Lac Bay Open water gebied Koraaldam Mangrovebos Zones Zeeschildpadden Karko's Sorobon Beach Cai

Lac Bay

Lac Bay (Lac Baai, Lac Lagune, Lac Cai, Lac Cay) is een 8 km2 grote ondiepe lagune aan de zuidoostkant van Bonaire waar de wind constant aanlandig is. De azuurblauw gekleurde binnenbaai wordt aan de noordelijke kant omzoomd door een uniek mangrovebos en aan de oostkant afgesloten door een koraaldam. Ruim 3.000 jaar geleden woonden er al mensen rondom Lac Bay. Het waren de indianen, de eerste bewoners van Bonaire, die destijds ontdekten dat Lac Bay vol zat met voedzame rifvissenzeeschildpadden en zeeslakken. 

Surfen op Lac BayBij Sorobon Beach kun je fantastisch windsurfen.

Verschillende biotopen

Lac Bay bestaat feitelijk dus uit drie verschillende unieke biotopen: een openwater gebied, koraaldam en een mangrovebos. Het open water gebied is van groot belang voor de zeegrasvelden die daar op de bodem zijn gesitueerd. Dit zeegras is essentieel voor zeeschildpadden, karko’s en talloze andere diersoorten die leven in de lagune. De koraaldam vormt de scheidslijn tussen de bij tijd en wijle onstuimige Caribische Zee en de serene lagune. Het mangrove gebied van Lac Bay is uniek in de Caribische regio en speelt een sleutelfunctie bij de voortplanting van vrijwel alle diersoorten die leven in de wateren die Bonaire en Klein Bonaire omspoelen. Daarnaast is het gebied voor vogels enorm belangrijk om voedsel te verzamelen en om nesten te bouwen.

Sorobon Beach en Cai

Lac Bay kent bovendien twee fantastische stranden met ieder een eigen karakter en identiteit. Op Sorobon Beach verzamelt zich jong en hip volk dat voornamelijk zijn kunsten laat zien op het open water van Lac Bay met felle neon gekleurde surfboards. Cai daarentegen is het domein van de lokale Bonairiaanse bevolking die iedere zondag dit stukje eiland op een prettige manier in vuur en vlam zet.

Lac Bay op BonaireHet zandstrand bij Lac Bay.

Franse namen

Zowel Lac Bay als Sorobon klinken wel erg 'Frans'. Wellicht vindt het woord Lac Bay zijn oorsprong in het woord 'Laguna' (lagune) en verwijst Sorobon naar 'La Sorobonne de Paris'. De Franse invloed op Bonaire is echter altijd beperkt geweest. Op buureiland Curaçao leefden vroeger honderden Fransen. Deze Fransen hebben daar veel meer culturele en historische sporen achtergelaten, maar de namen Lac Bay en Sorobon bewijzen wel dat er verschillende invloedrijke Franse families op het duikeiland hebben geleefd.

Beschermd gebied

Het hele gebied valt onder het Bonaire National Marine Park en is dus beschermd. Het beheer is in handen van de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). Lac Bay is mondiaal dermate belangrijk dat het onderdeel uitmaakt van de Ramsar-conventie. Om Lac Bay te beschermen en voor toekomstige generaties te behouden is het gebied onderverdeeld in verschillende zones. Op deze manier blijven grote delen van Lac Bay rustplaatsen voor dieren maar zijn er toch mogelijkheden voor mensen om er te kunnen recreëren.

Zeeschildpadden

In 2013 heeft de 'Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)' een verspreidingsonderzoek gedaan naar de karetschildpadden in Lac Bay. Voor dit onderzoek werden onder andere vier zeeschildpadden uitgerust met zogenaamde dataloggers. Via de dataloggers is iedere 5 seconden de diepte te meten en zijn de GPS-coördinaten vast te leggen van de zeeschildpadden van de plekken waar ze ademen. Uit het onderzoek is komen vast te staan dat de karetschildpadden regelmatig Lac Bay in en weer uit zwemmen. De karetschildpadden eten onder andere sponzen en mangrovewortels.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen