Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Cultuur algemeen

Doordat op Bonaire in de loop van de eeuwen een bevolkingsopbouw heeft plaatsgevonden van meer dan zeventig nationaliteiten, is Bonaire een eiland met een enorme rijke cultuur. Die royale diversiteit aan verschillende volkeren blijft overigens tot en met de dag van vandaag gevoed worden.

Nog steeds vinden veel mensen van landen uit de directe omgeving van Bonaire hun emplooi op het Caribische eiland en verrijken de cultuur dus nog verder. Het grootste deel van de immigranten komt uit de Dominicaanse Republiek, Europees Nederland, Colombia, Venezuela, Noord-Amerika, Peru en China.

De inwoners van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba hebben de laatste 500 jaar onder verschillende invloedssferen gestaan en dat heeft ook zijn stempel op de culturele ontwikkeling gedrukt.

Zang Bonaire

De bevolking van de Benedenwindse Eilanden, waaronder Bonaire, is derhalve voornamelijk Latino-Caribisch georiënteerd met Nederlandse invloeden. De inwoners daarentegen van de Bovenwindse Eilanden zijn Anglo-Caribisch georiënteerd met Amerikaanse invloeden.

Er wonen ook Bonairianen in Europees Nederland. In Dordrecht woont het grootst aantal Bonairianen van Europees Nederland. De stad heeft hierdoor een nauwe band met het Nederlandse duikeiland.

Geloof

Bonairianen zijn uitermate trots op hun vlag, wapenschild en volkslied, maar het absolute vlaggenschip van de Bonairiaanse cultuur vormt het Papiaments. Het is een unieke taal die ook op de twee andere ABC-eilanden (Aruba en Curaçao) wordt gesproken.

Door de eeuwen heen heeft het geloof een prominente rol gespeeld op Bonaire. De kerken zitten dan ook vol tijdens de vele missen en diensten die worden gehouden. Ook sport is niet weg te denken op Bonaire. Vooral het honkbal zit in de genen bij de Bonairianen. Het medialandschap op het Benedenwindse Eiland is zeer divers en uitgebreid, zeker als je beseft dat het een klein eiland is.

Sint-Ludovicus Bertranduskerk Rincon

Het klimaat op Bonaire drukt een belangrijke stempel op de manier hoe huizen en gebouwen gebouwd werden. De noordoost passaatwind is altijd ingezet om de woningen op een aangename manier te ventileren en te koelen. Ondanks de airco mogelijkheden van vandaag de dag, gebruiken sommige hedendaagse architecten nog steeds de principes van windkoeling.

Eten

Mensen die van lekker eten houden zijn op Bonaire aan het juiste adres. Op het eiland wonen zeventig verschillende nationaliteiten die door de eeuwen allemaal een steentje hebben bijgedragen aan de vorming van een unieke en bijzonder appetijtelijke keuken.

Voor Bonairianen is eten een zeer belangrijk onderdeel van hun cultuur. De lijst met lokale specialiteiten is oneindig lang.

De 'Simadan' en de 'Bari' zijn twee typische Bonairiaanse 'oogstdansen'. Bij een succesvolle maïsopbrengst in het voorjaar worden deze twee dansstijlen met veel enthousiasme door de plaatselijke bevolking ingezet.

Dans en muziek spelen een belangrijke rol in de Bonairiaanse samenleving. Er zijn tientallen verschillende danssoorten en muziekstijlen die het hele jaar door te bewonderen zijn op het Caribische eiland. 

Als Bonairianen elkaar ontmoeten hoort daar altijd een brede glimlach en een ferme handdruk bij. Op het koraaleiland vinden het hele jaar door tal van culturele evenementen plaats met als hoogtepunt het jaarlijkse carnaval.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed beschermt onder andere de immateriële cultuuruitingen binnen de Nederlandse samenleving. De Fundashon Históriko Kultural Boneriano (FuHiKuBo) wil dat uiteindelijk dat de 'Maskarada' en de 'Dia di San Juan i San Petro' worden opgenomen op de Nederlandse lijst van het immaterieel erfgoed.

Archiefmateriaal

In 2013 werd de website 'Archivo Boneiru' gelanceerd. Op dit digitale platform staan duizenden documenten, foto’s, films en geluidsopnamen van de geschiedenis en de bewoners van Bonaire. Op deze manier kunnen Bonairianen en Europese Nederlanders veel meer te weten komen over de cultuur van het Caribische eiland.