Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Karko’s

Er zijn meer dan 200.000 verschillende slakkensoorten wetenschappelijk beschreven. De meeste slakken leven op het land, maar er zijn ook slakken die in het water bivakkeren.

De bekendste zeeslakkensoort in de Caribische archipel is de grote kroonslak (Eustrombus gigas (voorheen Strombus gigas), roze vleugelhoorn of koninginneschelp). Deze weekdieren kunnen enorme afmetingen bereiken van meer dan 35 cm lang en worden op Bonaire karko’s (karkó’s) genoemd.

De mondopeningen van de karko’s zijn niet gewapend met rijen vlijmscherpe tanden, dus een gevecht aangaan is geen optie. De uitspraken: 'Hij is zo traag als een slak' en 'Dat gaat met de vaart van een slakkengang', benadrukken al dat de mogelijkheid van vluchten bij grote kroonslakken ook geen geslaagde missie zal zijn. De karko’s dragen echter wel een veilig huisje met zich mee en dit blijkt voor de meeste roofvissen en andere predatoren een onneembare vesting.

Karko

Maar mensen hebben minder moeite met het letterlijk kraken van het fraaie woninkje van de zeeslakken. Na het boren van een gaatje in de schelp, wordt een vitale spier doorgesneden en moet de karko zich gewonnen geven en zijn veilige vesting verlaten. Een ongewisse toekomst tegemoet gaand.

In de jaren 90 van de vorige eeuw is in de Caribische regio ruim 7 miljoen kilogram karkovlees gegeten. Daarnaast wordt zijn mooie huisje hoog begeerd als maritiem souvenier. Door toedoen van jarenlange overbevissing zijn de grote kroonslakken tegenwoordig zeldzamer geworden en is de consumptie van de karko’s drastisch gedaald. De karko is een herbivoor en voedt zich met zeegras en algen die groeien en leven op de zeebodem van Lac Bay.

Het aantal karko’s in Lac Bay is de afgelopen decennia schrikbarend achteruit gehold, waardoor de alarmbellen zijn gaan rinkelen. Om de dieren te beschermen en de kans te geven om weer te herstellen, geldt er sinds 2005 een totaal vangverbod van karko’s op Bonaire. Mede door de matige controle op dit verbod wordt er echter nog steeds illegaal op de dieren gejaagd.

Om het natuurlijke leefgedrag van de karko’s beter in kaart te brengen, wordt er wetenschappelijk onderzoek naar de karko’s gedaan. De dieren worden gevangen, gewogen, gemeten, voorzien van een merkje en weer teruggezet. Op deze manier is het mogelijk om waardevolle data te verzamelen van de karko’s en kunnen deze dieren in de toekomst beter beschermd worden.

Daarnaast zijn natuurorganisaties op Bonaire verschillende acties gestart om de lokale bevolking meer bewust te maken van deze unieke maar tevens zeer ernstig bedreigde diersoort. Zo is er een ludiek carnavalsliedje (Shon Karko) aan de slak gewijd. Daarnaast is er een grote postercampagne (Ban Trese Karko Bek!) gelanceerd en kunnen de bewoners van Bonaire een sticker op hun auto plakken met het zelfde opschrift. Als klap op de vuurpijl is het zelfs mogelijk om een karko te adopteren!

Karko Bonaire

Maar zolang er een (illegale) markt voor karko’s is, zal het moeilijk zijn om de jacht op de weekdieren volledig uit te bannen. De Bonairiaanse overheid is derhalve constant in overleg met de lokale vissers. Hen wordt min of meer beloofd dat op termijn, nadat zich weer een gezonde slakkenpopulatie in Lac Bay heeft ontwikkeld, weer beperkt op de lekkernijen gevist mag worden. Een deel van de vissers is over deze toezegging overigens zeer sceptisch en vreest dat de periode van het vangverbod in de toekomst steeds verder opgerekt zal worden.

Onderzoek naar de consumptie van karko's

Sinds 2012 wordt er door de Stichting Stinapa onderzocht wat het consumptiegedrag is van de Bonairianen ten opzichte van de karko’s. Op het Nederlandse duikeiland worden namelijk nog steeds veel karko’s gegeten. Het grootste deel komt uit het buitenland, maar er is nog steeds een hardnekkige illegale jacht naar de karko’s.

Stinapa heeft voor haar onderzoek groothandelaren, supermarkten, restaurants en snackbars benaderd voor het verzamelen van data aangaande de consumptie van karko’s.