Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Zeeschildpadden op Bonaire

Wereldwijd komen er nog zeven verschillende zeeschildpadsoorten voor. Drie van deze zeven soorten kunnen gespot worden in de wateren van Bonaire en Klein Bonaire. Deze drie soorten (dikkopschildpad, groene zeeschildpad en karetschildpad) zetten ook op de zandstranden van het Caribische eiland hun eieren af.

Zeeschildpad BonaireDeze zeeschildpad kwamen tegen tijdens het snorkelen bij de duikspot 1000-steps.

230 kilo

De groene zeeschildpad is de grootste van deze drie soorten, zij kunnen wel 230 kg wegen! Echter, op Bonaire zien we voornamelijk juveniele en subadulte schildpadden; de volwassenen bezoeken ons eiland alleen gedurende het nestseizoen (mei-november).

Voortplanten

Wanneer schildpadden volwassen zijn en zich kunnen voortplanten, keren zij terug naar het strand waar zij circa 20-30 jaar daarvoor geboren zijn. De vrouwtjes komen ‘s nachts aan land om hun eieren in het zand te leggen. In één nestseizoen leggen zij ongeveer 4 tot 6 nesten, met in elk nest tussen de 100 en 200 eieren. Uiteindelijk zullen slechts een paar babyschildpadden (we denken ongeveer 1 op de 1,000) volwassen worden.

Satellietzenders

STCB, de organisatie die zeeschildpadden op Bonaire beschermt, plaatst af en toe een satelietzender op het schild van een volwassen, nestelende vrouwtje, om zo meer te weten te komen over het migratiegedrag van zeeschildpadden. Volwassen mannetjes zwemmen een keer per jaar van hun foerageer- naar hun nestgebied. Vrouwtjes maken deze reis ongeveer een keer in de 2-3 jaar. Het is belangrijk om meer te leren over deze reis, aangezien de schildpadden gedurende deze reis de wateren van verschillende landen met variërende wetgeving doorkruisen.

Column: GPS-zeeschildpadden op Bonaire!

"Op de aardbol zijn honderdduizenden kilometers zandstrand, maar de zwangere zeeschildpadden weten op de meter nauwkeurig het plekje terug te vinden waar ze zelf dertig jaar geleden uit het ei zijn gekropen!..."Lees column

Gevaren voor de zeeschildpadden

De zeeschildpadden op Bonaire zijn beschermd dus er mag niet op gejaagd worden. Maar er liggen nog vele andere gevaren op de loer. De stranden waar de dieren hun eieren afzetten en de gebieden waar ze foerageren staan onder druk. Kunstmatig licht, bijvoorbeeld bij het vliegveld, en vervuiling van de stranden en de oceaan vormen een grote bedreiging voor zeeschildpadden. Daarnaast raken zeeschildpadden met regelmaat verstrikt in visnetten, of raken ze gewond door vislijn en haakjes.

Klein Bonaire

Klein Bonaire, het kleine rifeilandje voor de kust van Kralendijk, is de belangrijkste nestplaats voor de drie soorten zeeschildpadden die voorkomen in de wateren rondom Bonaire en Klein Bonaire. Het eiland heeft brede zandstranden. Dit is erg gunstig voor de eierleggende reptielen.

Klein BonaireKlein Bonaire

Lac Bay

Lac Bay is het belangrijkste foerageergebied voor groene zeeschildpadden. Op de bodem van Lac Bay groeien kwetsbare zeegrasvelden die ook beschermd zijn. Zeegras is een belangrijke voedselbron voor zeeschildpadden. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat schildpadden in Lac Bay, door het royale voedselaanbod, sneller groeien dan op andere plekken in het Caribisch gebied.

Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)

Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) is een organisatie op Bonaire die zich inzet voor het behoud van zeeschildpadden. STCB werd in 1991 opgericht door Albert de Stoet. Albert de Stoet was in dat jaar getuige van een vastgebonden zeeschildpad die in een vissersbootje lag. De zeeschildpad was voor menselijke consumptie gevangen en er borrelden dikke tranen op in de ooghoeken van het dier. Albert de Stoet was hier erg door geraakt en kocht de zeeschildpad van de visser om hem aan de andere kant van het eiland weer de vrijheid terug te geven. Vanaf dat moment ontstond in het brein van Albert de Stoet het idee om een stichting voor de zeeschildpadden op te richten. Overigens zijn de tranen van de zeeschildpad wetenschapelijk gezien een normaal fysiologisch proces om het lozen van overtollig zout mogelijk te maken, maar in dit geval raakte Albert de Stoet er gelukkig door geëmotioneerd en ging over tot actie.

STCB beschermt de zeeschildpaddenpopulatie van Bonaire middels verschillende activiteiten. Zo vangt STCB enkele keren per jaar schildpadden om ze te wegen, meten, te voorzien van een ‘tag’ en te bepalen of de dieren gezond zijn. Daarnaast geven de medewerkers van STCB voorlichting en beschermen ze, samen met vele vrijwilligers, de nesten op de stranden en proberen op deze manier het voortbestaan van deze dieren te waarborgen. Zo leggen zeeschildpadvrouwtjes hun eieren soms te dicht bij de zee waardoor er kans bestaat dat het nest weggespoeld wordt en verloren gaan. Medewerkers van STCB verplaatsen in deze gevallen de eieren naar een hoger gelegen veiligere plaats.

In 2012 is de STCB het project 'vislijnen' gestart. Op het rif van Bonaire liggen veel afvalproducten van de visserij zoals visnetten, vislijnen en vishaken. Dit achtergebleven visgerei vormt een grote bedreiging voor de zeeschildpadden. De dieren kunnen erin verstrikt raken en – als ze niet snel bevrijdt worden – verdrinken. STCB organiseert een keer per maand een clean-up duik om vislijnen en haken op te ruimen.

Strandwachters

Vrijwilligers kunnen STCB ook helpen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden als 'beachkeeper' (strandwachter). Strandwachters worden ingezet op de stranden van Bonaire waar de schildpadden hun eitjes leggen. Op deze stranden vervullen de strandwachters verschillende taken. Ze wandelen over de stranden op zoek naar nieuwe en uitgekomen nesten, ze assisteren STCB bij het confirmeren en openen van nesten en ze rapporteren eventuele gevaren voor nestelende zeeschildpadden en de hatchlings (bijv. voertuigen op het strand). Daarnaast verzamelen de beachkeepers tijdens hun patrouilles ook afval op de stranden, zodat volwassen vrouwtjes veilig aan land kunnen komen en babyschildpadden zonder problemen de zee kunnen bereiken.

Internationale verdragen

Bonaire heeft naast het CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species of Flora and Fauna) verdrag ook in 2001 het Inter-Amerikaanse Zeeschildpaddenverdrag getekend. Dit alles om de zeeschildpadden zoveel mogelijk te beschermen. Bonaire is, evenals de andere landen die deze verdragen hebben getekend, verplicht om de zeeschildpadden op alle mogelijke manieren te beschermen. De Bonairiaanse handtekeningen onder deze verdragen betekenen dat de jacht op zeeschildpadden verboden is evenals het verstoren van de dieren en de stranden waar ze hun nesten leggen.

Daarnaast moet Bonaire jaarlijks monitoren hoeveel zeeschildpadnesten er gelegd worden en hoeveel zeeschildpadden er rondzwemmen in de wateren rondom Bonaire. Tot slot moet Bonaire jaarlijks rapporteren wat zij gedaan heeft om de zeeschildpadden te beschermen. Ondanks het feit dat zeeschildpadden wettelijk beschermd zijn, wordt er nog steeds illegaal door stropers op de dieren gejaagd. Nog steeds worden er af en toe lege schilden van de reptielen gevonden. Het vlees van de zeeschildpadden wordt als een delicatesse beschouwd.

Zeeschildpadsoorten van Bonaire

Nederlands Engels Latijns
Dikkopschildpad Loggerhead Sea Turtle Caretta caretta
Groene zeeschildpad Green Sea Turtle Chelonia mydas
Karetschildpad Hawksbill Sea Turtle Eretmochelys imbricata

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen