Typische Bonairiaanse hoofdgerechten zijn de sòpi (gevulde soep), stobá (stoofschotel) en de sòpitu (vispotje). Als traditionele bijgerechten worden vaak funchi (maïmeel), banana hasá (gebakken banaan) en pan batí (platgeslagen maisbrood) gegeten. Empaná en pastechi (pasteitjes) gelden als populaire tussendoortjes.
Op Bonaire kun je heerlijk eten.
De karko (karkó) is een slak die onlosmakelijk met Bonaire verbonden is. Deze kroonslag leeft in Lac Bay, een betoverende lagune in het zuidoosten van Bonaire. Door zijn geweldige smaak is de karko in het verleden zoveel bejaagd dat hij bijna uitgestorven was. Nu is de karko een beschermde diersoort. De karko’s die vandaag de dag prijken op de menukaarten in de restaurants op Bonaire zijn gekweekt of komen uit Suriname of Venezuela.
Keshi yená is een van de beroemdste tradionele Bonairiaanse gerechten. Keshi yená is een gevuld Edammer kaasje. Het hoofdbestandsdeel van de vulling is kip. Het is een bijzonder smakelijk gerecht en gemakkelijk thuis te bereiden.
Edammer kaas (1 stuk), kipfilet (2 stuks), boter (2 eetlepels), ui (gesneden, 2 stuks), groene paprika (fijn geneden, 1 stuk), rode peper (fijn vermalen, 1 stuk), tomaten (gesneden, 2 stuks), rozijnen (1 eetlepel), pruimen (gesneden, 1 eetlepel), augurken (gesneden, 2 eetlepels), ketchup (1 eetlepel), olijven (8 stuks), kappertjes (1 eetlepel), droge Vermouth (60 milliliter), zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer de ovenschaal in met boter. Pel de buitenste rode laag van de Edammer kaas af. Snij de bovenkant van de Edammer kaas af, ongeveer 2,5 centimeter. Hol de Edammer kaas uit, laat ongeveer 2,5 centimeter kaaswand over.
Smeer de kipfilet in met zout en peper. Bak de kipfilet en de uien lichtbruin in een pan. Voeg de gesneden groene paprika, vermalen rode peper en de gesneden tomaten toe. Laat het geheel 40 minuten pruttelen waarbij je regelmatig roert. Haal de kipfilet uit de pak en snij de kipfilet in kleine stukken met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Leg de kipfilet weer terug in de pan. Voeg de rozijnen, pruimen, augurken, ketchup, olijven, kappertjes en de droge Vermouth toe aan de pan. Laat het geheel 15 minuten pruttelen. Vul de Edammer kaas met kipmengsel. Zet de gevulde Edammer kaas in de over en laat hem daar ongeveer 25 minuten staan totdat de kaas zacht is. Haal de kaas uit de oven en snij hem plakken. Serveer het gerecht met een lekkere frisse salade. Eet smakelijk!
omschrijving | |
Ayaka | Bananenblad met vleesvulling en maïsmeel |
Awa | Water |
Awa friu | Koud water |
Awa di sorsaka | Zuurzaksap met suiker, melk, ijsblokjes, kaneel en vanille |
Awa lamoenchi | Suikerwater met limoen |
Awakati | Avocado |
Aros | Rijst |
Aros moro | Erwten of bonen met rijst |
Aros brua | Rijst met groente en vlees |
Awa di sorsaka | Drank (recept: zuurzak, ijsblokjes, suiker, melk en kaneel) |
Arepa di pampoena | Pompoenpannenkoeken |
Ananasrijst | - |
Baka | Rundvlees |
Baka stoba | Gestoofd rundvlees |
Bolo pretu | Gebak (vulling: pruimen, rum, bruine suiker, eieren, boter en maïssiroop) |
Balchi di piská | Visballetjes |
Banana hasá | Gekookte of gebakken banaan |
Batata | Aardappel |
Batata hasá | Patat frites |
Bonchi | Boon |
Berdura | Groente |
Biña | Wijn |
Coecoei | Likeur (recept: agave en ponche crema) |
Djente di kachó | Suikergoed (recept: brokken kokosvlees gekookt in suikersiroop) |
Dushi | Zoet |
Empaná | Pasteitje van maïsmeeldeeg met pittige vleesvulling |
Eiskrim | IJs |
Funchi | Moes/pudding van maïsgriesmeel, boter, zout en water |
Funchi hasá | Gebakken funchi |
Galinja | Kip |
Galinja stobá | Gestoofde kip |
Galinja hasa | Gebakken kip |
Geitenbloed | - |
Guiambo | Okrasoep |
Ham di pasco | - |
Hopi dushi | Het is heel smakelijk |
Juana | Leguaan |
Johnny cake | - |
Kala | Bonenkroketjes |
Karkó | Zeeslak |
Keshi yená | Gevuld Edammer kaasje (vulling: vlees of kip, groenten, rozijnen, olijven en specerijen) |
Kabritu | Geit |
Kabritu stobá | Stoofschotel met geitenvlees |
Karni stobá | Stoofschotel met rundvlees, wortel en aardappel |
Kolo stobá | Stoofschotel met rundvlees of geitenvlees, varkensstaart en witte kool |
Konkomber | Kleine komkommer |
Karni | Vlees |
Karni mula den fornu | - |
Kesio | Custard (rumpuddinkje met caramelsaus) |
Kabes ku higra | Gebakken geitenvlees met lever |
Kabritu stoba | Gestoofd geitenvlees |
Kabes ku higra | Ingewanden van geit |
Kuki di pindakas | Pindakaaskoekjes |
Kuki di keshi | Borrelhapjes |
Kuminda krioyo | Creoolse gerechten |
Kroquette | Kroket |
Kokada | Suikergoed (recept: geraspt kokosvlees en suiker) |
Koi lechi | Suikergoed (recept: melkpoeder, poedersuiker en vanille- of amandelextract) |
Kofi | Koffie |
Lèter | Pindakoekjes |
Lechi | Melk |
Maubi | Gemberbier |
Mondongo | Ingewanden |
Pan | Brood |
Pan batí | Platgeslagen maïsbrood |
Pan dushi | Koffiebroodje met rozijnen en kaneel |
Papaya stobá | Stoofschotel met rundvlees en papaya |
Panseiku | Suikergoed (recept: geroosterde pinda’s, amandelaftreksel en bruine suiker) |
Ponche crema | Likeur (recept: eierdooiers, suiker, vanille, poedermelk, rum en specerijen) |
Ponche kuba | Likeur |
Pudin di koko | Kokospudding |
Pastechi | Pasteitje met pittige vleesvulling |
Pepperpot | Vleesstoofpot met kaneel en kruitnagels |
Piská | Vis |
Piská hasá | Gebakken vis |
Piská den fornu | Vis uit de oven |
Piská ku funchi | Vis met funchi |
Pika | Hete pepertjes en uitjes ingelegd in zuur |
Pika siboyo | - |
Pia galiña | Kippenpoot |
Salu | Zout |
Salada | Salade |
Sanger | Gebakken geitenbloed |
Scavechi | Gemarineerde en gebakken vis |
Stobá | Stoofschotel met als basis geiten-, schapen-, kippen-, schelpdier,- of rundvlees |
Stoba di kabritu | Stoofschotel met geitenvlees |
Stoba di karko | Stoofschotel met karko |
Stoba di baka | Stoofschotel met rundvlees |
Stoba di galiña | Stoofschotel met kip |
Sùlt | Varkensoren en varkenspoten in het zuur |
Suku | Suiker |
Serbes | Bier |
Sòpi di piská | Soep van vis met kokosmelk |
Sòpi di banana | Soep van banaan |
Sòpi di yuana | Soep van leguaan |
Sòpi di yambo | Soep van yambo (okra) |
Sòpi di kadushi | Soep van kadushi (cactus) |
Sòpi di mondongo | Soep van de magen en hoeven van een koe of geit |
Sòpi di pampuna | Soep van pompoen |
Sopi di kalaloe | Soep van kalaloe |
Sòpi di kibritu | Soep van geit |
Sòpitu | Vispotje |
Sneibonchi | Groene snijbonen |
Tutu | Funchi gemengd met bonen en suiker |
Tentalaria | Suikergoed (recept: gemalen pinda's of cashewnoten en suiker) |
Yambo | Okra |
Yuana | Leguaan |
Geweldige all inclusive formule en onlangs compleet vernieuwd!
Meer infoGa jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!
Meer infoWat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!
De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!
Meer infoResort Bonaire biedt ruime appartementen die plaats bieden aan maximaal acht personen, het is de ideale accommodatie is voor een onvergetelijke familievakantie op Bonaire. Zijn jullie met z'n tweeën? Dan is de comfortabele tweepersoonskamer ideaal voor jullie. Bovendien ligt het strand op loopafstand en kun je ook genieten van het royale zwembad direct voor de deur. Het is de perfecte keuze voor iedere vakantieganger Meer info en boeken bij Corendon!
Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!
Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.7. Meer info & Direct boeken!
Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!
Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!
TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!