Column: Een tweede huis op Bonaire

Een tweede huis op Bonaire, wie droomt daar niet van! Heerlijk een paar keer per jaar Europees Nederland verwisselen voor Caribisch Nederland. Even weg van Pietje Paulusma, die op locatie alleen maar baggerweer voorspelt. Even weg van Gerritje Hiemstra, die zonder blikken of blozen in het NOS Journaal binnendrijvende boze wolkjes aanwijst, die Nederland de volgende dag weer terroriseren. Even weg van dit alles. Even een paar weekjes gemarineerd worden in de aangename Caribische warmte. Bovendien hoef je als tweede huisbezitter op Bonaire niet in een vreemd resortje of andermans hutje te kruipen, maar kun je gewoon in je eigen bedje slapen. Je moet helaas wel even in de ijzeren vogel want het eigen stulpje staat wel negenduizend kilometer verderop. Tja, dat dan wel.

Strand van BonaireGenieten op het strand van Bonaire!

Henny Huisman

Een heel legertje BN’ers is je al voorgegaan. Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen. Henny Huisman is verreweg de beroemdste tweede huisjebezitter van Bonaire. Henny is werkelijk idolaat van het koraaleiland en komt er minimaal tweemaal per jaar en dat al decennialang. Legendarisch was de uitzending van Rik Felderhof met zijn programma Felderhof Villa Versa toen hij op bezoek ging bij Henny op Bonaire. Henny raakte niet uitgebabbeld over zijn zo geliefde eiland. Hij braakte de ene na de andere smakelijke anekdote uit na zoveel jaren Bonaire. Bovendien bleek Henny een begenadigd reisleider. Niets bleef de kijker bespaard. Henny danste eerst vrolijk mee met de locals op de markt in Rincon om vervolgens als een soort Aristoteles te filosoferen over de kwetsbare flora en fauna van Bonaire in de fluisterboot die ronddobbert in het mangrovebos.

Villa Henny Huisman BonaireVeel Nederlanders zoals Henny Huisman hebben een huis op Bonaire.

Een traan borrelde op

Op een bepaald moment werd de oervader aller talentenjachten sentimenteel en kwam hij op de proppen met een fascinerende rekensom. Henny vertelde aan Rik dat de gemiddelde levensverwachting van de Nederlandse man achtenzeventig jaar is. Zelf was Henny op dat moment vijfenvijftig jaar. Volgens de statistieken lagen er dus nog drieëntwintig levensjaren op hem te wachten. Zogezegd vliegt hij twee keer per jaar naar het Caribische eiland. Een snelle rekensom leerde hem dus dat hij ‘nog maar’ zesenveertig keer Bonaire kon bezoeken; een traan borrelde op in Henny’s ooghoek. Dit deed me denken aan Kees van Kooten. Toen de cabaretier en televisiemaker van weleer vijftig jaar oud werd, vertelde hij aan een journalist dat hij nog ‘tweeënhalve hond’ te gaan had. Van Kooten was zijn hele leven lang al omringd met trouwe viervoeters en mat de ‘resttijd’ van zijn aardse bestaan af aan de hand van het aantal honden die hij redelijkerwijs nog zou kunnen verslijten.

Venezolaanse kooplui

Verder zagen we in bovengenoemde uitzending hoe Henny op Bonaire winkelt. Sommige mensen hebben in Nederland een zogenaamd boodschappenautootje. Met deze bolide crossen ze, na een lange week van arbeid, op de zaterdag naar de grootgrutter om hem vervolgens vol te kieperen met levensmiddelen voor de nieuwe week die voor hen ligt. Henny heeft op het duikeiland geen boodschappenautootje, maar een boodschappenschuitje. Dat bootje ligt braaf te wachten in het rif achter de villa van de gevierde presentator. Dagelijks springt de geboren Zaandammer vanuit zijn achtertuintje in het schuitje en dobbert dan naar de Plasa Machi Mimi. In dit fraaie historische gebouwtje aan de promenade van Kralendijk vindt dagelijks een groentemarkt plaats. Op die markt willen Venezolaanse kooplui Henny maar al te graag bergen sinaasappels en citroenen verkopen.

Camiel Eurlings

De aankoop van het familiehuisje van Camiel Eurlings op Bonaire was ook even groot nieuws in Nederland. PVV’er Hero Brinkman gooide de knuppel in het hoenderhok en betichtte de Limburger van handel met voorkennis. Later bleek het allemaal een storm in een glas water te zijn. De huidige KLM-directeur kocht zijn stulpje in oktober 2007. Op dat moment was hij Minister van Verkeer en Waterstaat en dus lid van het kabinet. Brinkman beschuldigde hem van handel met voorkennis, omdat hij zou hebben geweten van de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen. Op het moment dat besloten werd dat Bonaire een Nederlandse gemeente zou worden, zou dat de huis- en grondprijzen sterk kunnen beïnvloeden. Maar de besluitvorming daaromtrent was al gevallen in de twee voorgaande kabinetten. Eurlings was toen wel lid van de Tweede Kamer voor het CDA, maar zat niet als bewindspersoon in die kabinetten. Camiel ging vrijuit.

Erik Staal

Tweede huisjes op Bonaire en BN’ers. Ze blijven het nieuws domineren. Nu weer Erik Staal. De voormalig Vestia topman laat een miljoenen kostende villa op Bonaire bouwen. Politiek Den Haag zit hem echter op zijn hielen bij de realisatie van deze tropische droom. Zij willen namelijk weten of het mogelijk is om beslag te leggen op het kolossale pandje. Erik Staal wordt verweten nalatig te zijn geweest met het beheer van de miljarden van de sociale woningbouwvereniging waar hij als solist leiding aan gaf. Sommige politici willen hem daar persoonlijk voor aansprakelijk stellen.

De berg

Naast het zwikje BN’ers en de happy few kopen ook gewone landgenoten onroerend goed op het Benedenwindse Eiland. Maar waar staan eigenlijk al die fraaie huisjes? De meeste villawijken van Bonaire zijn opgetrokken aan de serene westkust. Een groot deel van de huizen hier hebben een ocean view of zijn ocean front. Maar de uitverkorenen der tweede huisjesbezitters hebben hun hutjes op de berg gebouwd. Dit is in de volksmond de naam voor een royale verhoging van het landschap in het midden van het duikeiland. Sommige stulpjes die hier staan, gaan ieders voorstellingsvermogen ver te boven. Enorme paleizen, waar de captains of industry van deze planeet resideren; met enorm veel luxe en comfort. Bovendien zijn ze gezegend met adembenemende panoramische vergezichten over het gehele eiland en Klein Bonaire; het piepkleine rifeilandje voor de kust van Kralendijk. Tja, daar wil je wel oud worden, stokoud!

Piet Boon

Er zijn een flink aantal architecten actief op Bonaire. Tegenwoordig is Piet Boon erg hot. De creatieve tekenaar begint zo zoetjes aan een flinke stempel te drukken op het architectonische landschap van het koraaleiland. In de wijk Punt Vierkant, ten zuiden van het centrum van Kralendijk, doemen tientallen bouwseltjes op van de wereldberoemde huisjesontwerper. Over smaak valt te twisten. Sommige mensen vinden de stulpjes van Piet Boon foeilelijk, anderen lopen ermee weg. Als je er overigens mee weg wil lopen, moet je wel je portemonnee wagenwijd openzetten. Goedkoop zijn ze namelijk niet, dat loopt in de zes nulletjes. Maar dan heb je wel wat. Wat je dan niet hebt, is een energieopslurpende airconditioning. De huisjes van Piet Boon worden namelijk op een natuurlijke manier gekoeld. Op een ingenieuze manier zigzagt de immer loeiende noordoost-passaatwind door de luxaflex-achtige shutters van de uit natuurlijke materialen opgetrokken tropische villa’s heen en zorgt op deze manier voor een aangename leeftemperatuur. De ster van Piet Boon is reizende; de ontwerper begint een hele grote meneer te worden in ontwerpersland. Niet alleen huisjes maar ook meubeltjes, wijken, jachthavens en zelfs limited edition Range Rovers worden door de man onder handen genomen. Alles wat Piet Boon aanraakt, verandert in design. Piet Boon kan zelfs van een pleeborstel nog een designproduct maken!

Huis Piet Boon BonaireEen typisch ontwerp van Piet Boon.

Belasting

Een tweede huis op Bonaire kopen of bouwen kost doorgaans een flink pak geld, bovendien is het boemerangvormige eiland geen belastingparadijs meer. Voorheen werden gefortuneerde Nederlandse pensionado’s met fiscale worsten naar Bonaire gelokt om hen te verleiden om daar bakken met dollars uit te geven ten faveure van de lokale economie. Dat is allemaal passé. Tegenwoordig moeten ook de huisjesbezitters braaf tax betalen. De Belastingdienst Caribisch Nederland schuift jaarlijks een blauwe envelop door de brievenbus van het tropenhuisje heen. De eigenaar mag vervolgens met frisse tegenzin het spaarvarkentje stuk slaan om met de inhoud de grondbelasting (onroerendezaakbelasting) en de vastgoedbelasting te betalen. Er wordt overigens wel onderscheid gemaakt in het gebruik van het tweede huis. Huiseigenaren die permanent in het huis wonen, betalen alleen grondbelasting. Huisjesbezitters die het tweede huis verhuren of buiten Bonaire wonen betalen alleen vastgoedbelasting.

Vakantiewoning met zwembad BonaireOp Bonaire zijn veel vakantiehuizen te huur, vaak met zwembad.

Belegging

Is een tweede huisje op Bonaire een goede belegging? Iedereen die vóór 2009 instapte, heeft bijzonder veel geluk gehad. Tot 2009 stegen de huizenprijzen van Bonaire namelijk gemiddeld met tien procent per jaar. Vanaf dat moment trad de wereldwijde kredietcrisis in. Ook het duikeiland heeft hier last van. Overigens is niet alles hosanna voor de tweede huisjebezitters op Bonaire. Zo mokken veel tweede woning bezitters op het duikeiland dat de regelgeving zeer Nederlands is en dat je letterlijk voor alles toestemming van de overheid moet vragen of een vergunning moet aanvragen.

Overspoeld

Wordt Bonaire nu overspoeld met tweede huisjesbezitters uit Europees Nederland? Dat was wel de verwachting. Toen de staatkundige veranderingen van Bonaire bekendgemaakt werden, zagen de makelaars op Bonaire de zilvervloot al binnenrollen. De verwachting was destijds dat op het koraaleiland de ‘dijken’ zouden moeten worden verhoogd om de tsunami van Nederlandse tweede huisjebezitters op te vangen. Maar dat is niet gebeurd. Nog niet. De komende jaren zullen er niettemin veel (tweede)huisjes bijkomen. Het is namelijk de verwachting dat de bevolking van Bonaire explosief zal gaan toenemen. Van 16.500 permanente inwoners nu, naar misschien wel 25.000 in het jaar 2025. Bijna een verdubbeling in tien jaar tijd. Op Bonaire is echter nog bouwruimte zat. Aruba is bijvoorbeeld bijna twee keer kleiner dan Bonaire, maar er wonen wel zeven keer zoveel mensen op One Happy Island dan op Diver’s Paradise. Niet dat dat allemaal ideaal is. Integendeel zelfs. Hoe meer oppervlakte er op Bonaire overblijft voor de indrukwekkende landschappen, karakteristieke plantensoorten en unieke dieren, des te beter!

Meer informatie over onroerend goed op Bonaire


Reactie 3
Zodra ik m'n huis heb verkocht vertrekken we naar Bonaire. Jan Slager
Reactie 2
Mocht ik ooit de staatsloterij winnen, dan schakel ook ik Piet Boon in en vertrek ik naar Bonaire. Loes Halberstadt
Reactie 1
Als de zilvervloot bij ons aanlegt, schakelen wij Piet Boon in en nemen de wijk naar Bonaire. F.T.H. Schijf

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen