Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Weekdieren Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Amfibieën op Bonaire

Bonaire telt vier door de mens geïntroduceerde amfibiesoorten, dus niet inheems. Dit zijn de Arubaanse kikker, Cubaanse boomkikker, fluitkikker en de reuzenpad. Er zijn overigens maar weinig eilanden in de wereld waar inheemse kikkersoorten voorkomen.

Arubaanse kikker

De Arubaanse kikker wordt op Bonaire de sapu of dori genoemd en is bijna 100 jaar geleden door de mens op het Benedenwindse Eiland geïntroduceerd. Achterop de rug heeft het diertje op ogen gelijkende vlekken om mogelijke predatoren af te schrikken, vandaar ook nog de andere naam; vieroogpad. Op Aruba is de Arubaanse kikker wel inheems. In 1910 is de Arubaanse kikker vanuit Aruba op Curaçao geïntroduceerd om vervolgens in 1928 vanuit Curaçao op Bonaire te worden geïntroduceerd.

Arubaanse kikkerArubaanse kikker.

Cubaanse boomkikker

De Cubaanse boomkikker werd in 2004 vanuit de Verenigde Staten op Bonaire geïntroduceerd. In Amerika is de kikkersoort overigens ook niet inheems. De oorsprong van de Cubaanse boomkikker ligt in Cuba en de Bahama’s.

Fluitkikker

De fluitkikker staat bekend – zoals zijn naam al doet vermoeden – om zijn capaciteit om enorm veel geluid te kunnen produceren. Dit lawaai wordt met name gemaakt door de mannetjes gedurende de paartijd. De fluitkikkers komen ook voor in de vochtige tuinen van de huizen op Bonaire. Als je dan in de vroege avond in een tropische tuin zit, kun je getuige worden van een waar fluitconcert, een kakofonie van geluiden die geproduceerd wordt door de kleine kikkertjes.Fluitkikkers leggen hun eitjes niet in het water maar rondom de stam en wortels van planten. De fluitkikkers komen oorspronkelijk voor op de Bovenwindse Eilanden en zijn waarschijnlijk via de scheepvaart ook op de Benedenwindse Eilanden – waaronder dus ook Bonaire – verzeild geraakt en hebben zich daar succesvol kunnen handhaven.

Reuzenpad

De reuzenpad (agapad) is een van de grootste padden ter wereld. Reuzenpadden eten voornamelijk insecten, slakken en duizendpoten. Zelf staan ze op het menu van onder andere verschillende soorten vogels en roofvissen. Evenals de fluitkikker houdt de pad zich het liefst op in vochtige plekken waaronder ook de (besproeide) tuinen van woonhuizen en accommodaties voor toeristen, zoals hotels en resorts. Maar de padden zijn ware overleveraars en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan drogere omstandigheden, zoals in het steppeklimaat van de Caribische eilanden. In sommige landen worden deze amfibieën als huisdier gehouden, echter in andere delen van de wereld zijn ze niet zo blij met de reuzenpad. In Australië bijvoorbeeld vormen de dieren een ware plaag en zijn ze zeer bedreigend voor veel verschillende inheemse diersoorten die zelfs met uitsterven worden bedreigd.

Amfibiesoorten van Bonaire

Nederlands Engels Latijns
Arubaanse kikker, Roodbilkikker, Vieroogpad Colombian Four-eyed Frog Pleurodema brachyops
Cubaanse boomkikker Cuban Tree Frog Osteopilus septentrionalis
Fluitkikker Coqui Antillano Eleutherodactylus johnstonei 
Reuzenpad Cane Toad Bufo marinus

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen