Cultuur Vlag, wapenschild en volkslied Taal Geloof Sport en spel Media Architectuur Culinair

Architectuur op Bonaire

Vroeger werden de huisjes van arme eilandbewoners op Bonaire gemaakt van hout, stro, leem, klei, kalk en maïsstengels. 'Cas di Bara' was de benaming voor dit type huisjes. Doordat de Cas di Bara zo fragiel waren zijn ze allemaal in de loop van de tijd vergaan en daarom zul je dit type woninkjes verder niet meer tegenkomen op Bonaire. De stenen versie ervan wordt 'Cas di Piedra', 'huis van steen' genoemd. Het waren eenvoudige woningen met een vertrek voor de ouders en een voor de kinderen.

Cas di hadrei (huizen van steen)

Tegen het einde van de 19de eeuw worden de woningen op Bonaire groter. De huizen zijn van steen en worden 'Cas di hadrei' genoemd. Deze typische Bonairiaanse huizen zijn rechthoekig van vorm, hebben een pannendak (dak di panchi), hebben meerdere vertrekken en hebben aan de voorzijde een geïntegreerde galerij. In Kralendijk en Rincon staan nog verschillende van deze karakteristieke Bonairiaanse woonhuizen. 

Oud huis BonaireZo zagen de huizen er vroeger uit op Bonaire.

Pas sinds 1940 bestaat er wereldwijd airconditioning. Voor die tijd moesten ook de huizen op Bonaire op een andere manier gekoeld worden om ze nog enigszins leefbaar te maken onder de hoge temperaturen die heersen op het Caribische eiland. De Bonairianen bouwden hun huizen daarom 'op de wind', zodat er altijd maximaal gebruik werd gemaakt van de koeling door de passaat-winden.

Piet Boon

Tegenwoordig hoeven de huizen uiteraard niet meer noodgedwongen op de wind te staan. De meeste woningen op Bonaire staan met de voorgevels gericht op de straatkant. De Nederlandse architect Piet Boon heeft echter verschillende huizen op Bonaire gebouwd zonder airconditioning. Deze woningen zijn zo ontworpen dat de passaatwinden voor de noodzakelijke verkoeling zorgen.

Huis Piet Boon BonaireDe huizen gebouwd door Piet Boon zien er schitterend uit.

Curaçao is beroemd om haar vele landhuizen en herbergt na Cuba het grootste cultureel historische erfgoed van het Caribische gebied. In vergelijking met de monumentale huizen op Curaçao zijn de huizen op Bonaire kleiner. Ook hebben de huizen op Bonaire altijd gesloten galerijen.

De hedendaagse Bonairiaanse architecten laten zich nog steeds inspireren door de karakteristieke bouwstijl van vroeger. De huizen hoeven nu echter niet meer op de wind te staan, maar staan met de voorgevels gericht op de straatkant.

De unieke natuur en cultuur van Bonaire vormen ook een inspiratiebron voor Nederlandse architecten. Een voorbeeld hiervan is 'Kas di coral' in de Groninger wijk 'De Linie'. In dit woonhuis zijn de gevels 'geperforeerd', refererend naar koraalformaties op Bonaire.

Daarnaast is geprobeerd om het huis energetisch zo 'groen' mogelijk te maken. Voor de warmwatervoorziening wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en voor de verlichting wordt gunstige ledverlichting ingezet.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen