Facebook Twitter

Door: Richard Schijf
Ga direct naar:
Archief columns

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!


Column: Totaal engagement op Bonaire!

Wat is de toekomst van het leven op aarde? Over die vraag maak ik me regelmatig zorgen. Je zou de aarde kunnen vergelijken met een vrijstaand huis waarin één koelkast staat. In dat huis wonen vier mensen en de koelkast wordt slechts één keer gevuld, maar iedere week komt er wél één extra bewoner bij.

De aarde is de achterliggende miljarden jaren ook gevuld met aardolie, bauxiet, ijzererts en talloze andere grondstoffen, maar wordt de laatste 100 jaar tot de bodem toe leeggezogen en afgegraven. Op dit moment leven er ongeveer 7 miljard mensen op de aarde. Iedere dag zien 600.000 mensenkindjes het levenslicht. Men voorspelt dat de komende 50 jaar de wereldbevolking zal gaan verdubbelen naar 14 miljard zielen.

Het aantal inwoners van de aarde groeit dus gestaag, maar nog veel belangrijker, het aantal consumenten wordt steeds meer. Nog niet zo heel lang geleden waren China en India ontwikkelingslanden. Deze bevolking deed niet mee met het ongebreidelde consumptiegedrag dat al decennialang de norm was in het Westen.

Tegenwoordig is in bovengenoemde landen echter een heel grote welvarende middenklasse ontstaan en zijn de fonkelnieuwe Porsches, peperdure flessen single malt whisky, boterzachte kogelbiefstukken en hippe iPads niet meer aan te slepen. En geef ze eens ongelijk. Nou ja.

Tragedy of the commons

Want ja, hoe nu verder? Moeten we van deze ontwikkeling zo zoetjes aan niet gaan wakkerliggen? Slapeloze nachten? De meeste mensen zal het echter een rotzorg zijn. Ze zingen vrolijk in koor: 'ieder voor zich en God voor ons allen'. Als je bij psychologen en sociologen naar uitleg vraagt over dit gedrag, slaan ze je genadeloos met de 'the tragedy of the commons'-theorie om de oren.

Over deze theorie kun je een bibliotheek volschrijven, maar in het kort komt het erop neer dat vrijwel ieder individu zichzelf véél belangrijker vindt dan de samenleving waarin hij vertoeft, zelfs als die gemeenschap aantoonbaar schade ondervindt aan de zelfverrijkende acties die hij als individu ontplooit.

Tja, dan houdt het op. Als we het zelf allemaal wel best vinden en als de geleerden onder ons een panklare verklaring uitserveren, berusten we ons maar in ons lot. Maar is dat wel nodig? In de bovenstaande alinea’s staan twee woorden die hoop geven: 'meeste' en 'vrijwel'. Deze woorden impliceren dat er uitzonderingen bestaan, dat er mensen zijn die 's nachts niet met een gerust hart naar dromenland vertrekken, maar liggen te piekeren over oplossingen. Gelukkig maar!

Duurzaamheid

Bij mogelijke oplossingen speelt duurzaamheid uiteraard een prominente rol. Duurzaamheid wordt het sleutelbegrip voor de komende decennia. Zogezegd komt er een moment in de tijd dat de laatste druppel olie uit moedertje aarde is gewrongen, dat het laatste stukje erts uit een ijzermijn gehakt is en dat de laatste woudreus in het Amazoneregenwoud bezoek heeft gekregen van een ronkende kettingzaag. Vanaf dat moment is de koelkast leeg.

Uiteindelijk zullen alle grondstoffen geraffineerd zijn en hun bestemming in een eindproduct gevonden hebben. Als we dan weer nieuwe producten willen maken, zijn we aangewezen op afvalproducten.

Duurzaamheid is uiteraard niet nieuw – het begrip bestaat al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw –, maar is tot de dag van vandaag min of meer vrijblijvend; de koelkast is nóg niet helemaal leeg, dus waar maken we ons druk om. Maar dat zal de komende tijd gaan veranderen. De wal zal het schip gaan keren. Gelukkig omarmen steeds meer mensen en ondernemers het duurzame en ecologische leven, óók op Bonaire!

Geiten

Als je voor het eerst in je leven Bonaire bezoekt kunnen er twee dingen met je gebeuren: óf je wordt totaal verliefd op het eiland en blijft er jarenlang terugkomen, óf je hebt er een mooi verblijf, maar zoekt voor het volgende jaar een andere vakantiebestemming. De Nederlandse fysiotherapeute Aletta van Beeck is een schoolvoorbeeld van de eerste categorie. Ze bezocht het Nederlandse duikeiland voor een tijdelijke periode, maar ging er nooit meer weg!

Na een tijdje besloot ze om op het platteland van Bonaire een ecologische geitenkaasboerderij uit de grond te stampen, maar dan beginnen al snel de eerste problemen. De binnenlanden van het koraaleiland hebben namelijk totaal geen voorzieningen en zijn bovendien geannexeerd door massa’s prikkende cactussen.

De 'kunuku' van Bonaire is derhalve een vijandige omgeving om bouwactiviteiten te ontplooien, echter als je er dieren wil houden en kaasjes wil maken, zal er de nodige infrastructuur moeten worden aangelegd. Ga er maar aan staan.

Je kunt dat allemaal uitbesteden. Je huurt tien professionele bouwvakkers in, die bij de plaatselijke 'Praxis' een dieplader volkieperen met splinternieuwe bouwmaterialen en vervolgens in 3 maanden tijd alle noodzakelijke gebouwen, schuren, hokken, kaaskamers en afrasteringen in elkaar flansen.

Aletta nam een andere beslissing. Zij besloot om de hardware van haar kaasboerderij op te trekken uit materialen die al een eerder leven achter de rug hadden: afgedankte pallets en olietonnen dus. Daarnaast bestond het bouwvolk niet uit peperdure pro’s, maar uit toegewijde vrijwilligers.

En dan nog de geiten. Op Bonaire is het aantal wilde geiten een enorm probleem. Deze tienduizenden geiten denderen als een soort tsunami over het duikeiland heen en liquideren daarbij vrijwel alle representanten van het plantenrijk. Kieskeurig zijn geiten namelijk niet. De beleidsmakers in Kralendijk breken al jarenlang hun hoofd over dit geitenprobleem.

Geiten Bonaire

De tamme geiten van Aletta zullen het landschap van Bonaire niet aantasten. Zij zitten immers achter slot en grendel, maar ook deze beesten kunnen niet alleen van de liefde leven, er zal ook door hen het nodige geknaagd dienen te worden.

Voer kun je kopen. Bij de 'Boerenbond' liggen de schappen vol met geitenbrokjes en andere lekkernijen waarmee je de kleine herkauwers uit hun remslaap mag halen. Op 'Aletta’s Goat Farm' marcheert het echter anders.

Bonaire staat vol met prachtige, peperdure villa’s met nog mooiere tuinen. Deze tuinen generen enorm veel tuinafval. Normaal zou de fik erin gaan, maar Aletta haalt het snoeimateriaal op en voert het aan de hongerige geiten. Prima! 

Slacht

Een vrouwtjes geit moet ieder jaar een keer drachtig worden om de melkproductie op gang te houden. Echter de helft van de lammeren zullen bokjes zijn. Deze mannetjes zullen uiteraard geen melk kunnen leveren en spelen dus ook geen rol op een geitenkaasboerderij.

Deze bokjes worden normaal van het bedrijf afgevoerd. In Europees Nederland staan ze dan een lange, stressvolle reis te wachten naar Zuid-Europa om daar geslacht te worden. Voor Aletta is de reis van de bokjes van haar boerderij naar het slachthuis in Kralendijk al te ver. Ze laat derhalve een slachter naar haar bedrijf komen om ze daar ter plaatse te laten slachten.

Deze slachter doodt het dier en navigeert vervolgens zijn vlijmscherpe mes met zo’n hoge accuratesse door het kadaver heen, dat de huid niet beschadigd raakt en na een natuurlijk looiproces verwerkt kan worden tot hippe handtassen.

Uit respect voor de geitjes wordt werkelijk álles van de dieren gebruikt, zelfs van hoorntjes worden onderzetters of kapstokjes gemaakt. De geitenkaasjes van Aletta vinden overigens gretig aftrek bij de supermarkten en restaurants van Kralendijk! Het is mooi om te zien dat je een bedrijf kunt opbouwen met tweedehands materialen en dat je uiteindelijk een boerderij kunt runnen met veel toewijding, maatschappelijke betrokkenheid en hulp van vrijwilligers. Een voorbeeldfunctie!


Reactie
Allemaal heel idyllisch natuurlijk maar ze werkt zich ook gewoon te pletter. Ik ken haar niet maar respecteer haar levensstijl enorm. Ik zou haar graag willen voorthelpen met een "minimelker geit" en een setje zonnepanelen voor de stroomvoorziening. Heeft ze überhaupt stroom op haar bedrijfje of ronkt er een aggregaatje.
Robert