Klein Bonaire

Op 800 meter afstand uit de kust van Kralendijk ligt het prachtige onbewoonde koraaleiland (satellieteilandje, mini-eiland) 'Klein Bonaire'. De geografische coördinaten van Klein Bonaire zijn 12˚9’ noorderbreedte en 68˚18’ westerlengte. Klein Bonaire (Little Bonaire) heeft een oppervlakte van circa 6 km2 en is gezegend met prachtige hagelwitte stranden (No Name Beach) die ook de broedplaatsen vormen voor zeeschildpadden.

Het strand van Klein-BonaireKlein Bonaire is gezegend met een schitterend zandstrand.

Sea Turtle Conservation Bonaire

Iedereen die overigens een nieuw schildpaddennest op Klein Bonaire of elders op Bonaire ontdekt, wordt gevraagd dit te melden bij de 'Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)'. De STCB kan dan maatregelen nemen om het nest maximaal te beschermen.

Glasbodemboot naar Klein Bonaire

Tip! Semi-onderzeeërbootervaring naar Klein Bonaire

Of dat je nu wel of niet van snorkelen houdt, met deze tour zie je gegarandeerd de schitterende onderwaterwereld bij Klein Bonaire. Op deze semi-onderzeeër hoef je namelijk niet perse het water in om de mooie vissen te zien. De glazen bodem biedt uitstekend zicht op het koraal en de vissen, wie weet komt er wel een zeeschildpad voorbij! Tijdens de excursie vaar je lags het rif van Klein Bonaire. Er is een gids aan boord die je de mooiste plekjes laat zien en je alles vertelt over het spectaculair mooie rif. Meer info & boeken

Geschiedenis Klein Bonaire

Klein Bonaire werd in 1868 verkocht aan Angel Jeserun en bleef vervolgens in particuliere handen tot 1999. Vanaf dat moment is Bonaire onderdeel geworden van het Bonaire National Marine Park. Klein Bonaire is uniek en wordt door de Bonairianen 'Klein' genoemd. Het eiland is uniek omdat er nog maar weinig eilanden van dit formaat in de Caribische archipel onbewoond zijn. Het water dat tussen Bonaire en Klein Bonaire ligt heeft overigens een enorme diepte (180 meter).

Column: Prehistorische dieren op Bonaire!

"Stropers kunnen hun werkterrein beter niet op Bonaire hebben. De boetes die staan voor het vangen van zeeschildpadden zijn indrukwekkend. Iedereen die zich met deze illegale praktijken bezighoudt, loopt het risico tegen een astronomische bekeuring van 500.000 dollar aan te lopen..."Lees column

Flora en fauna

Naast de zeeschildpadden komen op het rifeilandje 54 verschillende diersoorten voor (vogelsreptielen, etcetera). Daarnaast kent het eiland 34 boom- en heestersoorten en 42 plantensoorten.

Appartement Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire

Chogogo Dive & Beach Resort

Persoonlijke tip!
Open sinds december 2021!

Wil jij vanuit je appartement uitzicht op Klein Bonaire? Dat kan bij het Chogogo Dive & Beach Resort. De appartementen op het resort zijn nog nieuw en wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat het er goed toeven is. Overdag koel je lekker af in het zwembad, je luiert al liggend in een zwembad in de lazy river en 's avonds geniet je van een heerlijke maaltijd tijdens zonsondergang in het restaurant. Met uitzicht op Klein Bonaire. Wat wil je nog meer?

Dit was het resort waar wij tijdens ons verblijf op Bonaire een appartement boekten. Wat hebben we hier genoten! Wil je weten wat onze ervaringen zijn? Lees onze review!
Meer info & boeken

Zoutmeertjes

Klein Bonaire heeft drie kleine saliñas (zoutmeertjes). Deze saliñas trekken Caribische flamingo’s aan die er rustig kunnen foerageren, bovendien heeft het eilandje verschillende zoetwaterbronnen. Klein Bonaire is ovaalvormig, 4 kilometer lang, 2,4 kilometer breed en heeft zogezegd een oppervlakte van 6 km2. De gemiddelde hoogte van Klein Bonaire boven zeeniveau is 1,3 meter.

De bodem van Klein Bonaire is opgebouwd uit calciumachtig kalksteen. Dit kalksteen wordt 'het jongere Seroe Domi kalksteen' genoemd en is opgebouwd uit koraal, koraalpuin, koraalzand en fossielen. Dit soort kalksteen komt ook voor in zuidelijk Bonaire en is ongeveer 103.000 jaar oud.

Watertaxi’s naar Klein Bonaire

Klein Bonaire is te bereiken voor duikerssnorkelaars en dagjesmensen met verschillende watertaxi’s die afgemeerd zijn aan de waterkant van de promenade in Kralendijk. De watertaxi’s varen meerdere keren per dag uit. De tijden van de vaarschema’s hangen op verschillende informatiebordjes langs de promenade. Wil je zeker zijn van een plekje op de watertaxi reserveer je plaats dan online.

Klein Bonaire heeft echter geen aanlegsteigers voor boten/watertaxi’s. Dus om op het eiland te komen is het moeilijk om je voeten droog te houden. De bootjes naderen zo dicht mogelijk het strand. Vervolgens moet je overboord stappen in ondiep water om het eilandje te bereiken.

Watertaxi Klein BonaireMet de boot naar Klein Bonaire.

Dit maakt van het bezoek aan Klein Bonaire een spannende, avontuurlijke onderneming. De overheid wil Klein Bonaire zoveel mogelijk beschermen en zo min mogelijk bouwwerken creëren op het prachtige rifeilandje.

Er zijn geen voorzieningen op Klein Bonaire, behalve een klein, met riet bedekt, afdakje en een informatiebordje met de geschiedenis, flora en fauna van het eilandje. De tocht van Bonaire naar Klein Bonaire duurt ongeveer 20 minuten. Meestal kun je met de watertaxi afspreken wanneer je weer opgepikt wil worden op het koraaleilandje.

Duiken en snorkelen

Klein Bonaire bezit een prachtig koraalrif dat bewoond wordt door de meest kleurrijke vissen en andere bijzonder fraaie schepsels van de Caribische Zee. Dit rif loopt aaneengeschakeld door langs de gehele kustlijn van Klein Bonaire en oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op duikers en snorkelaars.

Klein Bonaire is aan de zuidwestpunt gezegend met velden zwart koraal. Dit gebied wordt de 'Forest' genoemd en is bijzonder uniek.

Er zijn duiktoeristen uit de hele wereld die speciaal naar Bonaire komen om hun geliefde sport te bedrijven in de wateren rondom Klein Bonaire. Deze wetenschap accentueert de ongelofelijke schoonheid van de onderwaterwereld van het rifeilandje.

Weinig bebouwing

Op Klein Bonaire staan wat schuilhutten voor de lokale vissers, een paar oude ruïnes van eenpersoons slavenhutjes uit de slaventijd (aan de oostkant) en een kleine vuurtoren (aan de zuidoostkant).

Verder zijn op het eilandje nog de restanten te zien van de woning van de overheidsdokter. Tussen 1849 en 1854 moesten namelijk alle schepen zich eerst melden op Klein Bonaire voordat ze verder voeren naar Bonaire in verband met controle op cholera. Klein Bonaire werd dus gebruikt als een quarantainestation. 

In 1856 ging het gruwelijk mis. Een schip met fruit uit Venezuela ging direct naar Bonaire en omzeilde Klein Bonaire. Helaas was er een matroos ernstig ziek en besmette uiteindelijk meer dan 100 Bonairianen die vervolgens allemaal stierven aan de zo gevreesde cholera.

Geiten

Vroeger was Klein Bonaire begroeid met een prachtig bos. Jarenlange houtkap, verwoestende stormen en duizenden allesopetende geiten hebben deze vegetatie helaas doen verdwijnen. In 1966 zijn alle geiten van het eiland afgehaald.

Deze actie werd door Captain Don Stewart, een belangrijke Amerikaanse voorvechter van de Bonairiaanse natuur en duiksport, geïnitieerd en staat bekend als de 'Great Goat Round Up'. Heden ten dage heeft zich gelukkig weer een mooie natuur kunnen ontwikkelen op het eilandje.

Herbebossing

In 2013 zijn de Stichting Ecologisch Bonaire en STINAPA begonnen met een project om 2.500 m2 grond op Klein Bonaire te beplanten met 100 bomen. Het Nederlandse leger heeft hierbij geholpen.

Er zijn voornamelijk planten en bomen aangeplant die schaars zijn, die dreigen uit te sterven en die een sleutelrol spelen als bron van voedsel (bloemen en vruchten) voor dieren (vogels en reptielen). In het verleden (2006, 2007 en 2009) zijn vaker bomen op het eiland geplant, maar doordat de grond zo onvruchtbaar is zijn deze bomen nooit heel erg hoog geworden. De bomen overleven overigens wel op Klein Bonaire.

De oorzaak van de onvruchtbaarheid van de grond heeft te maken dat zich op het eiland nooit een humuslaag heeft kunnen vormen. Door de herbebossing hoopt men dat in de toekomst onder andere de lora en de treurduif zich weer op het eiland gaan laten zien.

Catamaran naar Klein Bonaire

Tip! Chill & Grill Catamaran Tour

Lekker zonnen op het dek, de wind door je haren; genieten maar! Varen langs de kustlijn van Bonaire en Klein Bonaire is fantastisch! Natuurlijk is er gelegenheid om tussendoor te snorkelen, voor een snorkeluitrusting wordt gezorgd. En terwijl jij geniet van al dat mooist bereid de crew een heerlijke barbecue voor. En deze is net zoals de drankjes bij de prijs inbegrepen, wat wil je nog meer? Dit wordt een onvergetelijke dag!Meer info & boeken

Harry Belafonte

Harry Belafonte (New York, 1 maart 1923) is een beroemde Amerikaanse zanger en acteur. De New Yorker verkoopt miljoenen platen. Belafonte is daarnaast enorm politiek geëngageerd, hij bemoeit zich graag met de gezaghebbers in de Verenigde Staten.

De Amerikaan is bovendien dol op Bonaire en bezoekt het duikeiland al tientallen jaren. Er is zelfs een buurt naar hem vernoemd: 'Belnem'. Belnem is een luxe buurt binnen de wijk 'Tera Cora'.

Harry Belafonte werd totaal verliefd op Klein Bonaire en schreef ooit het lied 'Oh, Island in the Sun' als ode aan het mooi koraaleilandje. Belafonte is zelfs een tijdje eigenaar geweest van Klein Bonaire.

Pretpark 

Ooit kwam de toekomst van Klein Bonaire als natuurparel ernstig in gevaar. Een invloedrijke Arubaanse projectontwikkelaar had al vergevorderde plannen gemaakt om een exclusief hotelcomplex op het rifeilandje te bouwen compleet met een waterpretpark, golfbaan, helikopterlandingsplaats, tennisvelden, twee jachthavens, restaurants, bars en een brug naar Bonaire.

Gelukkig heeft toen onder andere de grootste non-gouvernementele organisatie van Bonaire, de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire), Klein Bonaire aangekocht voor 5 miljoen dollar waardoor deze dreiging wegviel. 

Bootje bij Klein BonaireBootje bij Klein Bonaire .

Zeilrondje

6 september is een feestdag op Bonaire. Men viert dan Dia di Bonairu (Bonairedag). Tijdens deze dag vinden er tal van evenementen plaats op het Caribische eiland waaronder de traditionele 'Dia di Boneiru Race'.

Tijdens deze 2 uur durende zeilwedstrijd wordt er een rondje om Klein Bonaire gevaren. Er wordt gezeild met Sunfishes, Lasers en Rebels. Ook kinderen kunnen meedoen aan deze zeilwedstrijd, voor hen bestaat er een speciale klasse.

Wandelrondje

Doordat de onderwaterwereld van Klein Bonaire zo adembenemend mooi is gaan er zogezegd veel duikers en snorkelaars naar het koraaleilandje, maar ook voor zonaanbidders en wandelaars is het op Klein Bonaire een waar feest.

Sommige stukken strand van Klein Bonaire zijn poederachtig van structuur en nodigen dus uit voor urenlang heerlijk zonnebaden of picknicken. Sportievelingen gaan aan de wandel en lopen het eilandje rond, een inspanning van vier uur. Het is veel verder dan je denkt dus vergeet zeker niet om voldoende water mee te nemen.

Swim to Klein Bonaire

Een keer per jaar organiseert 'Jong Bonaire' (Stichting Jeugdwerk Jong Bonaire) de 'Swim to Klein Bonaire'. Vanaf het strand bij Eden Beach wordt de 800 meter gezwommen naar Klein Bonaire. Iedereen mag eraan meedoen, van jong tot oud, met als doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Jong Bonaire. Op zondag 2 oktober 2022 werd de 20e editie georganiseerd.

Tijdens het evenement worden de zwemmers begeleid door tientallen zeilboten, sloepen, speedboten, moterjachten en andere vaartuigen om de veiligheid van de deelnemers te garanderen.

Het evenement is enorm populair. De zwemtocht is overigens geen wedstrijd maar gewoon een evenement voor het plezier. Tijdens het zwemmen mag gebruik worden gemaakt van zwemvinnen, snorkels, duikbrillen en alle andere bruikbare materialen zoals opblaasbare luchtbedden.

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen