Column: Orkanen op Bonaire!

De Caribische archipel omvat ruim 1.000 eilanden die in een 3.300 kilometer lange eilandenboog zijn gerangschikt. Deze eilandengordel loopt van het zuiden van Noord-Amerika tot het noorden van Zuid-Amerika en wordt aan de oostkant geflankeerd door de Atlantische Oceaan en aan de westkant door de Caribische Zee. Meestal schijnt de zon op de Caribische eilanden, maar soms zijn de weergoden zeer slecht gestemd en worden alle registers opengetrokken. Op dat moment gaan de hemelsluizen wagenwijd open en valt er een enorme hoeveelheid water op de Bounty-eilanden. Deze kolossale neerslag wordt immer begeleid door extreem zware windstoten en vurig op hol geslagen vloedgolven, die met veel geweld tegen de kustlijn aan galopperen.

Donkere wolken boven BonaireDonkere wolken boven Bonaire.

Hurricane belt

Een groot deel van de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico maakt namelijk onderdeel uit van de zogenaamde hurricane belt. Dit gebied wordt jaarlijks bezocht door een twintigtal tropische stormen en orkanen. Het verschil tussen een tropische storm en orkaan ligt bij de windsnelheden die worden waargenomen. Men spreekt over tropische stormen als er windsnelheden worden gemeten tot 117 kilometer per uur. Laat de windmeter waardes zien die daar boven liggen, dan spreken we van orkanen. Sommige tropische stormen kunnen uitgroeien tot orkanen. Zitten we eenmaal in de categorie van orkanen dan zijn deze vervolgens weer onder te verdelen in vijf klassen: S-1 t/m S-5. Om de communicatie tussen meteorologen en het publiek te vergemakkelijken, krijgen bovendien alle orkanen namen op alfabetische volgorde.

Sporadisch

De schade bij S-1 orkanen is beperkt, maar bij S-5 orkanen zijn de gevolgen catastrofaal. Bij deze categorie worden dan ook windsnelheden gemeten van meer dan 250 kilometer per uur. Alles wat op het pad durft te komen van een S-5 orkaan, wordt gewetenloos vernietigd. Gelukkig komen deze jongens maar sporadisch voor. Het Atlantische orkaanseizoen, dit is de overkoepelende meteorologische naam voor het gebied, loopt van eind mei tot begin november en zorgt ieder jaar weer voor verlies van mensenlevens en grote financiële schade. In 2010 bijvoorbeeld vonden er negentien tropische stormen plaats in de orkaangordel, waarvan er twaalf uitgroeiden tot orkanen. Al dit natuurgeweld zorgde voor ruim 12 miljard dollar aan schade en kostten het leven aan 259 mensen.

Tornado’s

Een ander potentieel verwoestend instrument binnen het meteorologische wapenarsenaal vormt de tornado. De Caribische archipel valt gelukkig buiten de zogenaamde Tornado Alley. De Tornado Alley is een gebied in het midden van de Verenigde Staten waar jaarlijks ruim duizend tornado’s ongevraagd op de koffie komen. De meeste tornado’s zijn klein, lief en onschuldig, maar moeder natuur creëert zo nu en dan ook monsterlijke exemplaren die dood en verderf zaaien onder de Amerikaanse bevolking. Tornado’s die boven het water ontstaan, worden waterhozen genoemd en zijn een bijzonder fascinerend natuurverschijnsel. Dit type tornado’s zijn sporadisch ook waar te nemen rond Bonaire. Op het moment dat de slurf van zo’n venijnige waterhoos het wateroppervlak van de Caribische Zee kust, worden er miljoenen liters kraakhelder oceaanwater opgezogen om vervolgens een stuk verderop schaamteloos weer uitgebraakt te worden boven zee of land.

TornadoTornado.

Koningin Beatrix

Terug naar de orkanen. Bonaire en een handjevol andere Caribische eilanden hebben het geluk net buiten de orkaangordel te vallen. Het Benedenwindse Eiland zal derhalve geen directe negatieve gevolgen ondervinden van het natuurgeweld. Indirect beïnvloedt het orkaanseizoen echter wel het weer op Bonaire. Zo kan het dagenlang windstil en droog zijn, dan weer afgewisseld met flinke plenspartijen. Maar zo nu en dan is het wel alle hens aan dek op Bonaire en dan is de invloed van orkanen prominenter aanwezig op het Caribische eiland. Iedereen kan zich nog wel de tv-beelden herinneren van Koningin Beatrix die in 1999 op staatsbezoek was op de ABC-eilanden. Het toeval wilde dat toen ook de staart van orkaan Lenny de eilanden aandeed. De vorstin waagde het om op Curaçao iets te dicht bij de waterkant van de woedende oceaan te komen. De ontketende oceaan spuugde vervolgens een megagolf uit, die de majesteit een nat pak bezorgde en bovendien haar parmantige hoedje wegblies.

Lenny

Normaal trekken de orkanen in de orkaangordel richting het noordwesten weg, maar op 16 november 1999 was alles anders. Lenny trok haar eigen plan en koerste, op tweehonderd kilometer afstand van Bonaire, van oost naast west, wat zeer ongebruikelijk was. Door haar afwijkende route kwam ze dichter bij Bonaire dan normaal en waren de gevolgen intens voelbaar. Lenny veroorzaakte naast extreme neerslag en zware windstoten een enorme vloedgolf. Deze vloedgolf caramboleerde op de Venezolaanse kust en zette daarna koers richting de westkust van Bonaire. Normaal is het rustig aan deze kant van Bonaire, omdat de westkust in de dekking van het eiland ligt en niet gegeseld wordt door de hoge golven die aan de oostkant door de krachtige passaatwinden ontstaan.

Tsunami’s

Vloedgolven ontstaan doordat een orkaan het oceaanwater met windsnelheden van 250 kilometer per uur opjaagt. Sommige vloedgolven kunnen vervolgens uitgroeien tot elf meter hoog. Dit type huizenhoge golven komen normaliter voor op Waimea Bay (Hawaï) en maken de meest extreme vorm van het golfsurfen, big wave surfing, mogelijk. Het is echter niet verstandig om tijdens een vloedgolf op Bonaire te water te gaan met een surfboard onder je arm; dat zou een suïcidale actie zijn. Bij een tsunami ontstaan er overigens ook vloedgolven, maar deze worden niet door een storm maar door een zeebeving veroorzaakt. Tijdens de catastrofale aardbeving op Haïti in 2010 zijn er ook lichte zeebevingen geregistreerd die tot enkele dodelijke tsunami’s hebben geleid. Ook in 2004 (orkaan Ivan), 2005 (orkaan Emily), 2007 (orkaan Felix) en 2008 (orkaan Omar) kreeg Bonaire te maken met orkanen die op een ongebruikelijk korte afstand tot Bonaire passeerden en voor extra overlast zorgden op het Benedenwindse Eiland. Tijdens deze orkanen was er sprake van lichte materiële schade, maar waren er gelukkig geen slachtoffers te betreuren op Bonaire.

Broeikaseffect

Tropische stormen en orkanen ontstaan niet uit het niets. Er moet aan verschillende voorwaardes worden voldaan vooraleer ze zich kunnen ontwikkelen. Zo moet het zeewater minimaal 26,5 graden Celsius zijn, waardoor er voldoende water kan verdampen en de atmosfeer zich kan verzadigen met waterdamp. De temperatuur van het zeewater is de laatste tijd een zeer interessant thema voor de wetenschap. Mede doordat de mensheid alle fossiele brandstoffen in een hoog tempo opstookt, worden er bakken met CO2 de lucht ingepompt. Een verhoogde CO2-concentratie in de atmosfeer zal leiden tot een versterking van het broeikaseffect. Door de toename van het broeikaseffect worden de mondiale zeeën en oceanen steeds warmer. Er zal dus steeds meer water verdampen vanuit deze grote wateroppervlaktes. Dit zal de atmosfeer sterker bezwangeren met hoge concentraties waterdamp die vervolgens de geboortes zullen inluiden van meer en bovendien krachtigere tropische stormen en orkanen. Het ligt dus voor de hand dat door het opwarmen van de aarde het aantal tropische stormen en orkanen in de toekomst sterk zal toenemen; het gebied dat de orkaangordel bestrijkt zal groter worden. Wellicht schuift Bonaire op termijn ook wel binnen de hurricane belt!

Meer informatie over het klimaat en weer op Bonaire

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen