Column: Piet Boon zet Bonaire naar zijn hand!

Piet Boon is één van de beroemdste Nederlandse topontwerpers. Boon begon zijn carrière als aannemer, maar ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een vernieuwende ontwerper en onderscheidende architect. Als de geboren Noord-Hollander tegenwoordig achter zijn tekentafel kruipt, creëren zijn potloodstrepen de fraaiste tafeltjes, stoeltjes, bankjes, bedjes, kastjes, lampjes, autootjes, appartementjes, huisjes, woonwijkjes en haventjes. Boon heeft inmiddels in de hele wereld zijn (teken)sporen achtergelaten. Van Sjanghai tot New York, overal duiken de artistieke creaties van hem op. Ook op Bonaire domineren steeds meer schepsels van de grootmeester het architectonische landschap.

Villa Piet Boon op BonaireDe huizen ontworpen door Piet Boon zien er fantastisch uit.

Direct verliefd

Toen Boon voor het eerst op Bonaire kwam, werd hij direct verliefd op het eiland. Hij begon vrij snel met het ontwerpen van zijn eigen beachvilla op Bonaire. Dit stulpje staat uiteraard oceanfront geparkeerd, op één van de mooiste stekjes van het eiland. Boon hoeft alleen maar af te dalen van een trappetje, om te watertrappelen in de azuurblauw gekleurde Caribische Zee die in zijn achtertuin bivakkeert. De uiterst getalenteerde en succesvolle architect komt tegenwoordig vaak op het Nederlandse duikeiland. Enerzijds om te aanschouwen hoe zijn imperium steeds verder uitdijt en anderzijds om zijn grote hobby uit te oefenen, namelijk het kitesurfen. Boon is een begenadigd kitesurfer. Het kitesurfen begint op Bonaire overigens een steeds grotere sport te worden. Schroef de karakteristieke divers-paradise-kentekenplaten maar van de Bonairiaanse auto’s af en draai er maar nieuwe op met het opschrift: kiters paradise!

Gaudí van de lage landen

Misschien wordt Piet Boon wel de nieuwe Gaudí van Bonaire. Deze Catalaanse architect plempte in de 18de eeuw Barcelona vol met tweeduizend zeer markante gebouwen. De tweede stad van Spanje zat in die tijd in een upswing waardoor er heel veel getekend en gebouwd moest worden. Er zijn toen bouwseltjes geboren die tot en met de dag van vandaag Barcelona een unieke smoel geven. Ook Bonaire staat aan de vooravond van veel vuurwerk. De verwachting is dat de ontwikkelingscurve grote hoogtes gaat zoeken. Op het Nederlandse koraaleiland is nog veel groei en ontwikkeling mogelijk. Collega ABC-eiland Aruba is bijvoorbeeld qua grootte twee keer kleiner dan Bonaire, maar er wonen wel zeven keer meer mensen op One Happy Island dan op Divers Paradise.

Hippe strandbar

De verwachting is dan ook dat er de komende decennia enorm veel gebouwd gaat worden op Bonaire. Boon zit alvast vooraan. Hij heeft inmiddels al tientallen huisjes op Bonaire gebouwd, waarvan er overigens zeventien ook verhuurd worden. Maar Boon wil meer. Heel veel meer. In 2012 tekende hij al een hippe strandbar met een restaurant op Bonaire. In deze Spice Beach Club knagen nu toeristen aan tropische broodjes terwijl ze uitzicht hebben op Klein Bonaire. Niet verkeerd. De volgende stap wordt waarschijnlijk een Piet Boon hotel op Bonaire. Dit idee doolt al een tijdje rond in het brein van de grootmeester. Maar wat gaat er nog meer volgen? Piet Boon appartementencomplexen? Piet Boon scholen? Piet Boon winkels? Piet Boon brandweerkazernes? Piet Boon overheidsgebouwen? Straks legt hij Flamingo Airport nog onder de tekentafel en land je in de toekomst op het Piet Boon vliegveld!

Energie slurpers

De bouwseltjes van Boon roepen wel wat controverse op onder de bevolking van Bonaire. Aan de ene kant heb je de Boon-adepten; zij hebben Boon heilig verklaard en dragen hem op handen. Aan de andere kant heb je mensen die de creaties van Boon foeilelijk vinden; zij vinden dat de huisjes van de toparchitect op deprimerende bunkers lijken. Over twee eigenschappen van de stulpjes van Boon bestaat echter geen enkele discussie. Ze zijn namelijk peperduur en daarnaast extreem duurzaam. Om eigenaar te worden van een Boonhuisje moet je miljonair zijn. Je krijgt pas de sleutels van het tropische stulpje in je grijpgrage klauwtjes gedrukt, als je een bedrag van minimaal zes nulletjes hebt overgemaakt naar het hoofdkwartier van Boons zakelijke imperium in Oostzaan.

Eco-verantwoord

Als je eenmaal de trotse bezitter bent van een Piet Boon sculptuurtje, hoef je niet te vrezen voor de boomknuffelaars, korenwolfvertroetelaars, consuminderaars en milieu-fetisjisten van deze wereld. De huisjes zijn namelijk volledig eco-verantwoord. Werkelijk alles is duurzaam aan de huisjes. Iedere stoeptegel, iedere dakpan, iedere hoeksteen, iedere plank en iedere deur draagt keurig een duurzaamheidstempeltje. Maar het absolute klapstuk van Boons duurzame hutjes vormt de airconditioning. Sterker nog, het ontbreken van de airconditioning. Hoe marcheert dat?

Koperen ploert

Op Bonaire staat de koperen ploert de hele dag de bewoners te bekogelen met zonnestralen. Heel veel zonnestralen. Het kwik zoekt al snel in de ochtend het streepje van dertig graden Celsius in de thermometer op en weigert dan de rest van dag nog van plaats te veranderen. Prettig natuurlijk als je de hele dag in de zee kunt ronddobberen, maar minder aangenaam als je bijvoorbeeld aan het werk moet of het hele jaar op eiland resideert. Om het voor de mensen wat dragelijker te maken, is Bonaire overspoeld met airconditioners. In auto’s, huizen, winkels, overheidsgebouwen en in kantoren. Overal loeien deze klimaatregelaars de godganse dag. Airconditioning en duurzaamheid zijn geen vrienden van elkaar; de koelmachines vreten namelijk absurd veel energie.

Villa Henny Huisman BonairePrachtige woning op Bonaire ontworpen door Piet Boon.

Op de wind

Pas sinds 1950 wordt airconditioning op Bonaire ingezet. Maar ook vóór die tijd woonden er op het duikeiland al mensen die aangenaam wilden leven. Zij maakten toen dankbaar gebruik van de wind. Vroeger werden de huizen op Bonaire namelijk ‘op de wind’ gebouwd, waardoor de woning op een natuurlijke wijze werd gekoeld door de wind. Tegenwoordig staan de huizen met hun voorgevel gericht op de straat en hoeft er door het bestaan van airconditioning geen rekening meer gehouden te worden met de windrichting. Boon doet echter oude tijden herleven. Hij construeert zijn hutjes op een manier dat de immer loeiende passaatwind er doorheen zigzagt. Hierdoor kunnen de bewoners comfortabel in hun huizen vertoeven, zonder gebruikt te maken van energieslurpende en herriemakende airconditioners. Knap!

Kas Bonchi

Bonairianen vinden het prachtig om hele wijken naar de rich and famous te vernoemen. Zo ging eerder al Harry Belafonte met een wijk aan de haal. Deze Amerikaanse superster komt al decennialang op het Caribische eiland. Hij heeft zelfs een liedje geschreven over het door hem zo geadoreerde Klein Bonaire: Oh, Island in the Sun. Als eetbetoon werd de wijk Belnem naar hem vernoemd. Zal Piet Bo(o)naire ook ooit die eer toekomen? Punt Vierkant is één van de wijken waar je al struikelt over de stulpjes van Boon. In het Papiaments betekent stulpje kas en boon bonchi. Het kan daarom geen toeval zijn dat op het prachtige huisje van de meester zelf in Punt Vierkant, een bordje met Kas Bonchi is gespijkerd. Bario is het Papiamentse woord voor woonwijk. Zullen we Punt Vierkant maar vast omdopen tot Bario Bonchi! Piet Boon is vaak op Bonaire. Maar niet altijd. Bij afwezigheid zet hij zijn Kas Bonchi te huur voor liefhebbers. Je moet dan wel een gigantische berg geld meenemen. Bijna twaalfduizend dollar. Per jaar? Per maand? Nee, per week. Tja.

Meer informatie over architecten op Bonaire


Reactie 1
Net weer terug van ons heerlijke Bonaire! Prachtig de huizen van Piet Boon, maar voor ons te veel geld om het te huren is het niet mogelijk voor wat minder dan nemen wij de kinderen kleinkinderen mee en huren het huis! Groetjes Ed en Marjanne uit Westzaan

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen