Column: Kolossale tarpons op Bonaire!

De meeste sportduikers willen graag grote beesten zien als ze met hun hoofd onder water verdwijnen. Haaien, walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden en reuze manta’s staan doorgaans hoog op de verlanglijstjes van de kikvorsmannetjes-brigade.

Vis met longen

Hoe dieper het water wordt, hoe groter de visjes doorgaans zijn. In de ondiepere delen van het rif laten de grote jongens zich niet zo vaak zien, maar er zijn uitzonderingen. Tarpons zijn gigantische roofvissen die zich in alle lagen van de waterkolom manifesteren en daardoor ook frequent voor duikers en snorkelaars te spotten zijn. Als sommige tarpons op de weegschaal gaan staan, stagneert de wijzer pas bij honderdzesendertig kilogram. Bij dit soort tonnages passen vanzelfsprekend grote afmetingen. Er zijn dan ook tarpons gedocumenteerd met lengtes van over de tweeënhalve meter.

Tarpon gevangen door visser op BonaireTarpons kunnen maar liefst tweeënhalve meter lang worden.

Naast de indrukwekkende afmetingen vallen de vissen ook op door hun verblindende zilveren kleur. Als de dieren zich tonen aan het wateroppervlakte, schitteren de reusachtige zilverachtige schubben in de tropenzon. De vis wordt niet voor niets de zilveren koning van de oceaan genoemd. Wellicht loopt hierdoor bij de hedendaagse alchemisten het water in de mond. Als één brok zilver beweegt hij zich voort door de waterkolom. Zo voor het grijpen. De zilvervloot zwemt binnen, klaar om te worden omgesmolten.

Verder zijn het vissen met een kin die veel gelijkenis vertoont met de vorm van een centenbak. Als mensen een overbeet hebben, wil de kaakchirurg er wel zijn scalpel in zetten, om het een en ander te corrigeren. Op deze manier kan het kauwproces dan worden geoptimaliseerd. Tarpons lijken geen last te hebben van het feit dat hun onderkaak kleiner is dan hun bovenkaak. Integendeel zelfs. Als een prooivisje klem komt te zitten in de bek van een tarpon, wordt er doorgaans weinig gekauwd, maar wordt het onfortuinlijke zeebewonertje direct doorgeslikt. De meeste vissen doen het overigens in hun broek als tarpons ten tonele verschijnen; het zijn namelijk uitmuntende jagers.

Daarnaast zijn tarpons de meest acrobatische vissen die rondzwemmen in de oceaan. Adriaan, de gymnastische wederhelft van het illustere duo Bassie en Adriaan, kan daar nog een puntje aan zuigen. Over deze eigenschap later meer. Vissen hebben kieuwen. Daarom zijn het vissen. Tarpons hebben echter zowel kieuwen als longen; een unieke eigenschap. In zuurstofarm water steekt de vis brutaal zijn snuit boven het wateroppervlakte uit en gaat dan vrolijk naar lucht happen. Ongekend in de natuur.

Charlie

Ook op Bonaire willen sportduikers graag grote roofvissen (haaien, barracuda’s en tarpons) zien als ze te water gaan. Ontmoetingen met haaien zijn op Bonaire een zeldzaamheid, maar met solistische barracuda’s en hele scholen tarpons word je op het duikeiland om de oren geslagen. Op Bonaire liggen de grote duikresorts direct aan het rif. Als ’s morgens de wekker afgaat, kun je zo binnen enkele seconden vanuit je hotelkamer de oceaan inbanjeren. Dit is dan ook de reden dat deze koraalriffen de ‘house reefs’ worden genoemd.

In dit kader kun je ook spreken van de ‘house tarpons’ want de kans is groot dat je iedere dag dezelfde tarpons in het water ziet ronddobberen. Tarpons zijn namelijk bijzonder honkvast. Als de visjes het op een bepaald plekje naar hun zin hebben, verblijven ze er vaak jaren. Op Bonaire is aan sommige individuele tarpons zelfs een naam gegeven. Zo verbleef Charlie jarenlang in het Bari Reef. Het Bari Reef is het house reef dat in de achtertuin van het Sand Dollar Condominium Resort ligt.

Nachtduiken is een populaire bezigheid op Bonaire. Tijdens nachtduiken kun je ook op een spectaculaire manier met tarpons geconfronteerd worden. De onderwaterreuzen maken namelijk dankbaar gebruik van de duiklamp die de sportduiker met zich meetorst. De tarpons duiken met enorme snelheden, als doldwaze kamikaze piloten, op de nietsvermoedende prooivissen die zich in de lichtbundel van de onderwaterrecreant begeven.

Death roll

Iets verder uit de kust van Bonaire zijn geen sportduikers, maar zeevissers in de tarpons geïnteresseerd. Deze big-game vissers hebben uiteraard een andere agenda dan sportduikers. Zij willen de zilveren visjes uit de oceaan lepelen; het liefst zoveel mogelijk. Als een onfortuinlijke tarpon het uitgeworpen visaas opslurpt, begint voor de groot-wild-visser een spectaculair avontuur. Een evenement dat vele uren in beslag kan nemen. Tarpons geven zich namelijk niet snel gewonnen. Het visje zal in eerste instantie gedecideerd in een rechte streep van de boot af willen zwemmen. De krachten die hierbij vrijkomen, zijn gigantisch. De spoel van de zeehengel zal gaan roken en de duimen van de visser zullen, door de intense wrijvingswarmte, verschroeien.

Tarpon gevangen door visser op BonaireDeze zeevissers op Bonaire bekijken trots hun vangst.

Merkt de tarpon eenmaal dat hij echt vastzit, dan gaat hij vervolgens doorlopend airborne en maakt hierbij spectaculaire death rolls. De tarpon draait dan in de lucht vliegensvlug om zijn lengteas waarbij wederom enorme krachten vrijkomen. De zeehengelaar en zijn vistuig worden nu maximaal getest. Deze death rolls worden overigens ook ingezet door krokodillen tijdens het verscheuren van hun gevangen prooien.

De volgende fase van het gevecht wordt de zogenaamde dogfight genoemd. De vis schiet met astronomische snelheden van links naar rechts en van diep naar ondiep water. Het visgereedschap kraakt en bij de zeehengelaar voltrekt zich een pijnlijke verzuring van de armspieren. Als de tarpon eenmaal aan boord is getakeld, geeft hij de strijd nog niet op. Hij laat dan op het droge een hele partij tricks zien waar topturner Epke Zonderland spontaan de hik van zou krijgen. De beesten blijven namelijk doorlopend spartelen waarbij ze hun kolossale vissenlichaam in de meest onmogelijke bochten wringen. Uiteindelijk geeft de tarpon zich gewonnen en wacht hem een aangename verassing. Voor tarpons geldt het catch and release principe. Het visje wordt, nadat hij is unhooked keurig overboord gekieperd. Tarpons zijn namelijk culinair niet interessant. Het vissenvlees is doorzeefd met vlijmscherpe graatjes en bovendien extreem zout van smaak. Dit soort jongens gooi je dus niet graag op een vlammende gril!

Meer informatie over diepzeevissen op Bonaire

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 7.7. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen