Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Reptielen op Bonaire

Reptielen zijn dieren die veelvuldig voorkomen op Bonaire waardoor dus de kans op een ontmoeting met een vertegenwoordiger van deze diersoort zeer groot is.

Het feit dat reptielen koudbloedige dieren zijn en gedurende de dag 'op temperatuur' moeten komen, zorgt er voor dat de dieren zich vaak aan mensen tonen. Zelfs in de tuinen van de hotelcomplexen kun je deze dieren gemakkelijk spotten.

Reptiel op Bonaire

Op het Benedenwindse Eiland leven in totaal elf verschillende soorten reptielen waaronder vijf soorten gekko’s, drie soorten teju-hagedissen, één leguanensoort, één anolissoort en één slangensoort. Van alle elf soorten reptielen laten de groene leguaan en de Bonairiaanse renhagedis zich het vaakst aan mensen zien op het koraaleiland.

Alle reptielsoorten die op Bonaire voorkomen, met uitzondering van de anolissoort, zijn van Zuid-Amerikaanse oorsprong. De anolissoort is van West-Indische oorsprong.

Column: Waterkonijn en boomkip

"Op het eiland komen tien verschillende soorten reptielen voor. Dat varieert van gekko's - die een muurtje verticaal kunnen nemen - tot renhagedissen die - in zeer grote getale - snel de benen nemen als je met een auto door het Washington Slagbaai National Park scheurt..."Lees column

Groene leguaan

Groene leguanen zijn indrukwekkende reptielen en kunnen op Bonaire enorme proporties aannemen. Groene leguanen zijn niet door de mens geïntroduceerd en vormen dus een inheemse diersoort op het duikeiland.

Volwassen mannelijke exemplaren kunnen de 1,5 m overstijgen en meer dan 40 kg wegen. Groene leguanen kunnen overigens prima zwemmen en lang onder water blijven. Het zijn pure herbivoren, op het menu staan dus alleen maar planten.

De groene leguanen van het vasteland van Zuid-Amerika zijn duidelijk boombewoners. Op Bonaire zitten ze ook vaak in bomen en cactussen, maar bivakkeren ze daarnaast ook regelmatig op de grond. Door afwezigheid van predatoren op Bonaire bleek dit evolutionair mogelijk.

De groene leguaan wordt op Bonaire 'boomkip' genoemd. Het vlees van de groene leguaan smaakt namelijk een beetje naar kip. De groene leguaan verdwijnt op Bonaire dan ook geregeld in de soep of stoofpot. Wil je deze soep zelf eens proberen? Dan kun je het beste tijdens feestdagen naar Rincon gaan omdat leguanensoep dan meestal bij eetkramen te koop is. Naast het feit dat het vlees smakelijk is, wordt er ook beweerd dat consumptie van het leguanenvlees potentieverhogend werkt. Leguanen zijn in het Washington Slagbaai National Park beschermde dieren maar op andere plaatsen moeten deze dieren wel oppassen om te voorkomen dat ze in een soep of stoofpot eindigen.

Groene leguaan, boomkip Bonaire

Column: Exceptionele anolissen op Bonaire!

"De anolis boomhagedis wordt op Bonaire 'lagadishi di palu' genoemd en in de wetenschap met 'Anolis bonairensis' aangeduid. De Anolis bonairensis komt alleen maar voor op Bonaire en is daarmee dus endemisch voor het eiland..."Lees column

Zilverslang

De zilverslang is de enige slangensoort die op Bonaire voorkomt. De slang is ook op het duikeiland geïntroduceerd en is dus geen inheemse diersoort. Zoals de naam al doet vermoeden is het een zilverkleurige slang. Op het menu van de kleine slang staan termieten, mieren en miereneieren.

De zilverslang is niet giftig maar op het Nederlandse duikeiland kruipen wel een paar giftige spinnensoorten rond. Daarnaast komen op Bonaire twee soorten (kleine) schorpioenen voor.

Reptielsoorten van Bonaire

Gonatodes vittatus vittatus
Nederlands Engels Latijns
Zwavelkopje Antilles Gecko Gonatodes antillensis
Geelkopdaggekko Yellow-headed Gecko Gonatodes albogularis albogularis
Gestreepte Wiegmann gekko Wiegmann's Striped Gecko
Aruba bladteen gekko Aruba Leaf-toed Gecko Phyllodactylus julieni
Knolstaartgekko Turnip-tailed Gecko Thecadactylus rapicauda
Groene leguaan Green Iguana Iguana iguana
Anolis boomhagedis Striped Anole Anolis bonairensis
Bonairiaanse renhagedis Rainbow Whiptail Cnemidophorus murinus ruthveni
Gestreepte brilteju Golden Spectacled Tegu Gymnophthalmus lineatus
Rio Magdalena Tegu Rio Magdalena Tegu Tretioscincus bifasciatus
Zilverslang Wagler’s Blind Snake Leptotyphlops albifrons

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Klein Bonaire

Wil jij met een privégids gaan snorkelen op Klein Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad! Boek deze tour bij Viator.  Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij