Cultuur Vlag, wapenschild en volkslied Taal Geloof Sport en spel Media Architectuur Culinair

Welke taal spreekt men op Bonaire?

De officiële talen die op Bonaire worden gesproken zijn het Papiaments en Nederlands. Het Nederlands is naast officiële spreektaal ook de officiële bestuurstaal op het eiland. Daarnaast heeft een deel van de Bonairiaanse bevolking Engels en Spaans als huistaal.

Het Papiaments is een Creoolse taal gebaseerd op Portugees met sterke invloeden van het Indiaans, Spaans, Engels, Frans, Nederlands en Afrikaanse talen en wordt ook gesproken op Curaçao en Aruba.

Verder kent het Papiaments grote overeenkomsten met de taal die op de Kaapverdische eilanden wordt gesproken. Ongeveer 60% van het Papiaments heeft een Spaans/Portugese achtergrond, 25% heeft een Nederlandse herkomst en 15% van het Papiaments vindt zijn origine bij de andere genoemde talen.

Bewoners van Bonaire

Het Papiaments is overigens geen gemakkelijke taal om te spreken omdat het een toontaal is maar het kent wel een eenvoudige grammatica en een beperkte woordenschat. Het huidige Papiaments wordt sinds het jaar 1700 gesproken en geschreven.

De naam Papiaments vindt zijn oorsprong uit Portugees. Het Portugese woord 'papear' betekent namelijk 'gepraat'. Het woord papear is vervolgens doorgeëvolueerd tot 'papia'. Daar is tot slot nog 'mentu' bijgevoegd resulterend in het huidige 'Papiamentu'.

Afwijkende spelling en uitspraak tussen de ABC-eilanden

De spelling van het Papiaments op Aruba wijkt af van de spelling van het Papiaments op Curaçao en Bonaire. Op Bonaire wordt de fonetische spelling van het Papiaments gebruikt, op Aruba gebruikt men daarentegen de etymologische spelling van het Papiaments.

Daarnaast is de uitspraak van het Papiaments op alle drie eilanden de anders. Daarom wordt de taal op Aruba het Papiamento en op Curaçao en Bonaire het Papiamentu genoemd. Bovendien spreken de Bonairianen de uitgang 'mentu'/'mento' uit als 'men'.

Papiamentstalige spreekwoordenboek

In november 2011 is er een Papiamentstalig spreekwoordenboek op de markt gekomen. '1001 Proverbio na Papiamentu' bevat meer dan 1.000 spreekwoorden met een letterlijke vertaling in het Nederlands en Engels.

In analogie van het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt op Bonaire jaarlijks het Nationaal Dictee Papiamentu georganiseerd. 

Papiaments als officiële taal

Sommige Bonairiaanse politici pleiten ervoor om het Papiaments naast het Nederlands, Fries en Engels tot officiële taal te maken binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

In 2012 is het 'Platform Eenheid Papiamentu' door de stichting 'Stimulá Papiamentu, Literatura i Informashon riba Kultura di Antianan Abou (Splika)' opgericht. Ook deze stichting wil dat het Papiaments een officiële taal wordt op het Nederlandse duikeiland en dat de taal wordt opgenomen in de Grondwet.

Feitelijk is het Papiaments de belichaming van de grote culturele diversiteit van Bonaire. Het Papiaments heeft van een groot aantal volkeren die op het eiland hebben geleefd en/of daar nu nog steeds leven, elementen geïncorporeerd.

Analfabetisme

Analfabetisme komt binnen iedere samenleving voor, dus ook op Bonaire. Op het duikeiland wordt het analfabetisme stevig aangepakt. De organisatie FORMA biedt onder andere de cursus 'Het motiveren van personen om de cursus alfabetisering te volgen' aan.

Papiamentse cijfers en woorden (selectie)

Tellen

sinku, cincu
0 zero, nul, nada 14 diescuater
1 unu 15 diescincu
2 dos 20 bínti
3 tres 30 trínta
4 kwater, cuater 40 cuarínta
5 50 cincuínta
6 seis 60 sesínta
7 shete, siete 70 setínta
8 ocho 80 ochínta
9 nuebe 90 nobínta
10 dies 100 cién
11 diesun 1000 mil
12 diesdos 9000 nuebe mil
13 diestres    

Dagen

maandag dia luna
dinsdag dia mars
woensdag dia rason
donderdag diaweps
vrijdag diabièrne
zaterdag dia sabra
zondag dia domingu

Dieren

bij abeha
duif palomba
eend patu
ezel buriko
geit cabrito, cabritu
grote roofvogel warawara
hagedis lagadishi
hond kachó
haai tribon
kakkerlak kakalaka
kat pushi
konijn coneu, konènchi
kreeft kref
kikker dori
kip galiña
kolibri blenchi
krab cangrew
leguaan iguana, yuana
mug sangura
paard kabai
pelikaan ganshi
ratelslang cascabel
spin haaña
schaap karné
schelpdier kokoloshi
vlinder barbulèt
vlieg muskita
vis piska
varken porko, hochi
wesp maribomba
zeeschildpad laman

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.4. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen