Bonaire bestaat uit drie verschillende landschappen: het heuvelachtige noorden, het midden met de in hoogte verspringende kalksteenterrassen en het vlakke zuiden met haar betoverende zoutpannen, azuurblauw gekleurde lagune en unieke mangrovebosvegetatie. Het landschap van Bonaire is zeer gevarieerd. Het is aan te raden om de diversiteit van het eiland te ontdekken op de fiets, te voet of met de auto.
Verken het mooie landschap van Bonaire op de fiets.
Tip! Fiets het eiland rond!
Wil je optimaal genieten van de verschillende landschappen van Bonaire? Overweeg dan zeker om het eiland rond te fietsen. Je kunt dit het beste in twee dagen doen zodat je onderweg ook voldoende tijd hebt om bijvoorbeeld even de azuurblauwe zee in te duiken. Ben je niet sportief aangelegd? Huur dan een auto bijvoorbeeld bij de locale autoverhuurder AB Car Rental. Lees onze review over AB Car Rental.
De gehele noordkop van Bonaire valt onder het Washington Slagbaai National Park en is ruim 6.000 ha groot. Het heuvelachtige terrein met haar cactuswouden, grillige rotsformaties, saliñas (zoutmeren) en kalksteengrotten biedt onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Veel voorkomende en goed te spotten dieren zijn de snel wegschietende hagedissen, statige leguanen en de meest kleurrijke vogels. De hoogste berg van Bonaire, de Brandaris (240 meter hoog) ligt in het park. Het is een toch een leuke uitdaging om deze 'berg' te beklimmen. Vooral het laatste stukje is behoorlijk stijl. Het uitzicht vanaf de top is zeer fraai!
Het heuvelachtige en groene landschap van het Washington Slagbaai National
Park.
Het noorden van Bonaire is ook het groenste deel van het eiland ondanks het feit dat loslopende geiten continue jonge scheuten van bomen en planten wegvreten. Daarnaast heeft de mens eeuwenlang ongebreidelde houtkap in het gebied bedreven. Met name brazielhout, een houtsoort die gebruikt werd bij het fabriceren van verf, is massaal in het gebied geoogst.
Het middenstuk (cunucu), een gebied dat zich uitstrekt tussen Rincon en Kralendijk, met de kalksteenterrassen heeft veel weg van een wildwest-achtig landschap. Torenhoge cactussen, vetplanten, rotsformaties, zandverstuivingen en de zo karakteristiek door de wind gevormde divi-divi bomen vormen hier het landschap.
De kustlijn van Bonaire kent twee gezichten. Aan de westkant liggen enkele smalle stranden die veelal bezaaid zijn met prachtig versteend koraal en door zeestromingen gepolijste kiezelstenen. Op de kust beukende golven en een straffe wind vind je aan de oostkant. Het water en de wind van de Caribische Zee hebben hier het gesteente in de meest grillige vormen geboetseerd. Aan deze kant van Bonaire worden de kale kalksteenplateaus onderbroken door grillige boka’s (baaien) met betoverende stranden.
1000 Steps Beach is een schitterend strand en tref je aan de westkust van het eiland.
Het klimaat op Bonaire is erg droog en er zijn dan ook geen permanente rivieren op het eiland. Wel zijn er de zogenaamde rooien, kloofvormige dalen in het heuvellandschap, die zich in de regentijd met water vullen. Het woord rooi is afgeleid van het Spaanse woord arroyo (beek).
Vanaf het zuiden van Kralendijk is Bonaire vlak waarbij de gehele zuidkop van het eiland zelfs op zeeniveau ligt. Hier verrijzen de wereldberoemde zoutpiramides tussen de uitgestrekte zoutpannen van Bonaire.
Zoutpannen zijn kunstmatige zoutmeren (kommen) die voor de zoutwinning worden gebruikt. Een zoutpan is een binnenmeer waar wel water kan instromen maar geen water kan uitstromen. Doordat het water alleen kan verdwijnen door te verdampen wordt de zoutconcentratie in het resterende water steeds hoger. Als de aanvoer van het water minder is dan de verdamping zal al het water uiteindelijk verdwijnen en blijft een zoutvlakte achter waar men dan vervolgens het zout van kan oogsten.
Dit zout wordt tijdelijk bewaard op de zoutpiramides vooraleer het witte goud naar Amerika verscheept wordt om daar verdere verwerking te ondergaan. Door de weerkaatsing van de Caribische zon op de zoutpiramides ontstaat een fascinerende verstrooiing van het licht, waarbij een kleurenspectrum ontstaat die een ware traktatie vormt voor het menselijke oog. Naast de zoutpannen in het zuiden herbergt het zuidoosten van Bonaire ook een betoverende lagune die omzoomd wordt door een unieke mangrovevegetatie.
Zoutwinning op Bonaire.
In tegenstelling tot Aruba en Saba heeft zich op Bonaire nooit grootschalige mijnbouw plaatsgevonden. Op Aruba zijn tienduizenden kilo’s goud boven de grond gehaald. Op Saba werd zwavel ontdekt en is jarenlang het betoverende geel gekleurde 'niet-metaal' uit de zwavelmijn gebeiteld.
Op Aruba ontstond de goudkoorts nadat een herdersjongen in 1824 goud vond bij Rooi Fluit en Rooi Daimari aan de noordkust. Decennialang duurde de zoektocht naar het goud en bezorgde Aruba een enorme welvaartsboost. Gedurende die tijd zijn er heel veel gaten, putten, liften en schachten gegraven op het Benedenwindse Eiland. De goudindustrie op Aruba vond haar definitieve Waterloo kort na de Eerste Wereldoorlog. Helaas treden er ook veel nadelen op bij mijnbouw. Zo kan mijnbouw leiden tot ernstige landschapsaantasting en verstoring van kwetsbare ecosystemen.
Ook Bonaire beschikt over verschillende delfstoffen die steeds belangrijker worden voor het eiland zoals zand, doleriet (doleriet is een stollingsgesteente dat ook wel diabaas wordt genoemd) en kalksteen. Deze delfstoffen worden ingezet bij de bouw van huizen, wegen, etcetera.
Bonaire gaat de komende jaren enorm groeien. Er zullen veel meer woningen, wegen en andere faciliteiten gebouwd gaan worden. Er zal dus een grote behoefte ontstaan aan grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen dus voor een deel geleverd kunnen worden door het duikeiland zelf.
De beleidsmensen in Kralendijk zijn derhalve drukdoende om beleid en wetgeving te ontwikkelen over dit thema. Het is namelijk belangrijk om de grondstoffendeling de komende tijd in goede (duurzame) banen te leiden. Dit alles om te voorkomen dat er landschapsaantasting gaat optreden of ernstige verstoring van fragiele ecosystemen.
Geweldige all inclusive formule en onlangs compleet vernieuwd!
Meer infoGa jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!
Meer infoWat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!
De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!
Meer infoResort Bonaire biedt ruime appartementen die plaats bieden aan maximaal acht personen, het is de ideale accommodatie is voor een onvergetelijke familievakantie op Bonaire. Zijn jullie met z'n tweeën? Dan is de comfortabele tweepersoonskamer ideaal voor jullie. Bovendien ligt het strand op loopafstand en kun je ook genieten van het royale zwembad direct voor de deur. Het is de perfecte keuze voor iedere vakantieganger Meer info en boeken bij Corendon!
Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!
Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.7. Meer info & Direct boeken!
Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!
Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!
TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!