Bonairiaanse keuken Bonairiaanse specialiteiten Restaurants IJssalons

Bonairiaanse keuken

De Bonairiaanse keuken is sterk beïnvloedt door de verschillende volkeren die naar het eiland zijn toegetrokken in de loop van de tijd. Indianen, Spanjaarden, Hollanders en de Afrikaanse slaven brachten allemaal hun eigen ingrediënten en recepten mee naar Bonaire.Op deze manier kon een unieke keuken ontstaan. De kushina krioyo (kuminda krioya) of creoolse keuken bepaalt de manier van koken op Bonaire.

Zeventig nationaliteiten

De Bonairiaanse samenleving telt nu meer dan zeventig verschillende nationaliteiten uit alle windstreken en dat vertaalt zich ook in de lokale keuken. Cassave, Madame Jeanette-peper, tomaat, kaneel, foelie, muskaatnoot, rijst, ui, suikerriet, yamwortel, okraboontjes, rode bonen, zwarte bonen, bruine bonen, erwten, rozijnen, knoflook, pimento en kokos zijn ingrediënten die veelvuldig in de Bonairiaanse keuken worden gebruikt.

Weinig regen op Bonaire

In het steppeklimaat van Bonaire valt weinig regen. Hierdoor is het bedrijven van akkerbouw of veeteelt op Bonaire beperkt. Dit heeft ook zijn repercussies voor de Bonairiaanse keuken die daardoor weinig variëteit aan groentes kent. Maar door het grote aantal toeristen is de vraag naar verse groenten en fruit enorm. De meeste landbouwgewassen moeten daarom ingevoerd worden. Er is een levendige handel met Venezuela, dagverse producten komen voornamelijk uit dat Zuid-Amerikaanse land. Tegenwoordig worden er overigens wel op verschillende plekken op Bonaire kassen gebouwd waar groentes en fruit worden verbouwd. 

Plasa Machi Mimi

De Plasa Machi Mimi (vismarktgebouwtje) is een in de Romeinse stijl opgetrokken gebouwtje uit 1935 aan de kade van Kralendijk. Vroeger werd er vis verhandeld in het pittoreske marktgebouw maar tegenwoordig verhandelen Venezolaanse kooplui daar hun handelswaar en zijn er kakelverse groentes en fruit te verkrijgen.

De Plasa Machi Mimi op BonaireBij de Plasa Machi Mimi wordt groente en fruit verkocht.

Kip, geit en vis

Het kippen- en geitenvlees dat vaak in de Bonairiaanse keuken wordt gebruikt hoeft niet geïmporteerd te worden. Deze dieren zijn talrijk aanwezig op het eiland. Verder vormt de Caribische Zee die Bonaire omspoelt natuurlijk een enorme bron aan heerlijke vissen en week- en schelpdieren.

Bonairiaanse gerechten

In de loop van de tijd zijn er tientallen typische Bonairiaanse gerechten en recepten ontstaan zoals Antilliaans ijs, Antilliaanse spareribs, Antilliaanse krab uit de oven, Antilliaanse bonenschotel, Antilliaanse gehaktpasteitjes, Antilliaanse viskroketten, mangolassi, pan bati met kerri kerri, pindaijs(lie) en stooflappen van de Antillen. Het is dus zeer de moeite waard om op Bonaire de lokale keuken te testen. De Bonairianen zeggen niet voor niets: ban komé! (laten we gaan eten!) of vragen: bo tin hamber? (heb je honger?).

Column: Culinaire oplossing voor koraalduivels-plaag op Bonaire

"De horeca op Bonaire is hier inmiddels ook van op de hoogte en probeert nu – onder het motto 'if you can’t beat them, eat them' – de duiveltjes een (gif)poot uit te draaien. Dat gaat al behoorlijk de goede kant op..."Lees column

Taste Of Bonaire

4 x per jaar wordt er op Bonaire het evenement 'Taste of Bonaire' georganiseerd. Tijdens dit evenement staat de Bonairiaanse keuken met haar nationale- en internationale invloeden centraal en kan er geproefd worden van de gerechten. Ook exposeren verschillende kunstenaars en creativelingen, zij maken bijvoorbeeld souvenirs van lokale producten zoals aloë vera, tassen etc. Er is volop gezelligheid en muziek, het is dus echt een aanrader om te bezoeken als je op het eiland bent. Het evenement heeft telkens een ander thema.

In eigen behoeften voorzien

Sinds 2012 wordt er op Bonaire beter beleid gevoerd op landbouw, veelteelt en visserij. Er wordt onder andere gekeken welke agrarische mogelijkheden er op het duikeiland zijn. Dit om te bevorderen dat er meer lokale producten beschikbaar komen op Bonaire. Het duikeiland is nu voor het grootste deel voor haar voedselvoorziening afhankelijk van import. Op Bonaire kan echter ook (inheemse) groentes en fruit verbouwd worden. De overheid wil de Bonairianen meer stimuleren om op kleine schaal groentes en fruit te gaan telen (backyard gardens, hofitos).

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen