Column: Unieke papegaaien op Bonaire!

Papegaaien zijn al duizenden jaren lang enorm populair bij mensen. Al tijdens de Griekse oudheid werden de pratende vogels in kooitjes gepropt om er vervolgens mee te pochen en pronken. Ook toen vijfhonderd jaar geleden de Europese grootmachten over de oceanen uitzwierven op zoek naar goud, land en specerijen waren papegaaien graag geziene gasten aan boord van zeilschepen. Op deze manier zijn papegaaien op veel verschillende plaatsen in de wereld geïntroduceerd. Uit die tijd doemt ook het stereotypische beeld op van piraten met houten benen en kwekkende papegaaien op hun schouders. Films als Pirates of the Caribbean bouwen deze mythevorming rondom de rol van papegaaien vrolijk verder uit. Tegenwoordig hebben piraten, die onder andere de Somalische kust onveilig maken, geen papegaai maar een state of the art raketwerper op hun schouders geparkeerd, waarmee ze langsvarende koopvaardijschepen de stuipen op het lijf jagen!

Papegaaien op BonairePapegaaien op Bonaire

Babbelgrage vogels

Papegaaien vervullen de rol van gezelschapsdieren bij mensen. De meest tot de verbeelding sprekende eigenschap van de vogels is uiteraard de capaciteit die ze hebben om te praten. Een deel van de bevolking vindt dat prachtig. Mensen hebben sterk de neiging om dieren te vermenselijken. En ja, als een papegaai gaat terugpraten, worden ze aangemoedigd in die missie. Papegaaien zijn bijzonder slimme dieren. Het leervermogen van de babbelgrage vogels is vergelijkbaar met dat van een kind van vijf jaar oud. Sommige papegaaien hebben de capaciteit om meer dan duizend woordjes te leren. Ze passen qua intelligentie prima in het rijtje van dolfijnen en mensapen; twee andere diersoorten die bovengemiddeld intelligent zijn binnen het dierenrijk.

349 soorten papegaaien

Wereldwijd komen er 349 soorten papegaaien voor waarbij de grijze roodstaarten, ara’s en amazonepapegaaien het meest bekend zijn bij het grote publiek. Ara’s zijn met een vleugelspanwijdte van 1,2 meter en een gewicht van 1,5 kilo de grootste papegaaiensoort ter wereld. De amazonepapegaai dankt zijn naam aan het leefgebied waarin de vogel zich ophoudt; de Amazone delta in Zuid-Amerika. De verspreiding van de vogels reikt echter veel verder. De dertig verschillende soorten amazonepapegaaien die beschreven zijn, komen ook voor in de rest van Zuid-Amerika, het noorden van Mexico en in delen van de Caribische archipel.

Geelvleugelamazonepapegaai

Ook op Bonaire fladderen amazonepapegaaien rond, hele unieke zelfs. De geelvleugelamazonepapegaai (Amazona barbadensis rothchildi) komt naast Bonaire alleen nog maar voor in het noorden van Venezuela en op de Venezuelaanse eilanden Isla Margarita en Blanquilla. De geelvleugelamazonepapegaai is een groene vogel waarbij grote delen van zijn kop geel gekleurd zijn. De vogel wordt op Bonaire lora genoemd, het Papiamentse woord voor papegaai. De kleurencombinatie groen met gele kop komt alleen maar op Bonaire voor en daarmee heeft het Benedenwindse Eiland een unieke papegaaiensoort binnen haar grenzen.

Papegaaien op BonaireOp Bonaire zie je overal papegaaien maar de geelvleugelamazonepapegaai is moeilijker om te spotten.

Fruitig ontbijt

De Caribische parkiet of prikichi is een vogelsoort die sterk op de lora lijkt. De lora is echter groter en minder luidruchtig. Zowel de prikichi als de lora zijn groen gekleurd met een gele kop waarbij het geel van de kop van de lora verder doorloopt naar de schouders. Bovendien heeft de prikichi een langere staart. Direct na zonsopgang zwermen de lora’s in paartjes of groepen uit, om op zoek te gaan naar een fruitig ontbijt. Evenals roofvogels hebben papegaaien een gekromde, scherpe snavel. De roofvogels zetten die snavel in om dood en verderf te zaaien onder muizen en andere prooidieren. Papegaaien zijn echter planteneters en gebruiken hun vogelbek om vruchten en zaden in tweeën te hakken. Lora’s eten zowel fruit en zaden van inheemse als van gecultiveerde planten, zoals vruchten van de kadushi, shimaruku, palu di Bonaeiru en de divi-divi. Mango’s en papaya’s staan ook hoog op de menukaart van de papegaaien en daarom zijn de vogels niet zo welkom in de tuinen van particulieren.

Washington Slagbaai National Park

Iedereen die graag lora’s wil spotten, kan het beste naar Washington Slagbaai National Park gaan. Daar is de kans het grootst dat je de papegaaien in hun natuurlijke habitat zult aantreffen. Maar ook elders op het eiland kun je altijd blij verrast worden door hun aanwezigheid. Tussen de maanden februari en september maken lora’s hun nesten in geschikte bomen, rotskliffen of cactussen. De vrouwtjes leggen gemiddeld drie eieren, die na achtentwintig dagen broeden uitkomen. Het broedende vrouwtje is overigens volledig afhankelijk van het mannetje voor de aanvoer van voedsel. De kuikens zijn na het uitkomen van de eieren hulpeloos, maar na twee maanden lijken ze al op volwassen vogels. Op het moment dat de jonge vogels uit het nest zijn gevlogen, blijven ze toch nog een paar maanden in de buurt van hun ouders omdat ze nog steeds van hen afhankelijk zijn. Lora’s kunnen in het wild uiteindelijk meer dan een halve eeuw oud worden.

Veel gevaren

Helaas liggen er veel gevaren op de loer voor lora’s op Bonaire. Tijdens periodes van langdurige droogte ontstaat er een grote voedselschaarste in hun natuurlijke habitat en dreigt de hongerdood, maar ook langdurige regenval is ongunstig voor de papegaaien. Daarnaast huppelen er op Bonaire duizenden wilde geiten en ezels rond. Met name de geiten zijn bepaald niet kieskeurig als het om voedsel gaat en vreten dus alles op wat voor hun snufferds komt. Op deze manier vormen ze een grote voedselconcurrent voor lora’s. Ook tijdens het broedseizoen zijn de vogels niet veilig. De eieren oefenen namelijk grote aantrekkingskracht uit op verwilderde katten en ratten. Deze dieren weten op een behendige en slinkse manier de nesten te bereiken die hoog in bomen, cactussen en rotsformaties verstopt zitten.

De mens

Maar zoals zo vaak vormt de mens het grootste gevaar voor lora’s. Op het moment dat de lora in zijn eigen habitat geen voedsel meer kan vinden, verlegt hij zijn werkterrein en fladdert hij brutaal de twee woonkernen van Bonaire binnen. Op dat moment kan er bij mensen irritatie ontstaan jegens de kleurrijke vogeltjes. De meeste Bonairianen vinden het namelijk niet prettig als hun fruitbomen worden leeggeroofd door de groene kromsnavels. Vroeger trokken lora’s ook vrolijk de plantages binnen en vergrepen ze zich aan mango’s, papaya’s en andere vruchten die daar verbouwd werden. Hierdoor werden de dieren destijds verafschuwd door de plantage-eigenaren.

Papegaai op BonaireDeze papagaai rust even wat uit.

Bescherming

Al sinds 1952 worden de papegaaien beschermd en is het op Bonaire illegaal om lora’s en hun eieren te roven, doden, verkopen of te houden als huisdier. Bovendien is het Benedenwindse Eiland een bijzondere gemeente van Nederland en daarom is de Nederlandse overheid uiteindelijk verantwoordelijk voor de bescherming van bedreigde soorten. Maar lora’s zijn altijd al populaire huisdieren op Bonaire geweest en dat legt een grote druk op de populatie. Tegenwoordig zijn er dan ook meer lora’s in gevangenschap dan in het wild. Bovendien is de illegale handel in papegaaienkuikens een groot mondiaal probleem, waarbij ook Bonaire niet buiten schot blijft. Op het Caribische eiland wordt één op de drie papegaaienkuikens illegaal geroofd.

Twee stichtingen

Gelukkig zijn er op Bonaire veel mensen die zich het lot van lora’s aantrekken. Zij hebben zich verenigd in twee stichtingen; Salba Nos Lora (redt onze papegaai) en Echo (protecting parrots on Bonaire). De beide stichtingen proberen zoveel mogelijk te doen om de papegaaien en hun leefgebieden te beschermen. Zo wordt er jaarlijks een telling gehouden op Bonaire om het aantal lora’s zo nauwkeurig te kunnen inventariseren.

Forse boete

Op Bonaire zijn de laatste jaren veel bewustwordingscampagnes gevoerd over de kwetsbaarheid van lora’s. Ook zijn alle huisdier-lora’s geringd, waardoor het nu mogelijk is om het onderscheid te maken tussen deze papegaaien en de illegaal gevangen exemplaren. Iedereen die wordt aangehouden met een illegale vogel, kan een forse boete tegemoet zien en moet bovendien zijn gevederde vriend inleveren. In 2011 werd een illegale handelaar opgepakt en werden er in totaal veertien lora’s in beslag genomen. De jonge vogels werden onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen na een anonieme tip. Vermoedelijk waren de papegaaien bestemd voor een dierenhandelaar op Curaçao.

Veldwerk

Zoals gezegd maken de papegaaien als ze honger hebben geen onderscheid tussen wilde fruitbomen en fruitbomen die door mensen zijn geplant. Er worden tegenwoordig dan ook honderden inheemse vruchtdragende bomen, zoals de kalebas, oliba, watakeli en wayaka, aangeplant op de vliegroutes van de lora’s. Dit moet ervoor zorgen dat de vogels van de fruitbomen, die voor menselijke consumptie bestemd zijn, afblijven. Het veldwerk tijdens het broedseizoen van de papegaaibeschermers op Bonaire is overigens bijzonder spectaculair. Hoog in de grillige bergen van het Washington Slagbaai National Park zitten de nesten verstopt van de kromsnavels. Je moet bijna een ervaren sportklimmer zijn om naar de nesten te abseilen. Op deze manier hoopt men in kaart te brengen waar zich de nesten van de kuikens precies bevinden. Er worden dan ook verschillende data verzameld zoals het gewicht en de grootte van de pas uitgekomen kuikens.

Beter wettelijk beschermd

Uiteindelijk moeten de lora’s en hun leefgebieden beter wettelijk beschermd worden. Daarvoor moeten de dieren uitgebreid gemonitord en bestudeerd worden. Bovendien kan de lora ook prima fungeren als flagship-soort voor de bescherming van veel plant- en diersoorten op het eiland. Bonaire is met de Caribische flamingo en de geelvleugelamazonepapegaai gezegend met twee unieke vogelsoorten in de Caribische archipel en dat moet vooral zo blijven voor toekomstige generaties!

Meer informatie de vogels van Bonaire

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen