Het landschap van Bonaire

Bonaire bestaat uit drie verschillende landschappen: het heuvelachtige noorden, het midden met de in hoogte verspringende kalksteenterrassen en het vlakke zuiden met haar betoverende zoutpannen, azuurblauw gekleurde lagune en unieke mangrovebosvegetatie. Het landschap van Bonaire is zeer gevarieerd. Het is aan te raden om de diversiteit van het eiland te ontdekken op de fiets, te voet of met de auto.

Fietsen op BonaireVerken het mooie landschap van Bonaire op de fiets.


Tip! Fiets het eiland rond!
Wil je optimaal genieten van de verschillende landschappen van Bonaire? Overweeg dan zeker om het eiland rond te fietsen. Je kunt dit het beste in twee dagen doen zodat je onderweg ook voldoende tijd hebt om bijvoorbeeld even de azuurblauwe zee in te duiken. Ben je niet sportief aangelegd? Huur dan een auto bijvoorbeeld bij de locale autoverhuurder AB Car Rental. Lees onze review over AB Car Rental.


Heuvelachtige noorden

De gehele noordkop van Bonaire valt onder het Washington Slagbaai National Park en is ruim 6.000 ha groot. Het heuvelachtige terrein met haar cactuswouden, grillige rotsformaties, saliñas (zoutmeren) en kalksteengrotten biedt onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Veel voorkomende en goed te spotten dieren zijn de snel wegschietende hagedissen, statige leguanen en de meest kleurrijke vogels. De hoogste berg van Bonaire, de Brandaris (240 meter hoog) ligt in het park. Het is een toch een leuke uitdaging om deze 'berg' te beklimmen. Vooral het laatste stukje is behoorlijk stijl. Het uitzicht vanaf de top is zeer fraai!

Washington Slagbaai National Park.Het heuvelachtige en groene landschap van het Washington Slagbaai National Park.

Het groene gedeelte van het eiland

Het noorden van Bonaire is ook het groenste deel van het eiland ondanks het feit dat loslopende geiten continue jonge scheuten van bomen en planten wegvreten. Daarnaast heeft de mens eeuwenlang ongebreidelde houtkap in het gebied bedreven. Met name brazielhout, een houtsoort die gebruikt werd bij het fabriceren van verf, is massaal in het gebied geoogst.

Nieuw hotel met zwembad Hotel Bloozz Resort Bonaire

Bloozz Resort Bonaire

Aanbieding! Nieuw resort!

De splinternieuwe appartementen, studio's en penthouses van het Bloozz Resort Bonaire zijn een perfecte uitvalsbasis om het landschap van Bonaire te ontdekken. Bovendien is er ruimte genoeg voor jullie samen of zelfs voor een heel gezin! De service is er helemaal top! Zo geef je 's avonds door hoe jouw ontbijt er de volgende dag uit mag zien en je haalt jouw persoonlijke ontbijt 's morgens op, ideaal! Bachelor's Beach ligt aan de overkant van de weg dus lekker in de buurt. En kom je terug van het duiken, snorkelen of een eilandtour dan is het heerlijk af te koelen in het zwembad. Meer info & boeken

Terrassenlandschap van het midden

Het middenstuk (cunucu), een gebied dat zich uitstrekt tussen Rincon en Kralendijk, met de kalksteenterrassen heeft veel weg van een wildwest-achtig landschap. Torenhoge cactussen, vetplanten, rotsformaties, zandverstuivingen en de zo karakteristiek door de wind gevormde divi-divi bomen vormen hier het landschap.

Kustlijn

De kustlijn van Bonaire kent twee gezichten. Aan de westkant liggen enkele smalle stranden die veelal bezaaid zijn met prachtig versteend koraal en door zeestromingen gepolijste kiezelstenen. Op de kust beukende golven en een straffe wind vind je aan de oostkant. Het water en de wind van de Caribische Zee hebben hier het gesteente in de meest grillige vormen geboetseerd. Aan deze kant van Bonaire worden de kale kalksteenplateaus onderbroken door grillige boka’s (baaien) met betoverende stranden.

1000 Steps1000 Steps Beach is een schitterend strand en tref je aan de westkust van het eiland.

Rooien

Het klimaat op Bonaire is erg droog en er zijn dan ook geen permanente rivieren op het eiland. Wel zijn er de zogenaamde rooien, kloofvormige dalen in het heuvellandschap, die zich in de regentijd met water vullen. Het woord rooi is afgeleid van het Spaanse woord arroyo (beek).

Vlakke zuiden met zoutpannen

Vanaf het zuiden van Kralendijk is Bonaire vlak waarbij de gehele zuidkop van het eiland zelfs op zeeniveau ligt. Hier verrijzen de wereldberoemde zoutpiramides tussen de uitgestrekte zoutpannen van Bonaire.

Zoutpannen zijn kunstmatige zoutmeren (kommen) die voor de zoutwinning worden gebruikt. Een zoutpan is een binnenmeer waar wel water kan instromen maar geen water kan uitstromen. Doordat het water alleen kan verdwijnen door te verdampen wordt de zoutconcentratie in het resterende water steeds hoger. Als de aanvoer van het water minder is dan de verdamping zal al het water uiteindelijk verdwijnen en blijft een zoutvlakte achter waar men dan vervolgens het zout van kan oogsten.

Appartement met zwembad All Seasons Apartments Bonaire

Tip! Eilandtour Sightseeing Bonaire

Ga jij naar Bonaire en wil je echt alle mooie plekjes van het eiland zien? Boek dan deze fantastische eilandtour. Je wordt bij je hotel of appartement opgehaald. Met een professionele gids rijd je langs de mooiste locaties en zie je misschien wel deze sierlijke flamingo's! Je ziet zowel de noord- als de zuidkant van het eiland. Je bezoekt ook The Cadushy Distillery waar je gratis mag proeven van de drankjes. Tijdens deze excursie wordt jij gegarandeerd verliefd op dit eiland!Meer info & boeken

Dit zout wordt tijdelijk bewaard op de zoutpiramides vooraleer het witte goud naar Amerika verscheept wordt om daar verdere verwerking te ondergaan. Door de weerkaatsing van de Caribische zon op de zoutpiramides ontstaat een fascinerende verstrooiing van het licht, waarbij een kleurenspectrum ontstaat die een ware traktatie vormt voor het menselijke oog. Naast de zoutpannen in het zuiden herbergt het zuidoosten van Bonaire ook een betoverende lagune die omzoomd wordt door een unieke mangrovevegetatie.

Zoutpannen Bonaire met paars waterZoutwinning op Bonaire.

Landschapsaantasting

In tegenstelling tot Aruba en Saba heeft zich op Bonaire nooit grootschalige mijnbouw plaatsgevonden. Op Aruba zijn tienduizenden kilo’s goud boven de grond gehaald. Op Saba werd zwavel ontdekt en is jarenlang het betoverende geel gekleurde 'niet-metaal' uit de zwavelmijn gebeiteld. 

Op Aruba ontstond de goudkoorts nadat een herdersjongen in 1824 goud vond bij Rooi Fluit en Rooi Daimari aan de noordkust. Decennialang duurde de zoektocht naar het goud en bezorgde Aruba een enorme welvaartsboost. Gedurende die tijd zijn er heel veel gaten, putten, liften en schachten gegraven op het Benedenwindse Eiland. De goudindustrie op Aruba vond haar definitieve Waterloo kort na de Eerste Wereldoorlog. Helaas treden er ook veel nadelen op bij mijnbouw. Zo kan mijnbouw leiden tot ernstige landschapsaantasting en verstoring van kwetsbare ecosystemen.

Column: Bonaire kleurt groen!

"Niet alleen het landschap op Bonaire kent twee gezichten, ook het energiebeleid. Enerzijds is de energieopwekking voor een groot deel nog grijze stroom, anderzijds probeert men voor de productie van de elektriciteit zoveel mogelijk duurzame energiebronnen te gebruiken..."Lees column

Ook Bonaire beschikt over verschillende delfstoffen die steeds belangrijker worden voor het eiland zoals zand, doleriet (doleriet is een stollingsgesteente dat ook wel diabaas wordt genoemd) en kalksteen. Deze delfstoffen worden ingezet bij de bouw van huizen, wegen, etcetera.

Bonaire gaat de komende jaren enorm groeien. Er zullen veel meer woningen, wegen en andere faciliteiten gebouwd gaan worden. Er zal dus een grote behoefte ontstaan aan grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen dus voor een deel geleverd kunnen worden door het duikeiland zelf.

De beleidsmensen in Kralendijk zijn derhalve drukdoende om beleid en wetgeving te ontwikkelen over dit thema. Het is namelijk belangrijk om de grondstoffendeling de komende tijd in goede (duurzame) banen te leiden. Dit alles om te voorkomen dat er landschapsaantasting gaat optreden of ernstige verstoring van fragiele ecosystemen.

Bekijk ook:

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen