Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Koraalriffen

De koraalriffen vormen de natuurlijke leefomgeving van tal van tropische vissen en andere zeebewoners. Koraal behoort tot de holtedieren en bezit een dode kern met levende koraalsteen afzettende uitstulpingen. De koraaldiertjes voeden zich voornamelijk met plankton en algen. Plankton, algen en wieren zijn overigens de weinige plantensoorten die zich op het rif laten zien. De koraalriffen van Bonaire beginnen vanaf de kustlijn en strekken tot meer dan 300 meter uit de kust van het Nederlandse duikeiland. Doordat Bonaire geen kilometerslange zandstranden heeft is een belangrijke reden dat het eiland is gezegend met zo’n mooi en groot koraalrif. Teveel zand verstikt namelijk het koraal.

Koraalriffen op BonaireSchitterende koraalriffen op Bonaire

Drie zones

De koraalriffen van Bonaire zijn te verdelen in drie zones. De koraalzone tot de 'drop-off' (diverse soorten koraal), de koraalzone vanaf de drop-off (onder andere steenkoraal) en de koraalzone in het diepere water (bordvormig koraal: great star en blushing star).

Glasbodemboot Zonsondergang Tour Bonaire

Tip! Glasbodemboot Zonsondergang Tour

Tijdens deze sunset-tour hoef je niet eens het water in om de sprookjesachtige onderwaterwereld van Bonaire te bewonderen. Met een glasbodemboot blijf je lekker aan boord en door het glas zie je de het koraal en de mooiste vissen voorbijkomen. De tocht duurt twee uur en terwijl de zon prachtig ondergaat zie je de wereld onder water veranderen. Een gids vertelt je er alles over. De boot is voorzien van lichten dus ook als het wat donkerder wordt heb je prima zicht!

Meer info & boeken

Vele bedreigingen voor het koraalrif

De koraalriffen worden in de hele wereld ernstig bedreigd. Met name door het opwarmen van de oceanen ontstaat het zogenaamde 'bleaching', het verbleken van het koraal. Het bleaching leidt uiteindelijk tot het afsterven van het koraal. Maar ook door overbevissing, verontreiniging en beschadigingen door boten en duikers wordt het koraal ernstig bedreigd. Duikers en snorkelaars hebben de neiging om het koraal aan te raken, maar dat is funest voor het koraal. Op het moment dat je koraal aanraakt beschadig je de slijmlaag van de diertjes en bestaat er een kans dat het koraal zal gaan sterven. Gelukkig is het op Bonaire verboden om met handschoenen te duiken of te snorkelen. Hierdoor is de kans kleiner dat mensen in de verleiding komen om het koraal aan te raken.


Tip! Als je de zee in gaat om bijvoorbeeld te duiken, snorkelen of zwemmen maak dan gebruik van de juiste zonnebrandcrème zonder oxybenzone. Oxybenzone is namelijk zeer schadelijk voor het koraal, plankton en de vissen. Kies dus een zonnebrandcrème zonder oxybenzone. Vanaf 2021 mag er op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius geen wegwerpplastic meer verkocht worden. Dit is goed nieuws voor onder andere het koraal op Bonaire.


Column: Kwetsbaar koraal!

"Bonaire is het enige eiland in de Caribische archipel waar je nog kunt zien hoe het koraal er 30 jaar geleden uitzag. Koraal is namelijk uiterst kwetsbaar en in 1980 zijn er op Bonaire draconische maatregelen genomen om dit kostbare erfgoed te beschermen..."Lees column

Bruine algen

Tegenwoordig wordt het koraalrif ook bedreigd door een verstikkende overwoekering van bruine algen (Lobophora variegata). Bruine algen komen van nature voor op het rif van Bonaire en worden onder andere opgegeten door papegaaivissen. Papegaaivissen zijn een van de meest voorkomende vissen en spelen dus een belangrijke rol bij de beheersing van bruine algen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de bruine algen en de papegaaivissen op Bonaire. Delen van het koraal worden met kooien afgezet (Parrotfish Exclusion Devices (PEDs)), om te kijken wat er met het koraal gebeurt als ze niet 'schoongemaakt' worden van bruine algen door de papegaaivissen.

Coral Restoration Foundation

Aantasting van het koraal heeft helaas grote gevolgen voor de bewoners van de koraalriffen. Het complexe ecosysteem van planten en dieren is onder water namelijk opgebouwd rondom het koraalrif. In 2012 is op Bonaire onder assistentie van de 'Coral Restoration Foundation' een pilot project opgestart om de koraalriffen van Bonaire en Klein Bonaire te herstellen. Men probeert op rustige plekken in het rif nieuw elandgeweikoraal en hertshoornkoraal te kweken.

Koraalriffen op BonaireDe koraalriffen op Bonaire worden helaas bedreigd.

Column: Koraaltransplantatie op Bonaire!

"Op het rif van het duikeiland heeft men lijnen uitgezet en daaraan koraalstekjes opgehangen. Waren we ooit vertrouwd dat de natte was hing te wapperen aan waslijnen in de wind, nu deinen dus koraalfragmenten vredig mee met de stroming van de oceaan..."Lees column

Toeristen

De Bonairiaanse autoriteiten en de Bonairiaanse bevolking zijn zich bewust van het feit dat de natuur van Bonaire de belangrijkste aantrekkingsbron is voor toeristen. De bezoekers komen voor schone stranden, intacte koraalriffen en kraakhelder oceaanwater. In totaal kun je meer dan zestig verschillende koraalsoorten (steenkoraal, zachtkoraal en waaierkoraal) aantreffen in de Caribische Zee die Bonaire omspoelt.

Globel Coral Reef Monitoring Network

In 2012 publiceerde het Globel Coral Reef Monitoring Network (GCRMN) een rapport waaruit bleek dat het koraal in de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba in een redelijk goede staat verkeerd. Ongeveer 30 procent van het koraal van de bovengenoemde eilanden leeft nog. Ten opzichte van de jaren 70 is dat een achteruitgang, toen was het percentage levend koraal nog 50 procent. Het koraal staat er in de andere eilanden van de Caribische archipel veel minder goed voor, slecht 8 procent van het koraal leeft daar nog.

Prachtige koraalriffen BonaireHet koraalrif van Bonaire.

Bewoners van het koraalrif

Naast het koraal en de vissen zit het rif van Bonaire vol met andere diersoorten zoals sponzen (bruine buisspons, vertakte vaasspons, verspreide poreuze pijpspons), zakpijpen, wormen (kerstboomwormen), schelpen, naakslakken, zeesterren, zee-egels, krabben, kreeftachtigen, garnalen (gevlekte poetsgarnaal) en anemonen (reuzenanemoon).

Column: De voortplanting van koraal op Bonaire!

"Eens per jaar voltrekt zich een wonder in het koraalrif van Bonaire; de koraaldiertjes lanceren simultaan miljarden gameten in de waterkolom. Dit zou de grootste orgie binnen het dierenrijk genoemd kunnen worden..."Lees column

Koraalsoorten van Bonaire (selectie)

Nederlands Engels Latijns
Brandkoraal - Millepora
Elandgeweikoraal Elkhorn Coral Acropora palmata
Hersenkoraal Brain Coral Faviidae
Hertshoornkoraal Staghorn Coral Acropora cervicornis
Kuipkoraal - -
Plaatkoraal - -
Pilaarkoraal - -
Rode koraal Red Coral Corallium rubrum
Sterkoraal - -
Steenkoraal - Scelactinia
Schorskoraal - Gorgonaria
Waaierkoraal - Telestacea
Zwart koraal - -
- Mountainous Star Coral -
- Flower Coral
- Ten Ray Star Coral -
- Lettuce Coral -
- Blushing Star Coral

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip Resort Bonaire

Resort Bonaire biedt ruime appartementen die plaats bieden aan maximaal acht personen, het is de ideale accommodatie is voor een onvergetelijke familievakantie op Bonaire. Zijn jullie met z'n tweeën? Dan is de comfortabele tweepersoonskamer ideaal voor jullie. Bovendien ligt het strand op loopafstand en kun je ook genieten van het royale zwembad direct voor de deur. Het is de perfecte keuze voor iedere vakantieganger  Meer info en boeken bij Corendon!

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.6. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen