Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Ligging en grootte

Bonaire is één van de 408 Nederlandse gemeenten. Het is niet de kleinste Nederlandse gemeente qua oppervlak, dat is namelijk Schoonhoven (6,96 km2). Het is ook niet de kleinste Nederlandse gemeenste qua inwonertal, dat is het Waddeneiland Schiermonnikoog (948 inwoners).

Het is wél de gemeente die het verst van het geografische middelpunt van Europees Nederland ligt – de 'Onze Lieve Vrouwetoren' in Amersfoort. De afstand van Bonaire tot Amersfoort bedraagt ongeveer 9.000 km.

Uitzicht zee Bonaire

Ligging

Bonaire is één van de ruim 1.000 eilanden van een 3.500 km lange eilandenboog in het Caribische gebied. Deze eilandengordel loopt van het zuiden van Noord-Amerika tot het noorden van Zuid-Amerika en wordt aan de oostkant geflankeerd door de Atlantische Oceaan en aan de westkant door de Caribische Zee.

De eilanden in de Caribische archipel worden in drie groepen verdeeld: de Lucayan Archipelago, de Grote Antillen en de Kleine Antillen.

De Lucayan Archipelago omvat de Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden. De Grote Antillen bestaan uit Cuba, Jamaica, Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) en Puerto Rico. De Kleine Antillen worden verder onderverdeeld in de zogenaamde Bovenwindse en Benedenwindse Eilanden, een term uit de oude zeilscheepvaart.

Bonaire behoort samen met Aruba en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de ABC-eilanden genoemd waarbij Bonaire het meest oostelijke eiland is. Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius behoren tot de Bovenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de SSS-eilanden genoemd.

De naam 'Antillen' stamt uit de tijd van Christoffel Columbus. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger dacht dat hij de eilanden voor de kust van Indië had bereikt toen hij in de Caribische archipel rondzeilde. Hij noemde deze eilanden daarom 'Las Ante-Isla' oftewel eilanden ervóór. Uit deze koloniale tijd stamt de naam 'De West' of 'West-Indië' voor het Caribische gebied.

Bonaire ligt – volgens de geografische coördinaten – tussen 12˚2’ en 12˚19’ noorderbreedte en tussen 68˚11’ en 69˚25’ westerlengte voor de kust van Venezuela in het zuidelijk Caribisch gebied.

Ligging Bonaire

De afstand tussen Bonaire en Curaçao bedraagt 52 km en tussen Bonaire en Aruba 130 km. Verder ligt Bonaire op een afstand van 80 km voor de kust van Venezuela. Om vanuit Nederland op Bonaire te komen dient 9.000 km te worden overbrugd.

Sinds 2013 vaart er weer een veerboot tussen de ABC-eilanden onderling. De veerboot luistert naar de naam 'Krioyo Blue Curaçao' en heeft een capaciteit van 140 personen. De veerboot maakt iedere zaterdagochtend en maandagmiddag de 3,5 uur durende overtocht naar Curaçao. Voor een retourticket moet 95 dollar betaald worden.

Tussen Bonaire en de Nederlands getinte Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius ligt ongeveer 900 km Caribische Zee. Door de gunstige geografische ligging van Bonaire schijnt er vrijwel iedere dag de zon. Voeg daarbij de verkoelende passaatwinden en je hebt een paradijselijk klimaat.

Grootte

Bonaire is anderhalf keer zo groot als het Waddeneiland Texel en heeft een oppervlakte van 281 km2. Het eiland is 38,5 km lang, 4,0 - 8,0 km breed en telt 17.400 inwoners (1 januari 2013). 

De bevolkingsdichtheid op het Caribische eiland komt daarmee op 62 mensen per km2. Ter vergelijking. In Europees Nederland is de bevolkingsdichtheid 403 mensen km2. De meeste Bonairianen wonen in de hoofdstad Kralendijk. In het noorden ligt Rincon waar een paar duizend mensen wonen.

In de afgelopen 4 decennia is de bevolking van het koraaleiland verdubbeld. Immigratie is de belangrijkste oorzaak van de explosieve toename van de bevolking waarbij voornamelijk de ontwikkeling van het toerisme een grote aanjager is geweest.

Bonaire is niettemin dunbevolkt. Zeker als je het vergelijkt met collega ABC-eiland Curaçao. Curaçao is bijna evengroot als Bonaire, maar er zijn acht keer meer Curaçaoënaars dan Bonairianen.

De samenstelling van de bevolking van Bonaire is de laatste 30 jaar grondig aan het veranderen. In 1980 was 93% van de bevolking van het Benedenwindse Eiland geboren op de Antillen, tegenwoordig is dat nog maar 63%.

De meeste migranten die tegenwoordig naar Bonaire vertrekken komen uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Europees Nederland.

Kaartjes van Bonaire
Kaart van BonaireKaart van Bonaire
Klik op kaart voor vergroting