Bonairiaanse keuken Bonairiaanse specialiteiten Restaurants IJssalons

Bonairiaanse specialiteiten

Typische Bonairiaanse hoofdgerechten zijn de sòpi (gevulde soep), stobá (stoofschotel) en de sòpitu (vispotje).

Als traditionele bijgerechten worden vaak funchi (maïmeel), banana hasá (gebakken banaan) en pan batí (platgeslagen maisbrood) gegeten. Empaná en pastechi (pasteitjes) gelden als populaire tussendoortjes.

Lekker eten op Bonaire

Karko's

De karko (karkó) is een slak die onlosmakelijk met Bonaire verbonden is. Deze kroonslag leeft in Lac Bay, een betoverende lagune in het zuidoosten van Bonaire. Door zijn geweldige smaak is de karko in het verleden zoveel bejaagd dat hij bijna uitgestorven was.

Nu is de karko een beschermde diersoort. De karko’s die vandaag de dag prijken op de menukaarten in de restaurants op Bonaire zijn gekweekt of komen uit Suriname of Venezuela.

Keshi yená

Keshi yená is een van de beroemdste tradionele Bonairiaanse gerechten. Keshi yená is een gevuld Edammer kaasje. Het hoofdbestandsdeel van de vulling is kip. Het is een bijzonder smakelijk gerecht en gemakkelijk thuis te bereiden.

Ingrediënten

Edammer kaas (1 stuk), kipfilet (2 stuks), boter (2 eetlepels), ui (gesneden, 2 stuks), groene paprika (fijn geneden, 1 stuk), rode peper (fijn vermalen, 1 stuk), tomaten (gesneden, 2 stuks), rozijnen (1 eetlepel), pruimen (gesneden, 1 eetlepel), augurken (gesneden, 2 eetlepels), ketchup (1 eetlepel), olijven (8 stuks), kappertjes (1 eetlepel), droge Vermouth (60 milliliter), zout en peper.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer de ovenschaal in met boter. Pel de buitenste rode laag van de Edammer kaas af. Snij de bovenkant van de Edammer kaas af, ongeveer 2,5 centimeter. Hol de Edammer kaas uit, laat ongeveer 2,5 centimeter kaaswand over.

Smeer de kipfilet in met zout en peper. Bak de kipfilet en de uien lichtbruin in een pan. Voeg de gesneden groene paprika, vermalen rode peper en de gesneden tomaten toe. Laat het geheel 40 minuten pruttelen waarbij je regelmatig roert.

Haal de kipfilet uit de pak en snij de kipfilet in kleine stukken met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Leg de kipfilet weer terug in de pan. Voeg de rozijnen, pruimen, augurken, ketchup, olijven, kappertjes en de droge Vermouth toe aan de pan. Laat het geheel 15 minuten pruttelen.

Vul de Edammer kaas met kipmengsel. Zet de gevulde Edammer kaas in de over en laat hem daar ongeveer 25 minuten staan totdat de kaas zacht is. Haal de kaas uit de oven en snij hem plakken. Serveer het gerecht met een lekkere frisse salade. Eet smakelijk!

Bonairiaanse culinaire begrippen en specialiteiten

  omschrijving
Ayaka Bananenblad met vleesvulling en maïsmeel
Awa Water
Awa friu Koud water
Awa di sorsaka Zuurzaksap met suiker, melk, ijsblokjes, kaneel en vanille  
Awa lamoenchi Suikerwater met limoen 
Awakati Avocado
Aros Rijst
Aros moro Erwten of bonen met rijst
Aros brua Rijst met groente en vlees
Awa di sorsaka Drank (recept: zuurzak, ijsblokjes, suiker, melk en kaneel)
Arepa di pampoena Pompoenpannenkoeken
Ananasrijst -
Baka Rundvlees
Baka stoba Gestoofd rundvlees
Bolo pretu Gebak (vulling: pruimen, rum, bruine suiker, eieren, boter en maïssiroop)
Balchi di piská Visballetjes
Banana hasá Gekookte of gebakken banaan
Batata Aardappel 
Batata hasá Patat frites
Bonchi Boon
Berdura Groente
Biña Wijn
Coecoei Likeur (recept: agave en ponche crema)
Djente di kachó Suikergoed (recept: brokken kokosvlees gekookt in suikersiroop)
Dushi Zoet
Empaná Pasteitje van maïsmeeldeeg met pittige vleesvulling
Eiskrim IJs
Funchi Moes/pudding van maïsgriesmeel, boter, zout en water
Funchi hasá Gebakken funchi
Galinja Kip
Galinja stobá Gestoofde kip
Galinja hasa Gebakken kip
Geitenbloed -
Guiambo Okrasoep
Ham di pasco -
Hopi dushi Het is heel smakelijk
Juana Leguaan
Johnny cake -
Kala Bonenkroketjes
Karkó Zeeslak
Keshi yená Gevuld Edammer kaasje (vulling: vlees of kip, groenten, rozijnen, olijven en specerijen)
Kabritu Geit 
Kabritu stobá Stoofschotel met geitenvlees 
Karni stobá Stoofschotel met rundvlees, wortel en aardappel
Kolo stobá Stoofschotel met rundvlees of geitenvlees, varkensstaart en witte kool 
Konkomber Kleine komkommer
Karni Vlees
Karni mula den fornu -
Kesio Custard (rumpuddinkje met caramelsaus)
Kabes ku higra Gebakken geitenvlees met lever
Kabritu stoba Gestoofd geitenvlees
Kabes ku higra Ingewanden van geit
Kuki di pindakas Pindakaaskoekjes
Kuki di keshi Borrelhapjes
Kuminda krioyo Creoolse gerechten
Kroquette  Kroket
Kokada Suikergoed (recept: geraspt kokosvlees en suiker)
Koi lechi Suikergoed (recept: melkpoeder, poedersuiker en vanille- of amandelextract)
Kofi Koffie 
Lèter Pindakoekjes
Lechi Melk
Maubi Gemberbier 
Mondongo Ingewanden
Pan Brood
Pan batí Platgeslagen maïsbrood
Pan dushi Koffiebroodje met rozijnen en kaneel
Papaya stobá Stoofschotel met rundvlees en papaya
Panseiku Suikergoed (recept: geroosterde pinda’s, amandelaftreksel en bruine suiker)
Ponche crema Likeur (recept: eierdooiers, suiker, vanille, poedermelk, rum en specerijen)
Ponche kuba Likeur
Pudin di koko Kokospudding
Pastechi Pasteitje met pittige vleesvulling
Pepperpot  Vleesstoofpot met kaneel en kruitnagels
Piská Vis
Piská hasá Gebakken vis
Piská den fornu Vis uit de oven
Piská ku funchi Vis met funchi
Pika Hete pepertjes en uitjes ingelegd in zuur
Pika siboyo -
Pia galiña Kippenpoot
Salu Zout
Salada Salade
Sanger Gebakken geitenbloed
Scavechi Gemarineerde en gebakken vis
Stobá Stoofschotel met als basis geiten-, schapen-, kippen-, schelpdier,- of rundvlees
Stoba di kabritu Stoofschotel met geitenvlees
Stoba di karko Stoofschotel met karko
Stoba di baka Stoofschotel met rundvlees
Stoba di galiña Stoofschotel met kip
Sùlt Varkensoren en varkenspoten in het zuur
Suku Suiker
Serbes Bier
Sòpi di piská Soep van vis met kokosmelk
Sòpi di banana Soep van banaan
Sòpi di yuana Soep van leguaan
Sòpi di yambo Soep van yambo (okra)
Sòpi di kadushi Soep van kadushi (cactus)
Sòpi di mondongo Soep van de magen en hoeven van een koe of geit
Sòpi di pampuna Soep van pompoen
Sopi di kalaloe Soep van kalaloe
Sòpi di kibritu Soep van geit  
Sòpitu Vispotje
Sneibonchi Groene snijbonen
Tutu Funchi gemengd met bonen en suiker
Tentalaria Suikergoed (recept: gemalen pinda's of cashewnoten en suiker)
Yambo Okra
Yuana Leguaan 

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Guide and Go!

Meer info

TIP: Snorkeltour Klein Bonaire

Wil jij gaan snorkelen op Klein Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad! Boek deze tour bij Guide and Go.  Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
Kras
D-Reizen
De Vakantie Discounter