdens de spitsuren regelmatig filerijden. Om het autorijden op Bonaire de komende jaren beheersbaar te maken en te houden worden er vanuit de overheid regelmatig nieuwe initiatieven gelanceerd.

Zo is de politie in 2012 de actie: 'Niet parkeren op de stoep' gestart. Met name in Kralendijk worden er veel voertuigen op de stoep geparkeerd waardoor er hoop overlast op de openbare weg ontstaat. Voor automobilisten zijn er voldoende mogelijkheden om hun auto te parkeren op de parkeerplaatsen 'Centrumgebied', op de parkeerplaats van het stadion en achter het postkantoor.

Op Bonaire is het voor de politie niet mogelijk om bestuurders te controleren of ze rijden onder invloed van alcohol. Dat is jammerlijk, want het zou de verkeersveiligheid sterk verhogen. Het OM werkt helaas nog met verkeerwetgeving uit 1957!

Waarschijnlijk wordt deze wetgeving in 2014 aangepast en zal het dan wel mogelijk zijn om alcoholtesten op het Nederlandse duikeiland uit te voeren.

Autovervoer

Op Bonaire een auto huren maakt het mogelijk het eiland te verkennen zonder gebruik te hoeven maken van het openbare vervoer en brengt je ook op plaatsen die met het openbare vervoer niet bereikbaar zijn.

De keuze van het type auto bepaalt uiteindelijk de mogelijkheden. Huur je een terreinauto dan is praktisch het gehele eiland bereikbaar. Valt de keuze op een normale auto dan zijn sommige delen van Bonaire moeilijk begaanbaar. Op het vliegveld en in Kralendijk zitten de vertegenwoordigers van alle internationale en lokale autoverhuurbedrijven. Bekijk ons overzicht van alle autoverhuurbedrijven op Bonaire.

Auto duiken Bonaire

Door de populariteit van het duiken op Bonaire rijden veel pickup-trucks. De persluchtflessen die worden gebruikt bij deze sport worden op deze manier veilig vervoerd.

Op Bonaire wordt bij veel autoverhuurbedrijven een minimale leeftijd van 23 jaar oud geëist en moet je tenminste 2 jaar in het bezit zijn van een geldig internationaal rijbewijs. Mocht je verzeild raken bij een auto-ongeluk, neem dan direct contact op met de politie en laat een proces-verbaal opmaken.

Taxi

De taxistandplaatsen bevinden zich bij het vliegveld en bij de grote hotels. Taxi’s op Bonaire hebben geen meter, de ritprijzen staan vast. De taxichauffeurs moeten daarom verplicht de tarievenlijst in de taxi hebben liggen. Op het vliegveld zijn de tarieven op een bord te lezen.

Taxi op Bonaire

Taxi’s hebben de letters TX op hun kentekenplaat staan. Het is op Bonaire niet gebruikelijk om op straat een taxi aan te houden. Op zon- en feestdagen rekenen de taxichauffeurs hogere tarieven. Ook tijdens de avond (plus 20 procent) en nacht (plus 40 procent) zijn de ritprijzen hoger. Het starttarief is 9 dollar. Als je veel bagage bij je hebt kunnen de taxichauffeurs wel een toeslag rekenen.

Als je een taxi voor een paar uur afhuurt kan de chauffeur je naar de mooiste plekjes van het eiland brengen. Dit is een zeer aanbevelingswaardige manier om Bonaire beter te leren kennen. Farid Ayubi van Taxi 7 is een voorbeeld van een chauffeur die een feestje maakt van de taxirit over het eiland. Tijdens de tour maakt hij volop grappen en muziek. Daarnaast zingt hij uit volle borst leuke liedjes. Naast de reguliere taxi’s zijn er overigens ook bustaxi’s op Bonaire.

Bus

De enige vorm van openbaar vervoer op Bonaire is de bus. Maar er zijn geen duidelijke busdiensten. Als je een bus nodig hebt moet je hem bellen. Dus een bus op bestelling, mooi toch!

Scooters, bromfietsen en motoren

Op het zonnige Bonaire is het natuurlijk heerlijk jezelf te vervoeren met een scooter, bromfiets of motor. Er zijn op Bonaire volop mogelijkheden om deze vervoersmiddelen te huren. Zelfs Harley Davidson liefhebbers kunnen op Bonaire aan hun trekken komen, deze machines zijn ook te koop of te huur op het eiland.

Tuktuk

Het vervoer op Bonaire heeft ook een Oosters tintje, op het eiland rijden namelijk ook tuktuks rond. De tuktuk is een gemotoriseerd tweewielig karretje en kan een snelheid van 57 km/uur bereiken. De tuktuk, op Bonaire 'Bon Tuk' geheten, is natuurlijk een ideaal vervoermiddel in het tropisch klimaat van Bonaire.

Via Bon Tuk kun je ook een Eco Tour boeken waardoor je geruisloos, de tuktuk gebruikt een elektromotor, door het adembenemende landschap kunt rijden. Tijdens de tour vertelt een deskundige gids alle geheimen van het eiland. Voor vogelspotters is de tuktuk het ideale vervoersmiddel, de gevleugelde vrienden zullen niet snel op de vlucht slaan van de tuktuk.

In 2012 zijn er verschillende laadpalen voor elektronische auto’s op Bonaire geplaatst. Op dit moment zijn er twee soorten laadpalen op de mondiale markt: normale laadpalen en snellaadpalen.

Liften

Liften is op Bonaire geen enkel probleem, op het moment dat je langs de weg loopt word je vaak al spontaan een lift aangeboden.

Tankstations

In Kralendijk zijn drie pompstations, in Rincon slechts één. Voor het tanken moet eerst betaald worden. De pomp slaat automatisch af als de hoeveelheid betaalde brandstof is getankt. Bij de meeste tankstations op Bonaire zijn er medewerkers die voor het tanken voor je willen overnemen.