Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Lac Bay

Lac Bay (Lac Baai, Lac Lagune, Lac Cai, Lac Cay) is een 8 km2 grote ondiepe lagune aan de zuidoostkant van Bonaire waar de wind constant aanlandig is. De azuurblauw gekleurde binnenbaai wordt aan de noordelijke kant omzoomd door een uniek mangrovebos en aan de oostkant afgesloten door een koraaldam.

Ruim 3.000 jaar geleden woonden er al mensen rondom Lac Bay. Het waren de indianen, de eerste bewoners van Bonaire, die destijds ontdekten dat Lac Bay vol zat met voedzame rifvissen, zeeschildpadden en zeeslakken. 

Lac Bay Bonaire

Verschillende biotopen

Lac Bay bestaat feitelijk dus uit drie verschillende unieke biotopen: een openwater gebied, koraaldam en een mangrovebos.

Het open water gebied is van groot belang voor de zeegrasvelden die daar op de bodem zijn gesitueerd. Dit zeegras is essentieel voor zeeschildpadden, karko’s en talloze andere diersoorten die leven in de lagune. De koraaldam vormt de scheidslijn tussen de bij tijd en wijle onstuimige Caribische Zee en de serene lagune.

Het mangrove gebied van Lac Bay is uniek in de Caribische regio en speelt een sleutelfunctie bij de voortplanting van vrijwel alle diersoorten die leven in de wateren die Bonaire en Klein Bonaire omspoelen. Daarnaast is het gebied voor vogels enorm belangrijk om voedsel te verzamelen en om nesten te bouwen.

Sorobon Beach en Cai

Lac Bay kent bovendien twee fantastische stranden met ieder een eigen karakter en identiteit. Op Sorobon Beach verzamelt zich jong en hip volk dat voornamelijk zijn kunsten laat zien op het open water van Lac Bay met felle neon gekleurde surfboards.

Cai daarentegen is het domein van de lokale Bonairiaanse bevolking die iedere zondag dit stukje eiland op een prettige manier in vuur en vlam zet.

Franse namen

Zowel Lac Bay als Sorobon klinken wel erg 'Frans'. Wellicht vindt het woord Lac Bay zijn oorsprong in het woord 'Laguna' (lagune) en verwijst Sorobon naar 'La Sorobonne de Paris'.

De Franse invloed op Bonaire is echter altijd beperkt geweest. Op buureiland Curaçao leefden vroeger honderden Fransen. Deze Fransen hebben daar veel meer culturele en historische sporen achtergelaten, maar de namen Lac Bay en Sorobon bewijzen wel dat er verschillende invloedrijke Franse families op het duikeiland hebben geleefd.

Lac Bay

Beschermd gebied

Het hele gebied valt onder het Bonaire National Marine Park en is dus beschermd. Het beheer is in handen van de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). Lac Bay is mondiaal dermate belangrijk dat het onderdeel uitmaakt van de Ramsar-conventie. 

Om Lac Bay te beschermen en voor toekomstige generaties te behouden is het gebied onderverdeeld in verschillende zones. Op deze manier blijven grote delen van Lac Bay rustplaatsen voor dieren maar zijn er toch mogelijkheden voor mensen om er te kunnen recreëren.

Zeeschildpadden

In 2013 heeft de 'Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)' een verspreidingsonderzoek gedaan naar de karetschildpadden in Lac Bay. Voor dit onderzoek werden onder andere vier zeeschildpadden uitgerust met zogenaamde dataloggers.

Via de dataloggers is iedere 5 seconden de diepte te meten en zijn de GPS-coördinaten vast te leggen van de zeeschildpadden van de plekken waar ze ademen.

Uit het onderzoek is komen vast te staan dat de karetschildpadden regelmatig Lac Bay in en weer uit zwemmen. De karetschildpadden eten onder andere sponzen en mangrovewortels.