Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Saliñas

Bonaire bezit een flink aantal saliñas (salinja's, zoutmeren, zoutpoelen). Een zoutmeer is een binnenmeer waar wel water in kan stromen, maar geen water uit. De grote saliñas zijn te vinden in het noorden van Bonaire in het Washington Slagbaai National Park.

De saliñas hebben een grote ecologische waarde. Zij zorgen er namelijk voor dat er niet te veel regenwater de zee instroomt. De saliñas vangen het regenwater en de modder op. Op deze manier wordt voorkomen dat er modder in de zee terecht komt. Modder is heel slecht voor het koraalrif, het zorgt ervoor dat het koraal uiteindelijk stikt.

  locatie
Saliña Goto (Gotomeer) west (noord)
Saliña Tam west (noord)
Saliña Frans west (noord)
Saliña Slagbaai west (noord)
Saliña Bartol west (noord)
Saliña Matijs oost (noord)
Saliña di Vlijt west (mid)

 

Zoutpannen Bonaire

 

Zoutpannen

Wanneer het gaat om een kunstmatig meer (kom) voor de zoutwinning, wordt gesproken van een zoutpan. Doordat het water alleen kan verdwijnen door te verdampen, wordt de zoutconcentratie in het resterende water steeds hoger. Als de aanvoer van het water minder is dan de verdamping zal al het water uiteindelijk verdwijnen en blijft uiteindelijk een zoutvlakte achter waar men dan vervolgens de zout van kan oogsten. De zoutpannen zijn te vinden in het zuiden van Bonaire.

Column: Bijna 400 jaar zoutwinning op Bonaire!
De WIC pakte het groots aan op Bonaire. Uiteindelijk werd er vijftig miljoen kilogram zout uit de zoutpannen geschraapt. Deze enorme hoeveelheid zout werd middels honderden zoutschepen naar Holland verscheept. Voor de logistiek werden de zoutpannen in vier zones verdeeld: de rode pan, de blauwe pan, de witte pan en de oranje pan... Lees column