Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Bonaire
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Bonairiaanse keuken

De Bonairiaanse keuken is sterk beïnvloedt door de verschillende volkeren die naar het eiland zijn toegetrokken in de loop van de tijd. Indianen, Spanjaarden, Hollanders en de Afrikaanse slaven brachten allemaal hun eigen ingrediënten en recepten mee naar Bonaire.

Op deze manier kon een unieke keuken ontstaan. De kushina krioyo (kuminda krioya) of creoolse keuken bepaalt de manier van koken op Bonaire.

De Bonairiaanse samenleving telt nu meer dan zeventig verschillende nationaliteiten uit alle windstreken en dat vertaalt zich ook in de lokale keuken. Cassave, Madame Jeanette-peper, tomaat, kaneel, foelie, muskaatnoot, rijst, ui, suikerriet, yamwortel, okraboontjes, rode bonen, zwarte bonen, bruine bonen, erwten, rozijnen, knoflook, pimento en kokos zijn ingrediënten die veelvuldig in de Bonairiaanse keuken worden gebruikt.

In het steppeklimaat van Bonaire valt weinig regen. Hierdoor is het bedrijven van akkerbouw of veeteelt op Bonaire beperkt. Dit heeft ook zijn repercussies voor de Bonairiaanse keuken die daardoor weinig variëteit aan groentes kent. Maar door het grote aantal toeristen is de vraag naar verse groenten en fruit enorm.

De meeste landbouwgewassen moeten daarom ingevoerd worden. Er is een levendige handel met Venezuela, dagverse producten komen voornamelijk uit dat Zuid-Amerikaanse land. Tegenwoordig worden er overigens wel op verschillende plekken op Bonaire kassen gebouwd waar groentes en fruit worden verbouwd.

De Plasa Machi Mimi (vismarktgebouwtje) is een in de Romeinse stijl opgetrokken gebouwtje uit 1935 aan de kade van Kralendijk. Vroeger werd er vis verhandeld in het pittoreske marktgebouw maar tegenwoordig verhandelen Venezolaanse kooplui daar hun handelswaar en zijn er kakelverse groentes en fruit te verkrijgen.

Het kippen- en geitenvlees dat vaak in de Bonairiaanse keuken wordt gebruikt hoeft niet geïmporteerd te worden. Deze dieren zijn talrijk aanwezig op het eiland. Verder vormt de Caribische Zee die Bonaire omspoelt natuurlijk een enorme bron aan heerlijke vissen en week- en schelpdieren.

In de loop van de tijd zijn er tientallen typische Bonairiaanse gerechten en recepten ontstaan zoals Antilliaans ijs, Antilliaanse spareribs, Antilliaanse krab uit de oven, Antilliaanse bonenschotel, Antilliaanse gehaktpasteitjes, Antilliaanse viskroketten, mangolassi, pan bati met kerri kerri, pindaijs(lie) en stooflappen van de Antillen.

Het is dus zeer de moeite waard om op Bonaire de lokale keuken te testen. De Bonairianen zeggen niet voor niets: ban komé! (laten we gaan eten!) of vragen: bo tin hamber? (heb je honger?).

In eigen behoeften voorzien

Sinds 2012 wordt er op Bonaire beter beleid gevoerd op landbouw, veelteelt en visserij. Er wordt onder andere gekeken welke agrarische mogelijkheden er op het duikeiland zijn. Dit om te bevorderen dat er meer lokale producten beschikbaar komen op Bonaire.

Het duikeiland is nu voor het grootste deel voor haar voedselvoorziening afhankelijk van import. Op Bonaire kan echter ook (inheemse) groentes en fruit verbouwd worden. De overheid wil de Bonairianen meer stimuleren om op kleine schaal groentes en fruit te gaan telen (backyard gardens, hofitos)