Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Bonaire
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Vaccinaties en inentingen

Er geldt voor reizigers naar Bonaire geen vaccinatieverplichting. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bonaire alleen verplicht als je 7 dagen voordat je Bonaire binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Verder worden er dus geen vaccinaties en inentingen aanbevolen.

Knokkelkoorts

Op Bonaire komt geen malaria voor, maar wel dengue (knokkelkoorts), een virusziekte die wordt overgebracht door muggen (denguemug ofwel gele koortsmug (Aedes aegypti, Stegomyia aegypti) en de Aziatische tijgermug) en waartegen (nog) geen vaccin bestaat. Knokkelkoorts is geen ernstige ziekte, maar je kan je er wel een tijd goed ziek van voelen.

Na een periode van langdurige regenval op Bonaire ontstaat er een sterke toename van het aantal muggen. De meeste muggensoorten zijn alleen tijdens de schemer-, avond,- en nachtperiode actief en kunnen dan hinderlijk voor mensen worden.

Daarnaast komt op Bonaire dus de eventueel met dengue geïnfecteerde de tijgermug (Aziatische tijgermug) voor. De tijgermug komt van origine niet voor in de Caribische archipel maar heeft zich de laatste decennia kunnen verspreiden over grote delen van de wereld vanuit Azië, het oorspronkelijke leefgebied van de tijgermug.

Het bijzondere aan de tijgermug is, is dat hij juist overdag op jacht gaat. Dus dat vereist een extra alertheid bij mensen. De tijgermug is overigens gemakkelijk van de meeste andere muggen te onderscheiden door zijn 'tijgermotief', de zwarte poten en het zwarte lichaam van de mug bezitten een patroon van witte vlekken.

Veel mensen denken overigens dat licht muggen aantrekt maar dat is niet waar. Het is de lichaamsgeur en lichaamswarmte waar muggen op af komen. Dit verklaart ook waarom sommige mensen het geluk hebben om nooit door muggen gestoken worden.

De autoriteiten op Bonaire proberen zoveel mogelijk de plaatsen waar muggen zich ophouden en uit de eitjes komen (waterrijke gebieden) te bestrijden. Het belangrijkste wat je kunt doen om niet gestoken te worden is door bedekte kleding te dragen of door een anti-muggenmiddel op je huid te smeren.

Anti-muggenmiddelen

Er zijn tientallen verschillende anti-muggenmiddelen in de handel verkrijgbaar en ook nog eens in talloze soorten verpakkingen (zalfjes, sprays, lotions, etcetera). Het belangrijkste is dat het anti-muggenmiddel de chemische stof DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) bevat.

Daarnaast is het ook nog eens belangrijk dat de DEET in voldoende concentratie in het anti-muggenmiddel aanwezig is. Als je 30% DEET gebruikt ben je 4 uur beschermd, als je 50% DEET gebruikt ben je 8 uur veilig tegen de muggenbeten.

Bovendien is het van belang om 's nachts veilig onder een klamboe te slapen. Het liefst een met anti-muggenmiddel geïmpregneerde klamboe.

Tegen dengue bestaat op dit moment geen vaccin maar de laatste jaren wordt er enorm veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een effectief vaccin tegen dengue.

Stichting Stop Dengue Bonaire

Op Bonaire zijn verschillende burgers en instanties die ervoor pleiten om Bonaire dengue vrij te krijgen. Hiervoor is zelfs een speciale projectgroep opgericht: 'Bonaire Dengue Vrij'. Deze projectgroep onderzoekt of het mogelijk is om het eiland dengue vrij te krijgen.

Er is ook de stichting 'Stop Dengue Bonaire' opgericht. Deze stichting is constant op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor verschillende acties zoals het 'folderen' en het bestrijden van de broedplaatsen van de muggen.

Oude autobanden, flessen, dakgoten, stilstaande waterpoeltjes rondom huizen en andere plekken waar regenwater in blijft staan vormen de ideale broedplaatsen voor de muggen.

Op Bonaire probeert men daarom zoveel mogelijk oude autobanden te verwijderen om mogelijke broedplaatsen te elimineren. De autoriteiten op Bonaire plaatsen regelmatig puinbakken op strategische plekken.

Hier kunnen de inwoners van Bonaire dan vuilnis gooien dat anders broedplaatsen kunnen vormen voor de muggen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) financiert ook de projecten om het dengue probleem op Bonaire te pareren.

In 2012 heeft het Openbaar Lichaam Bonaire, tijdens haar voorlichtingscampagne tegen dengue, bidons/drinkflessen – met daarop informatie over dengue – uitgedeeld op de scholen van het Nederlandse duikeiland. De schooljeugd is een belangrijke doelgroep in de bestrijding tegen de ziekte.

Reizigersdiarree 

Verder bestaat op Bonaire de kans op reizigersdiarree. Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door bacteriën en soms door virussen of parasieten. Probeer er een beetje op te letten of het voedsel wat je eet op een hygiënische manier bewaard en bereid wordt.