Column: Miljardairs op Bonaire!

Gerekend in de Amerikaanse dollar zijn er wereldwijd meer dan 1.000 miljardairs met een geschat gezamenlijk vermogen van ruim 2,4 biljoen dollar. Voor ieder mens gaat dit astronomische bedrag ieder voorstellingsvermogen ver te buiten. Zeker als je bedenkt dat die enorme pot met geld eigendom is van een relatief klein clubje aardbewoners. De meeste miljardairs leven in Noord-Amerika gevolgd door Azië en Europa. Nederland telt er overigens 23. Een flink deel van die superrijken zijn de Russische oligarchen. De Russische oligarchen maakten fortuin gedurende de marktliberalisatie in de voormalige Sovjet-Unie. Het land verkeerde destijds in volledige chaos en rolde van het ene machtsvacuüm in het andere. Geraffineerde zakenmannen grepen hun kans en genieten nu naast hun enorme rijkdom ook flinke privileges in de Russische samenleving. Denk bijvoorbeeld maar niet dat deze exorbitant rijke Russen ’s morgens netjes achteraan sluiten in de files in en rondom Moskou als miljoenen auto’s in beweging komen. Nee, deze lieden laten zich vervoeren in gepantserde en geblindeerde Bentleys of Maybachs die met loeiende sirenes en hoge snelheden onder politie-escortes door de hoofdstad van Rusland scheuren. En ga dan maar aan de kant!

Boot miljardair op BonaireLuxe jacht in de haven van Kralendijk.

Zuinig en sober

En ja, wat moet je met zoveel geld. Sommige miljardairs leven heel zuinig en sober. Zo is bekend van Ingvar Kamprad, oprichter en baas van het Zweedse Ikea, dat hij rondrijdt in een afgetrapte Volvo van 14 jaar oud. De uiterst succesvolle Scandinavische meubeltjesmaker, met een geschat vermogen van 23 miljard dollar, dineert daarnaast het liefst in goedkope wegrestaurants en vliegt bijvoorkeur tweede klas. Andere miljardairs gedragen zich als filantropen en doneren grote sommen geld aan goede doelen. Maar het zijn niet alleen Dagobert Duckjes of nobele weldoeners die het grote geld bezitten. Een flink deel van de miljardairs wil dat zijn geld tastbaar tot leven komt en dan kan het niet gek genoeg. Een populaire hobby van deze superrijken is het pronken met bootjes, hele grote bootjes welteverstaan. Dit is tegenwoordig een soort ordinaire wapenwedloop geworden: ‘wie heeft het grootste en duurste schuitje van de klas?’

Roman Abramovich

De Eclipse is de naam van de huidige winnaar van deze bizarre competitie. Het superjacht, met een kostprijs van 1,2 miljard dollar, is eigendom van de Russische oligarch Roman Abramovich. Abramovich is een bekende, flamboyante zakenman en tevens eigenaar van F.C. Chelsea, die er bovendien een exorbitante levensstijl op nahoudt. De man verwierf zijn vermogen tijdens de privatisering van Sibneft, de op twee na grootste oliemaatschappij van de voormalige Sovjet-Unie, in 1995. Om zijn jacht te beschrijven, schieten alle superlatieven tekort. De lijst met luxe is oneindig lang. Zo kunnen er drie helikopters landen en bevat het twee grote ultramoderne zwembaden. En denk overigens maar niet dat de paparazzi Roman kunnen fotograferen als hij met een topless vriendinnetje op het dek aan het zonnen is. Het schip bevat namelijk stealth-achtige beveiligingstechnieken met naast een anti-raket afweergeschut ook een anti-foto schild. Overigens heeft Abramovich niet genoeg aan slechts één superjacht. In totaal bezit de steenrijke Rus vijf bootjes die per stuk meer dan 500 miljoen dollar kosten. In de Britse media wordt deze vloot van megajachten gekscherend Abramovich’s Navy genoemd. De 750 miljoen dollar kostende Octopus is ook een fraai schuitje. Dit is één van de superjachten die zo nu en dan te bewonderen valt in de cruisehaven van Kralendijk. Paul Allen, medeoprichter van Microsoft met een geschat vermogen van 13 miljard dollar, mag zich eigenaar noemen van dit gigantische schip. Naast de enorme luxe aan boord is het bijzondere aan de Octopus dat ze twee onderzeeboten met zich meedraagt die te allen tijde kunnen uitvaren!

Kriegsmarine

Duikboten speelden 70 jaar geleden rondom de ABC-eilanden overigens een gitzwarte rol. De olieraffinaderij op Aruba was van groot belang voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het grootste deel van de vliegtuigbrandstof kwam namelijk van dat Caribische eiland en zonder kerosine konden de geallieerden hun vliegtuigen niet in de lucht houden. De Duitse generaals zagen dit ook en stuurden een grote vloot U-boten richting de Caribische Zee met als doel om de vliegtuigbrandstofaanvoer vanuit Aruba uit te schakelen. Uiteindelijk zijn gedurende de oorlog vijf olietankers rondom One Happy Island getorpedeerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers lange tijd heer en meester op de oceanen. De ruim 800 duikboten van de Kriegsmarine brachten in totaal 5.000 schepen tot zinken.

Dure speeltjes

Van de dure speeltjes van Paul Allen hoeven we gelukkig op Bonaire niets te vrezen. In tegendeel zelfs; één van zijn duikboten wordt gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek van de oceaanbodem. Dit levert waardevolle informatie op voor de mariene biologie waardoor de zeebodem beter in kaart gebracht kan worden. Wellicht varen de miljardairs in de toekomst niet alleen maar naar Bonaire, maar laten ze er ook fraaie residenties bouwen. Op het piepkleine Saba staan bijvoorbeeld al een paar gigantische huizen die veel weg hebben van Griekse tempels, compleet met enorme klassieke zuilen. Misschien komt er ook ooit wel een dag dat we op Kaya Grandi opzij moeten springen voor een colonne geblindeerde wagens die een extreem gefortuneerde man van zijn ‘miljard-plus’ schuitje in de cruisehaven van Kralendijk naar zijn ‘miljoen-plus’ stulpje ergens op het eiland brengt!

Meer informatie over varen op Bonaire


Reactie 2
Erg leuke column! Laat de Russen nog de rust bewaren please... tot ik ben geweest zie ik nog authentiek Bonaire. Johan Eberwijn
Reactie 1
Leuke column en wat een onvoorstelbare hoeveelheid geld wat in bezit is van nog nog geen 0,0000000625% van de wereldbevolking... Rob

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.4. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen