Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Fauna van Bonaire

Het unieke landschap van Bonaire vormt de natuurlijke habitat van tal van dieren. Voor sommige diersoorten is Bonaire zelfs de enige plaats waar zij voorkomen. Daarnaast wordt Bonaire uiteraard omspoeld door de Caribische Zee met haar koraalriffen en bezit het derhalve een enorme rijke verzameling aan zeedieren. In totaal zijn er op Bonaire en in de wateren rondom Bonaire meer dan duizend verschillende diersoorten beschreven.

Franse keizersvisFranse keizersvis zwemt tussen het schitterende koraal van Bonaire.

Geiten en ezels

Sinds de Spaanse ontdekking van Bonaire zijn er nieuwe dier- en plantensoorten op het eiland geïntroduceerd die het lokale ecosysteem sterk beïnvloed hebben. Zo brachten de genoemde Spanjaarden geiten en ezels met zich mee die in de loop van de tijd voor een aanzienlijk deel zijn verwilderd en door hun enorme vraatzucht een grote druk hebben gelegd op de inheemse dier- en plantensoorten.

Column: Gevaarlijke zeedieren rondom Bonaire!!

"Enkele weken geleden werd er groot alarm geslagen op Bonaire. De bevolking van het koraaleiland was in rep en roer. Wat was aan er aan de hand? Portugese oorlogsschepen hadden zich gemeld in de territoriale wateren van het duikeiland. De schrik zat er goed in..."Lees column

Koraalduivels

Sinds 26 oktober 2009 heeft het koraalrif van Bonaire helaas een ongewenste gast, de koraalduivel (eng: red lionfish, lat: Pterois volitans). Deze vis is erg vraatzuchtig en heeft geen natuurlijke vijanden in de wateren van het Caribische eiland. Het aantal koraalduivels neemt schrikbarend toe. De autoriteiten in Kralendijk proberen zoveel mogelijk koraalduivels weg te vangen uit het koraalrif om de andere bewoners van het rif te beschermen. Sommige duikers op Bonaire zijn getraind om de koraalduivels te vangen. Op dit moment zijn er 300 duikers op Bonaire die bevoegd zijn om op koraalduivels te mogen jagen. Van deze 300 duikers zijn er 35 duikers die iedere week met de jacht op koraalduivels bezig is. Wekelijks worden er honderden koraalduivels uit het rif van het duikeiland weggevangen.

Koraalduivel op BonaireDe koraalduivel heeft geen natuurlijke vijanden.

Bij het vangen van de koraalduivels op Bonaire worden zogenaamde ELF-harpoenen gebruikt. Een ELF-harpoen is een harpoen die geen projectiel afvuurt. Op deze manier wordt het kwetbare koraal niet beschadigd. Het speervissen is op Bonaire overigens al jaren verboden maar de overheid heeft een uitzondering gemaakt voor de jacht op koraalduivels. Er zijn tegenwoordig hele instructie boekwerken geschreven waarin te lezen valt hoe het koraalduivel probleem op te lossen. In 2012 verscheen de titel: 'Invasive Lionfish: A Guide to Control and Management'. 

Column: Duivelse koraalduivel!

"Een vis die voor de duvel niet bang is en de aanval dan ook niet schuwt, een vis die bijna geen natuurlijke vijanden heeft, een vis die de koraalriffen van de Atlantische Oceaan op zijn grondvesten doet schudden. Welkom in de wereld van de koraalduivel, nu ook op Bonaire!..."Lees column

Misschien ligt uiteindelijk wel de sleutel uiteindelijk wel bij het populair maken van de koraalduivel als consumptievis (lionfish dishes). De koraalduivel is namelijk een bijzonder appetijtelijke vis. Er is al een boek op de markt waarin verschillende recepten staan beschreven met de lionfish: 'The Lionfish Cookbook'. De toepasselijke slogan luidt: 'Eat ‘em to Beat ‘em!'

Keverplaag

Ook op het land van Bonaire dreigt een mogelijk gevaar. Op het buureiland Curaçao is namelijk sinds 2012 de Agave Weevil actief. De Agave Weevil is een keversoort die een grote bedreiging vormt voor de Agaven op het eiland. De kever boort in de Agave een gaatje en legt er vervolgens zijn eitjes in. De larven zullen zich uiteindelijk een weg naar buiten vreten waarbij uiteindelijk de plant het loodje zal leggen.

Het beste is om de planten te behandelen met insecticiden om de larven te doen afsterven. Daarnaast moeten alle Agaven die ingevoerd op Bonaire streng gecontroleerd worden om te voorkomen dat de kever niet op het duikeiland terecht gaat komen. Agaven zijn enorm belangrijke planten voor de natuur op Bonaire. Ze zijn onder andere een belangrijke voedselbron voor de vleermuizen en vogels op het eiland.

Betoverend koraalrif

Het meest bijzondere van de rijke fauna van Bonaire is het prachtige rif met haar 469 zeebewoners, dit is uitzonderlijk in de Caribische archipel. Verder is het heel uniek dat Bonaire een belangrijke broedplaats vormt voor de Caribische flamingo. Tot slot vliegen er zeldzame papegaaien rond op het Benedenwindse Eiland.

Om de kwetsbare fauna en (flora) van Bonaire te beschermen en te waarborgen voor toekomstige generaties zijn er – ruim 30 jaar geleden – twee natuurparken opgericht op het eiland. 

  1. Het Bonaire National Marine Park (BNMP) beschermt de wateren die Bonaire omspoelt.
  2. Het Washington Slagbaai National Park (WSNP) beslaat het grootste deel van het noorden van Bonaire. Het BNMP werd in 1979 opgericht en was daarmee het eerste marine park ter wereld. De oprichting van het WSNP vond eveneens plaats in 1979.

Koraalrif BonaireKoraalrif.

Onderzoek

In de beide natuurparken zijn medewerkers constant bezig om de verschillende diersoorten te inventariseren, te documenteren en te beschermen. Daarnaast vindt er gedurende het jaar veel wetenschappelijk onderzoek plaats, om zoveel mogelijk data te verzamelen en vervolgens te interpreteren. Betrouwbare data zijn essentieel voor een goed natuurbeleid en natuurbeheer op Bonaire. Op Bonaire wordt veel onderzoek gedaan naar vijf verschillende soorten zeeschildpadden die fourageren en nestelen op het eiland. De dieren worden – nadat ze gevangen zijn – gewogen, onderzocht en gemerkt om vervolgens weer teruggezet te worden in de Caribische Zee.  Op deze manier worden waardevolle gegevens verzameld over deze reptielen. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar de lora (een papegaaiensoort) en de karko (een schelpdiersoort) die leven op Bonaire.

Nieuwe kwallensoort

Soms worden er in de wateren van Bonaire nieuwe diersoorten ontdekt. Recent is er bijvoorbeeld een tot nu toe onbekende kwallensoort ontdekt op het duikeiland. Het is een giftige doosvormige kwal die luistert naar de wetenschappelijke naam 'Tamaya ohboya'.

Jacht op kreeften

Sommige diersoorten op Bonaire worden ernstig bedreigd is hun voortbestaan. Dit geldt onder andere voor kreeften. Omdat de vraag uit de horeca zo groot is wordt op deze dieren massaal gejaagd. Om de dieren te beschermen heeft de overheid van Bonaire besloten dat kreeften alleen mogen worden gevangen tussen 1 november en 30 april. Het gebied waar ze mogen bejaagd ligt tussen Malmok en de Willemstoren, aan de oostkust van het duikeiland. Bovendien mogen eierendragende kreeften en kreeften die kleiner zijn dan 12 centimeter nimmer gevangen worden.

Fontein

Fontein is de naam van een plantage. Op de plantage is een zoetwaterbron die gevoed wordt met water vanaf het kalksteenplateau van Montaña. Het water valt in een grot naar beneden en wordt opgevangen door oude irrigatiebakken. Deze irrigatiebakken zijn echter sterk verwaarloosd en niet onderhouden. Door de aanwezigheid van het zoete water is er groene oase ontstaan waar zich graag verschillende diersoorten zich ophouden zoals vogels en reptielen. Fontein is te vinden langs de hoofdroute, die loopt van Rincon naar Kralendijk, aan de rechterkant van de weg.

Europees Nederland investeert fors in de natuur op Bonaire

Europees Nederland gaat de komende jaren fors investeren in het behoud, beheer en versterking van de natuur op Bonaire. Alleen al voor het jaar 2013 werd 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor de natuur van Bonaire en de andere twee BES-eilanden.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen