Koraal Bonaire


Door: Richard

Column: Kolossale tarpons op Bonaire!

De meeste sportduikers willen graag grote beesten zien als ze met hun hoofd onder water verdwijnen. Haaien, walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden en reuze manta’s staan doorgaans hoog op de verlanglijstjes van de kikvorsmannetjes-brigade.

Vis met longen

Hoe dieper het water wordt, hoe groter de visjes doorgaans worden. In de ondiepere delen van het rif laten de grote jongens zich niet zo vaak zien, maar er zijn uitzonderingen. Tarpons zijn gigantische roofvissen die zich in alle lagen van de waterkolom manifesteren en daardoor ook frequent voor duikers en snorkelaars te spotten zijn.

Als sommige tarpons op de weegschaal gaan staan, stagneert de wijzer pas bij 136 kilogram. Bij dit soort tonnages passen vanzelfsprekend grote afmetingen. Er zijn dan ook tarpons gedocumenteerd met lengtes van over de 2,5 meter.

Naast de indrukwekkende afmetingen vallen de vissen ook op door hun verblindende zilveren kleur. Als de dieren zich tonen aan de wateroppervlakte, schitteren de reusachtige zilverachtige schubben in de tropenzon. De vis wordt niet voor niets de 'zilveren koning' van de oceaan genoemd.

Wellicht loopt hierdoor bij de hedendaagse alchemisten het water in de mond. Eén brok zilver beweegt zich voort door de waterkolom. Zo voor het grijpen. De zilvervloot 'zwemt' binnen, klaar om te worden omgesmolten.

Verder zijn het vissen met een kin die veel gelijkenis vertoont met de vorm van een centenbak. Als mensen een overbeet hebben wil de kaakchirurg er wel zijn scalpel in zetten, om het een en ander te corrigeren. Op deze manier kan het kauwproces dan worden geoptimaliseerd.

Tarpons lijken geen last te hebben van het feit dat hun onderkaak kleiner is dan hun bovenkaak. Integendeel zelfs. Als een prooivisje klem komt te zitten in de bek van een tarpon, wordt er doorgaans weinig gekauwd, maar wordt het onfortuinlijke zeebewonertje direct doorgeslikt. De meeste vissen doen het overigens in hun broek als tarpons ten tonele verschijnen, het zijn namelijk uitmuntende jagers.

Daarnaast zijn tarpons de meest acrobatische vissen die rondzwemmen in de oceaan. Adriaan – de gymnastische wederhelft van het illustere duo 'Bassie en Adriaan' – kan daar nog een puntje aan zuigen. Over deze eigenschap later meer. Vissen hebben kieuwen. Daarom zijn het vissen. Tarpons hebben echter zowel kieuwen als longen. Een unieke eigenschap. In zuurstofarm water steekt de vis brutaal zijn snuit boven de wateroppervlakte uit en gaat dan vrolijk naar lucht lopen happen. Ongekend in de natuur.

Charlie

Ook op Bonaire willen sportduikers graag grote roofvissen (haaien, barracuda’s en tarpons) zien als ze te water gaan. Ontmoetingen met haaien zijn op Bonaire een zeldzaamheid, maar met solistische barracuda’s en hele scholen tarpons word je op het duikeiland om de oren geslagen.

Op Bonaire liggen de grote duikresorts direct aan het rif. Als ’s morgens de wekker afgaat, kun je zo binnen enkele seconden vanuit je hotelkamer de oceaan inbanjeren. Dit is dan ook de reden dat deze koraalriffen de 'house reefs' worden genoemd.

In dit kader kun je ook spreken van de 'house tarpons' want de kans is groot dat je iedere dag dezelfde tarpons in het water ziet ronddobberen. Tarpons zijn namelijk bijzonder honkvast. Als de visjes het op een bepaald plekje naar hun zin hebben, verblijven ze er vaak jaren. Op Bonaire is aan sommige individuele tarpons zelfs een naam gegeven. Zo verbleef 'Charlie' jarenlang in het Bari Reef. Het Bari Reef is het house reef dat in de achtertuin van het Sand Dollar Condominium Resort ligt.

Nachtduiken is een populaire bezigheid op Bonaire. Tijdens dit nachtduiken kun je ook op een spectaculaire manier met tarpons geconfronteerd worden. De onderwaterreuzen maken namelijk dankbaar gebruik van de duiklamp die de sportduiker met zich meetorst. De tarpons duiken met enorme snelheden, als doldwaze kamikaze piloten, op de nietsvermoedende prooivissen die zich in de lichtbundel van de onderwaterrecreant begeven.

Death roll

Iets verder uit de kust van Bonaire zijn geen sportduikers maar zeevissers in de tarpons geïnteresseerd. Deze 'big-game' vissers hebben uiteraard een andere agenda dan de sportduikers. Zij willen de zilveren visjes uit de oceaan lepelen. Het liefst zoveel mogelijk.

Als een onfortuinlijke tarpon het uitgeworpen visaas opslurpt, begint voor de 'groot wild' visser een spectaculair avontuur. Een evenement dat vele uren in beslag kan nemen. Tarpons geven zich namelijk niet snel gewonnen. Het visje zal in eerste instantie gedecideerd in een rechte streep van de boot af willen zwemmen. De krachten die hierbij vrijkomen zijn gigantisch. De spoel van de zeehengel zal gaan roken en de duimen van de visser zullen, door de intense wrijvingswarmte, verschroeien.

Merkt de tarpon eenmaal dat hij echt vastzit, dan gaat hij vervolgens doorlopend 'airborne' en maakt hierbij spectaculaire 'death rolls'. De tarpon draait dan in de lucht vliegensvlug om zijn lengteas waarbij wederom enorme krachten vrijkomen. De zeehengelaar en zijn vistuig worden nu maximaal getest. Deze death rolls worden overigens ook ingezet door krokodillen tijdens het verscheuren van hun gevangen prooien.

De volgende fase van het gevecht wordt de zogenaamde 'dogfight' genoemd. De vis schiet met astronomische snelheden van links naar rechts en van diep naar ondiep water. Het visgereedschap kraakt en bij de zeehengelaar voltrekt zich een pijnlijke verzuring van de armspieren.

Als de tarpon eenmaal aan boord is getakeld geeft hij de strijd nog niet op. Hij laat dan op het droge een hele partij tricks zien waar topturner Epke Zonderland spontaan de hik van zou krijgen. De beesten blijven namelijk doorlopend spartelen waarbij ze hun kolossale vissenlichaam in de meest onmogelijke bochten wringen.

Uiteindelijk geeft de tarpon zich gewonnen en wacht hem een aangename verassing. Voor tarpons geldt het 'catch and release' principe. Het visje wordt, nadat hij is 'unhooked' keurig overboord gekieperd. Tarpons zijn namelijk culinair niet interessant. Het vissenvlees is doorzeefd met vlijmscherpe graatjes en bovendien extreem zout van smaak. Dit soort jongens gooi je dus niet graag op een vlammende gril.
Ga direct naar:
Archief columns

 

Last minutes & aanbiedingen
Aanbieding en Lastminute naar Bonaire

Direct naar het overzicht!