Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Bonaire
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Culturele evenementen

Bonaire is een cultureel rijk eiland wat zich ondermeer uit in de talrijke culturele en traditionele evenementen die gedurende het jaar worden georganiseerd.

Bari Festival

Bari is een feestperiode die duurt van begin oktober tot eind december vol met dans en gezang.

Bonairedag

Op 6 september wordt Bonairedag (Dia di Boneiru) gevierd. Op deze dag in 1499 werd Bonaire eiland ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda (1465-1515) en Amerigo Vespucci (1454-1512). Bonairedag wordt ook wel de Dag van de Vlag genoemd.

Carnaval

Het carnaval op Bonaire is het belangrijkste feest op Bonaire. Het carnaval op het andere ABC-eiland Aruba is echter nog imposanter.

Het Arubaanse carnaval is dan ook een van de grootst gevierde carnavals van het westelijk halfrond. Alleen het carnaval in Rio de Janeiro in Brazilië en het carnaval op Trinidad en Tobago zijn in omvang groter.

Het verschil tussen het carnaval op Bonaire en Aruba met de bovengenoemde landen zit hem vooral in de veiligheid. Bonaire en Aruba zijn een zeer veilige (carnaval) bestemmingen waar je als toerist geen gevaar loopt.  

De Bonairianen zijn in de maanden februari en maart van half januari volledig in de ban van dit feest. Het feit dat 77% van de Bonairiaanse bevolking katholiek is helpt natuurlijk ook een handje. Kosten nog moeite worden gespaard om er ieder jaar weer een enorm festijn van te maken.

Het Bonairiaanse carnaval kent verschillende onderdelen en facetten. Er zijn talloze parades en andere festiviteiten zoals het kindercarnaval, scholencarnaval, carnavalsoptocht en de lichtjesparade.

Maskerade

De Maskerade (Maskarade) is een nieuwjaarsfeest op Bonaire. Tijdens de Maskerade dragen de Bonairianen een masker en zijn verder verkleed.

Het is het meest traditionele volksfeest op het Nederlandse duikeiland. Vroeger werd de Maskerade op de eerste zondag na Driekoningen gevierd.

Aan het begin van nieuwjaarsdag wordt de Maskeradegroep door de gezaghebber van Bonaire ontvangen. Na dit officiële moment barst het feest op het Benedenwindse Eiland los.

Rincondag (Dia di Rincon)

Op 30 april wordt Rincondag (Dia di Rincon) gevierd. Op deze dag vinden tal van festiviteiten (muziekoptredens, kinderspelletjes, eetkraampjes, folkloristische optochten, etcetera) plaats in Rincon en is op deze manier kennis te maken met de cultuur, tradities en geschiedenis van het oudste dorp van Bonaire.

Op Rincondag wordt het centrum van Rincon auto vrij gehouden. De dag geniet een enorme populariteit onder de bevolking van het duikeiland.

De feestdag werd 25 jaar geleden opgericht door Broertje Janga. Broertje Janga was een schrijver en politicus uit Rincon. Door het overlijden van Broertje Janga ligt tegenwoordig de organisatie van dit grootste evenement in handen van de Fransisco Janga (Bubuchi) – de zoon van Broertje Janga. 

Petrusdag

Sint Jansdag is een folkloristisch feest op 29 juni ter ere van de heilige Petrus. De bewoners van Bonaire gaan op deze dag langs de huizen waar mensen wonen die Pedro, Peter, etcetera heten en vragen dan om een traktatie.

Simadan (Harvest) Festival Rincon

Simadan is het folkloristische oogstfeest dat gevierd wordt op tweede Paasdag in Rincon. Vroeger werd de oogst van mais (maïshi chiki) uitbundig gevierd op het platteland (kunuku) van Bonaire.

Sint Jansdag

Sint Jansdag is een folkloristisch feest op 24 juni ter ere van de heilige Johannes. De bewoners van Bonaire gaan op deze dag langs de huizen waar mensen wonen die Juan, Jan, etcetera heten en vragen dan om een traktatie.

Sinterklaas

Ook op Bonaire wordt het Sinterklaasfeest gevierd, inclusief een intocht. In tegenstelling tot de situatie in Europees Nederland, is er op Bonaire geen jaarlijks terugkomende discussie over Zwarte Piet. De Bonairanen worden niet graag herinnerd aan hun slavenverleden, zij zien zich liever als afstammelingen van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het Nederlandse duikeiland.