Facebook Twitter Google+
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras
Plaza Resort Bonaire
All inclusive
Plaza Resort BonaireHet mooie Plaza Resort heeft een unieke ligging: direct aan een prachtige witte zandstrand, met een eigen huisrif voor de deur. Een prachtige plek om te duiken of te snorkelen. Er is een gezellige beachbar en Kralendijk is op loopafstand.Meer info & boeken

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

National Marine Park GeschiedenisCaptain Don

Bonaire National Marine Park

De zee rondom Bonaire inclusief Klein Bonaire en Lac Bay, tot een diepte van 75 meter, is beschermd gebied en behoort tot het Bonaire National Marine Park (BNMP). Het BNMP werd in 1979 opgericht en was daarmee het eerste marinepark in de wereld.

Het totale gebied is ruim 2.700 hectare (27 km2) groot en omvat ook het koraalrif, zeegras en het mangrovebos. Het grootste deel van het BNMP is voor snorkelaars en duikers toegankelijk, een klein deel van het onderwaterpark is verboden voor waterrecreatie. Helaas is slechts 1% van alle koraalriffen in de wereld wettelijk beschermd.

Doordat de vissen in de Caribische Zee rondom Bonaire al decennialang niet meer bejaagd mogen worden lijken ze wel handtam. Op Bonaire raak je als duiker verzeild in een surrealistische wereld.

Bonaire National Marine Park

Je zweeft in één groot subtropisch zeeaquarium, waarbij je omringd wordt door zeebewoners die mensen niet meer als gevaarlijke predatoren zien, maar eerder als vredelievende medebewoners van de betoverende onderwaterwereld.

Nationaal park

Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Het koraaleiland behoort daarmee tot het land 'Nederland' binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit heeft ook consequenties voor de nationale parken van Bonaire. Op 27 september 2012 werd door de Directeur Generaal Natuur en Regio van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&V), mevrouw Annemie Burger, de status van nationaal park voor het BNMP officieel bevestigd, door middel van het overhandigen van een plaquette.

Koraal Bonaire

Beheer

Het dagelijks beheer van het BNMP valt onder de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). Deze stichting is ook verantwoordelijk voor het andere Nationale Park op Bonaire; het Washington Slagbaai National Park (WSNP). De missie van STINAPA Bonaire is het beschermen van het natuurlijke, culturele en historische erfgoed van Bonaire voor de toekomstige generaties.

Er liggen verschillende gevaren op de loer die het BNMP bedreigen zoals overbevissing, verrijking van het zeewater met meststoffen, ontwikkeling van de kustgebieden, stroperij, te veel recreatie in het water door duikers en snorkelaars en het opspuiten van kunstmatige stranden. STINAPA Bonaire is de organisatie op Bonaire die deze ontwikkelingen nauwlettend volgt en zonodig bijstuurt en corrigeert.

STINAPA Bonaire beschermt en beheert niet alleen 20% van Bonaire, zij besteedt ook veel aandacht aan educatie en voorlichting zowel aan de bezoekers als aan de lokale bevolking van Bonaire. Ieder jaar nemen duizenden Bonairiaanse kinderen deel aan het Natuur- en Milieu Educatie (NME) programma van STINAPA Bonaire.

De kinderen doen dan onder andere mee aan het programma 'Turtuganan di Boneiru' (schildpaden van Bonaire). Zij krijgen tijdens dit programma de kans om al snorkelend kennis te maken met de onderwaterwereld van het Nederlandse duikeiland. Aan het einde van het programma krijgen ze een certificaat.

Vanaf 2005 hebben sommige medewerkers (directeur, beheerders en hoofdopzichters) van STINAPA Bonaire de bevoegheid om de parkregels te handhaven en om zonodig boetes op te leggen.

Onderwaterwereld Bonaire

Parkregels

Nature Fee

Iedereen die op Bonaire toegang wil hebben tot het BNMP dient een toegangskaart aan te schaffen. Deze toegangskaart draagt de naam 'Nature Fee'.

Duikers betalen $25.00, per kalenderjaar voor de Nature Fee. Zwemmers, snorkelaars, zeilers en iedereen die verder het water van het BNMP betreedt betaalt $10.00, per kalenderjaar voor de Nature Fee. Van deze bron van inkomsten worden onder andere de parkrangers en parkmanagers betaald die werkzaam zijn in het park.

Het vignet is te koop bij duikcentra, hotels, diverse activiteitenaanbieders en bij de ingang van Washington Slagbaai National Park.

Oriëntatie

Sportduikers die willen gaan duiken in het BNMP zijn verplicht om een oriëntatiecursus te volgen bij de duikorganisatie die de perslucht aanbiedt. Deze cursus bestaat uit een droog onderdeel en een nat onderdeel. Tijdens het droge onderdeel worden de regels van het BNMP uitgelegd. Het natte onderdeel bestaat uit een zogenaamde 'check out dive'.

Verbodsbepalingen

Het BNMP is een perfect park om je in te vermaken maar er gelden wel een aantal verbodsbepalingen. Het is niet toegestaan om te speervissen met harpoenen en/of kruisbogen. Daarnaast is het verboden om levende (vissen, planten, etcetera) of niet levende organismen (dood koraal, schelpen, etcetera) te verzamelen en mee te nemen uit het BNMP. 

Het is ook verboden om koraal, sponsdieren of andere levende dieren of planten aan te raken. Probeer feitelijk zoveel mogelijk contact met alles wat onder water leeft te vermijden. Om dit nog meer kracht bij te zetten is het zelfs verboden om in het BNMP duikhandschoenen te dragen. Wrakduikers mogen overigens wel handschoenen dragen.

Het is voor boten verboden om op iedere willekeurige plek te ankeren, dit om het koraal te beschermen. Op de stranden van het BNMP is het niet toegestaan om vuur te maken (kampvuren en/of bbq’s).

In het BNMP leven verschillende zeeschildpaddensoorten. De vrouwtjes van deze prachtige reptielen leggen hun eieren op de zandstranden van onder andere Klein Bonaire. Het is niet toegestaan om deze schildpadnesten te verstoren. Tot slot is het verboden om te kitesurfen op Lac Bay.

National Marine Park GeschiedenisCaptain Don