Cultuur Vlag, wapenschild en volkslied Taal Geloof Sport en spel Media Architectuur Culinair

De cultuur van Bonaire

Doordat op Bonaire in de loop van de eeuwen een bevolkingsopbouw heeft plaatsgevonden van meer dan zeventig nationaliteiten, is Bonaire een eiland met een enorme rijke cultuur. Die royale diversiteit aan verschillende volkeren blijft overigens tot en met de dag van vandaag gevoed worden.

Nog steeds vinden veel mensen van landen uit de directe omgeving van Bonaire hun emplooi op het Caribische eiland en verrijken de cultuur dus nog verder. Het grootste deel van de immigranten komt uit de Dominicaanse Republiek, Europees Nederland, Colombia, Venezuela, Noord-Amerika, Peru en China.

De inwoners van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba hebben de laatste 500 jaar onder verschillende invloedssferen gestaan en dat heeft ook zijn stempel op de culturele ontwikkeling gedrukt.

Man zit op bankje voor boot op Bonaire

De bevolking van de Benedenwindse Eilanden, waaronder Bonaire, is derhalve voornamelijk Latino-Caribisch georiënteerd met Nederlandse invloeden. De inwoners daarentegen van de Bovenwindse Eilanden zijn Anglo-Caribisch georiënteerd met Amerikaanse invloeden.

Er wonen ook Bonairianen in Europees Nederland. In Dordrecht woont het grootst aantal Bonairianen van Europees Nederland. De stad heeft hierdoor een nauwe band met het Nederlandse duikeiland.

Bonairianen zijn uitermate trots op hun vlag, wapenschild en volkslied, maar het absolute vlaggenschip van de Bonairiaanse cultuur vormt het Papiaments. Het is een unieke taal die ook op de twee andere ABC-eilanden (Aruba en Curaçao) wordt gesproken.

Architectuur

Het klimaat op Bonaire drukt een belangrijke stempel op de manier hoe huizen en gebouwen gebouwd werden. De noordoost passaatwind is altijd ingezet om de woningen op een aangename manier te ventileren en te koelen. Ondanks de airco mogelijkheden van vandaag de dag, gebruiken sommige hedendaagse architecten nog steeds de principes van windkoeling.

Eten

Mensen die van lekker eten houden zijn op Bonaire aan het juiste adres. Op het eiland wonen zeventig verschillende nationaliteiten die door de eeuwen allemaal een steentje hebben bijgedragen aan de vorming van een unieke en bijzonder appetijtelijke keuken. Voor Bonairianen is eten een zeer belangrijk onderdeel van hun cultuur. De lijst met lokale specialiteiten is oneindig lang.

Geloof

Door de eeuwen heen heeft het geloof een prominente rol gespeeld op Bonaire. De kerken zitten dan ook vol tijdens de vele missen en diensten die worden gehouden.

Kerk op Bonaire

Sport

Ook sport is niet weg te denken op Bonaire. Vooral het honkbal zit in de genen bij de Bonairianen. Het medialandschap op het Benedenwindse Eiland is zeer divers en uitgebreid, zeker als je beseft dat het een klein eiland is.

Dans en muziek

De 'Simadan' en de 'Bari' zijn twee typische Bonairiaanse 'oogstdansen'. Bij een succesvolle maïsopbrengst in het voorjaar worden deze twee dansstijlen met veel enthousiasme door de plaatselijke bevolking ingezet.

Dans en muziek spelen een belangrijke rol in de Bonairiaanse samenleving. Er zijn tientallen verschillende danssoorten en muziekstijlen die het hele jaar door te bewonderen zijn op het Caribische eiland. 

Als Bonairianen elkaar ontmoeten hoort daar altijd een brede glimlach en een ferme handdruk bij. Op het koraaleiland vinden het hele jaar door tal van culturele evenementen plaats met als hoogtepunt het jaarlijkse carnaval.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed beschermt onder andere de immateriële cultuuruitingen binnen de Nederlandse samenleving. De Fundashon Históriko Kultural Boneriano (FuHiKuBo) wil dat uiteindelijk dat de 'Maskarada' en de 'Dia di San Juan i San Petro' worden opgenomen op de Nederlandse lijst van het immaterieel erfgoed.

Archiefmateriaal

In 2013 werd de website 'Archivo Boneiru' gelanceerd. Op dit digitale platform staan duizenden documenten, foto’s, films en geluidsopnamen van de geschiedenis en de bewoners van Bonaire. Op deze manier kunnen Bonairianen en Europese Nederlanders veel meer te weten komen over de cultuur van het Caribische eiland.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.4. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen