Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Zoogdieren op Bonaire

De acht vleermuissoorten van Bonaire zijn de enige inheemse (land)zoogdieren van het Caribische eiland. Deze vleermuizen zijn van enorm belang voor het ecosysteem op het Caribische eiland. Bij de bestuiving van de Kadushi-cactussen op Bonaire spelen de vleermuizen namelijk een noodzakelijke rol. Als de Kadushi-cactus 's nachts bloeit komen de vleermuizen het nectar ophalen en ze nemen daarbij ongewild het stuifmeel mee dat ze dan weer bij de volgende Kadushi-cactus afgeven. Veel andere diersoorten zijn volledig afhankelijk van de cactussen op Bonaire.

Ga direct naar:

Ezels en geiten

Op Bonaire kun je ook verwilderde ezels (Papiaments: buriku) en geiten (Papiaments: kabritu) tegenkomen. Deze dieren zijn ooit door de Spanjaarden en Hollanders op Bonaire geïntroduceerd. Met name de ezels lopen door allerlei omstandigheden gevaar. De Donkey Sanctuary Bonaire bekommert zich over deze dieren.

Ezels op BonaireDrie wilde ezels poseren voor onze camera.

Ezels

Ondanks het feit dat er op veel plaatsen langs de weg waarschuwingsborden staan voor overstekende ezels, vinden er jaarlijks aanrijdingen plaats tussen auto’s en deze eigenzinnige hoefdieren. Sinds 2012 is de overheid van Bonaire bezig om het aantal loslopende ezels op het eiland sterk te verminderen. Een groot deel van de ezels wordt namelijk naar Haïti vervoerd. Op Haïti worden de ezels ingezet als vervoersmiddel.

Sinds de aardbeving op het eiland in 2010 zijn veel wegen onbegaanbaar geworden en worden veel van deze hoefdieren ingezet als vervoers- en transportmiddel. Bij sommige mensen op Bonaire is echter fel verzet tegen deze plannen. Men vreest dat de dieren op Haïti geen prettig leven zullen krijgen. Je kunt namelijk niet zomaar van een wilde ezel een werkezel maken is hun taxatie.

Donkey Sanctuary Bonaire

De ezelopvang van Bonaire (Donkey Sanctuary Bonaire) pleit ervoor om alle wilde merries en veulens uit de natuur weg te vangen en onder te brengen op de ezelopvang. Het heeft geen zin om de hengsten onder te brengen op de ezelopvang. Deze dieren vertonen te veel agressief territoriaal gedrag. De hengsten kunnen het beste gevangen worden, vervolgens gecastreerd en weer vrij gelaten worden in de natuur.

Geiten

Naast de ezels rennen er duizenden (wilde) geiten rond op Bonaire, waarbij ze zich in grote of kleine kuddes verplaatsen. De kleine herkauwers zijn niet bepaald kieskeurig als het om voedsel keuze gaat en vreten als ze de kans krijgen alles op. Ze eten alleen geen cactussen.

Column: Totaal engagement op Bonaire!

"Op Bonaire is het aantal wilde geiten een enorm probleem. Deze tienduizenden geiten denderen als een soort tsunami over het duikeiland heen en liquideren daarbij vrijwel alle representanten van het plantenrijk. De tamme geiten van Aletta zullen het landschap van Bonaire niet aantasten..."Lees column

De meeste Bonairianen hebben dan ook een haag van cactussen (trankéra) opgetrokken rondom hun huis om de vraatzuchtige geiten buiten de deur te houden. Tegelijkertijd zijn de Bonairianen wel weer gek op geitenvlees.

Vleermuissoorten van Bonaire

Nederlands Engels Latijns
Trinidadhondvleermuis Trinidad Dog-like Bat Peropteryx trinitatis
Kleine kaalrugvleermuis Davy's Naked-backed Bat Pteronotus davyi
Spookgezichtvleermuis Ghost-faced Bat Mormoops megalophylla
Langtongvleermuis Miller's Long-tongued Bat Glossophaga longirostris
Langsnuitvleermuis Southern Long-nosed Bat Leptonycteris curasoae
Trechteroorvleermuis Trinidadian Funnel-eared Bat Natalus tumidirostris
Varkenssnuitvleermuis Velvety Free-tailed Bat Molossus molossus
Hazenlipvleermuis Bulldog Bat Noctilio leporinus


Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen