Column: Een eigen bedrijf op Bonaire!

Het TROS-programma Ik Vertrek is mateloos populair. Televisie minnend Nederland vergaapt zich wekelijks aan avontuurlijke landgenoten die met veel bloed, zweet en tranen in den buitenlanden een hotelletje, camping of restaurant uit de grond stampen. Vaak start een aflevering met de verhuizing vanuit Nederland. De oma’s en opa’s van de hoofdpersonen schuiven voor één dagje dapper hun rollators terzijde en slepen vervolgens met loeizware koelkasten, lompe matrassen en antieke dressoirs. Het hele zwikje spulletjes verdwijnt uiteindelijk in een immense zeecontainer die vervolgens op een groot vrachtschip geschoven wordt.

Brabants echtpaar

Ook Bonaire stond een keer centraal tijdens een aflevering van Ik Vertrek. De camera’s van De grootste familie van Nederland volgden een half jaar lang een vrolijk Brabants echtpaar die de ambitie had om een bed and breakfast op het koraaleiland te runnen. Als kijker werden we getuige van het hele repertoire aan problemen en geluksmomenten waar je tijdens de verwezenlijking van zo’n tropische droom tegenaan wandelt.

Kapotte boiler

Het meest meeslepende en hilarische moment vond plaats tijdens de oplevering van de gloednieuwe houten vloer in hun pensionnetje. Net op het moment dat de trotse Brabanders over de mooie vloer wilden flaneren, klapte op de zolder de boiler uit elkaar en begon het indoor regenseizoen van Bonaire. De kapotte boiler spuwde enorme massa’s water uit en verzadigde de vloer van de zolder in rap tempo. In de woonkamer eronder verschenen eerst onschuldige druppeltjes aan het plafond, maar al snel begon het ook daar hard te regenen. Een mahonie houten vloer en overdadige hoeveelheden water is geen prettig huwelijk. Het wanhopige stel trok daarom snel het noodscenario uit de kast en liet een heel peloton schoonmakers invliegen. De Bonairiaanse poetsdames probeerden uiteindelijk nog te redden wat er te redden viel.

Accommodaties

Ondernemers op Bonaire zijn grofweg in twee groepen te verdelen. Enerzijds zijn er bedrijven die gelieerd zijn aan de toeristische sector en anderzijds zijn er bedrijven die verder van die branche afstaan. Ondernemers uit de eerste categorie zijn duidelijk in de meerderheid. Waarschijnlijk is het aanbieden van accommodaties op Bonaire de meest beoefende sport binnen deze categorie. Het Brabantse koppeltje zoals hierboven beschreven, koos voor een pensionnetje, maar het kan voor Europese Nederlanders nog veel eenvoudiger. Je kunt bijvoorbeeld een tweede huis op het koraaleiland kopen. De gedachte achter dit concept is heel eenvoudig. Je koopt of bouwt een huis op Bonaire. Vervolgens kruip je er zelf een paar keer per jaar in en de rest van de tijd probeer je het zoveel mogelijk te verhuren. Als klap op de vuurpijl hoop je ook nog eens op een waardestijging van het onroerend goed.

Hotels op BonaireVan der Valk Plaza Beach & Dive Beach Resort Bonaire

Kachel branden

Er kleven wel een aantal nadelen aan dit handeltje. Je bent namelijk niet de enige die zijn tropische stulpje te huur zet op Bonaire. De concurrentie is derhalve moordend. Als je de gecombineerde zoekwoorden ‘vakantiewoning’ en ‘Bonaire’ loslaat in Google, braakt de Amerikaanse zoekmachine honderden mogelijkheden en opties uit. Zie je daar maar eens in te onderscheiden. Verder moet het huisje professioneel beheerd worden tijdens de afwezigheid van de eigenaar. De eigenaar woont immers negenduizend kilometer verderop. Beheerders doen dat uiteraard niet voor niets, bij hen moet ook de kachel branden.

Horeca

Horeca De horeca is een andere branche waarin veel landgenoten mogelijkheden zien op Bonaire. Nederlandse horecaondernemers hebben altijd al de neiging gehad om landgenoten over de grens te volgen. Neem bijvoorbeeld Spanje. Als je langs de Spaanse costa’s rijdt, lijkt het soms net of je jezelf in Amsterdam begeeft. Er zijn veel Nederlandse horecaondernemers die typische Nederlandse lekkernijen aan de Nederlandse toeristen aldaar proberen te verkopen. Het broodje kroket, frietje stoofvlees, verse poffertjes en nieuwe haring prijken op talloze stoepborden bij ontelbaar veel restaurantjes, cafés en cafetaria’s.

Straatbeeld

Deze trend ontstaat ook steeds meer op Bonaire. Het Benedenwindse Eiland vernederlandst in een hoog tempo. Het eiland is nu bijna anderhalf jaar een Nederlandse gemeente en dat wordt steeds meer zichtbaar in het straatbeeld. Ook op Bonaire vliegen je de bitterballen, frikadellen en stroopwafels om de oren. Daarnaast wordt het straatbeeld steeds meer Nederlands. De logo’s van Blokker, Brugman Keukens, Leen Bakker en Kruidvat duiken in iedere straathoek op. Het wordt dus steeds moeilijker om je te beseffen dat je door de winkelstraat van Kralendijk huppelt in plaats van een winkelstraat in Amsterdam, Leiden of Groningen.

IJssegment

Iedere ondernemerskans op Bonaire wordt tegenwoordig gulzig en met beide handen aangenomen. Zo zijn Nederlandse ondernemers vorig jaar massaal op het ijssegment gedoken. Bonaire is iedere dag gezegend met mooi weer. Hoge temperaturen en ijs zijn natuurlijk een onlosmakelijke combinatie. IJssalons zijn dan ook als paddenstoelen uit de grond geschoten. De eigenaren doen iedere dag goede zaken. Met name gedurende het cruiseseizoen stromen talrijke dollars binnen. Tijdens het cruiseseizoen worden dagelijks enorme zeeschuitjes afgemeerd bij de cruisehaven van Kralendijk. Op zo’n moment worden er gemiddeld vijfentwintighonderd cruisetoeristen in de hoofdstad van het duikeiland losgelaten. Deze mensen krijgen dan de volle laag van de tropenzon en snakken naar een verkoelend hapje. Zij willen ijs. Heel veel ijs. Vaak is het dan ook filerijden voor de deuren van de ijssalons en worden er zeer grote hoeveelheden ijs verkocht. Bonaire is relatief klein. Slechts negentienduizend zielen bevolken het koraaleiland. Hierdoor is de afzetmarkt voor ondernemers natuurlijk beperkt, maar er gaan op dit vlak de komende jaren veel dingen veranderen. De bevolking gaat waarschijnlijk de komende tien jaar verdubbelen. Achtendertigduizend inwoners is qua potentiële consumentenaantal uiteraard another ball game.

IJssalons BonaireDe ijssalon Gio's tref je in Kralendijk.

Springplankfunctie

Ook voor ondernemers die verder kijken dan de toeristische sector zijn er op het eiland steeds meer mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld een handelsonderneming starten. Bonaire kan in de toekomst een belangrijke springplankfunctie gaan bekleden voor het Nederlandse bedrijfsleven ten behoeve van de handel tussen Nederland en Midden- en Zuid-Amerika. De meeste landen van Latijns-Amerika beleven een grote economische upswing. Een land als Brazilië bijvoorbeeld breekt record na record. De hoge grondstofprijzen op de wereldmarkt en de forse buitenlandse investeringen zorgen ervoor dat het land bulkt van geld en dat een groot deel van de bevolking een hoog welvaartsniveau heeft.

Eerste groene Caribische eiland

Nederland ligt via Bonaire op slechts tachtig kilometer afstand van Venezuela. Het land van Hugo Chávez zit nu nog boordevol met aardolie, maar de voorraden zijn eindig. Bonaire daarentegen is hard op weg om het eerste groene Caribische eiland te worden. Er loeit enerzijds immer de noordoostenwind en bombardeert anderzijds de koperen ploert doorlopend de Bonairianen met zonnestralen. Deze onuitputtelijke energiebronnen worden meer en meer ingezet op het Nederlandse duikeiland. Er staat al een groot windmolenpark aan de ruige oostkust en er verschijnen steeds meer zonnepanelen. Bonaire zou kunnen uitgroeien tot een soort living lab voor duurzame energie. Waarom niet! Collega ABC-eiland Aruba zet ook in op deze enorme markt. Hier liggen voor ondernemers op Bonaire gigantische kansen en mogelijkheden. De kennis en kunde die hiermee wordt vergaard kan uiteindelijk worden verkocht aan Midden- en Zuid-Amerikaanse landen zoals bijvoorbeeld Venezuela. Daar moeten ze vooralsnog niets van duurzame energie weten; daar borrelt zogezegd de olie nog volop uit de grond. Maar deze luxe is zoals bekend eindig.

Tuktuks

In 2011 zagen twee Nederlandse ondernemers al mogelijkheden rondom het duurzaamheidsthema. Op Bonaire zijn tientallen verschillende eilandtours organisaties werkzaam. Toeristen kunnen vaak aan boord stappen van grote of kleine busjes en worden dan langs alle highlights van het eiland gereden. Uiteraard rijden deze bussen niet op water maar op steeds duurder wordende (en milieu schadelijke) diesel. Sinds vorig jaar is het echter mogelijk om met een tuktuk op het koraaleiland rond te scheuren. Tuktuks zijn tweewielige karretjes die voornamelijk in Zuidoost-Azië worden ingezet als taxi. De tuktuks op Bonaire worden niet aangedreven door een verbrandingsmotor, maar door een elektromotor. Maar het kan nog mooier. Er is op het eiland ook een autoverhuurder actief waar je automobielen kunt huren waarvan de daken zijn ingelegd met state of the art zonnepanelen die de autootjes de energie geven om over het wegennet van het eiland te razen.

Vergunningen 

Als je een onderneming op Bonaire wil opstarten, komt daar uiteraard een hoop papieren rompslomp bij kijken. De eerste actie voor Europese Nederlanders is om verblijfsvergunningen te regelen voor zichzelf en voor het bedrijf dat ze op het koraaleiland willen opstarten. Deze twee verblijfsvergunningen zijn namelijk keurig van elkaar gescheiden. Voor het eerste doel zal je de verblijfsvergunning voor bepaalde tijd zonder MVV (machtiging tot voorlopig verblijf) of wijziging verblijfsdoel moeten aanvragen bij de IND-unit Caribisch Nederland. Je krijgt dan een heel pak papier mee naar huis dat braaf dient te worden ingevuld. Daarnaast zal je als Europese Nederlander op jacht moeten naar een vestigingsvergunning voor je bedrijf en ook daartoe zal je een aanvraag moeten indienen. Naast persoonlijke gegevens zal je moeten aangeven wat voor type onderneming je wil gaan opzetten, welke diploma’s in jouw bezit zijn, hoeveel geld de onderneming gaat kosten en hoeveel geld je in de opstartende onderneming kunt stoppen. Vervolgens buigt de Kamer van Koophandel Bonaire zich over jouw aanvraag en tenslotte werpt het bestuurscollege van Bonaire nog een blik op het ondernemingsplannetje. Ontstaan er geen bezwaren bij beide instanties, dan incasseer je je felbegeerde vestigingsvergunning en kan de spade in de grond.

Financiering

Iedereen die een goed plan heeft om op Bonaire een onderneming te starten, zal het uiteindelijk ook moeten financieren. De overheid van Bonaire heeft sinds enige tijd een pak aan mogelijkheden uitgebraakt om het voor startende ondernemers beter mogelijk te maken om de financiering van hun bedrijf op het Benedenwindse Eiland rond te krijgen. De ruif is rijkelijk gevuld met een heel scala aan kredieten en afgeleide producten zoals het microkrediet, het borgstelling MKB-krediet, het innovatiekrediet, de groeifaciliteit, de garantie ondernemersfinanciering, de garantie ondernemersfinanciering curatieve sector en het innovatieprestatiecontract.

Starterstraject

Bij het microkrediet ontvang je niet alleen een berg geld, maar word je bovendien stevig begeleid door medewerkers van de Kamer van Koophandel Bonaire tijdens het opzetten van je onderneming op Bonaire. Tijdens dit zogenaamde starterstraject worden de beginnende ondernemers eerst twee maanden ondergedompeld in allerlei workshops waar onder andere ondernemingsvaardigheden, douane en marketing aan de orde komen. Daarna volgt gedurende twee jaar het coachingstraject. Tijdens het coachingstraject is er maandelijks contact tussen specialisten van de Kamer van Koophandel Bonaire en de startende ondernemers. Tijdens deze meetings duikt de Kamer van Koophandel Bonaire in een coördinerende, toezichthoudende en eventueel adviserende rol. De beleidsmakers in Kralendijk nemen de zaak dus serieus. Het eiland staat aan de vooravond van een enorme ontwikkeling. De komende jaren zal heel veel gebouwd en ontwikkeld worden op Bonaire. Voor ondernemers liggen er dus veel kansen en mogelijkheden op het koraaleiland!

Meer informatie over emigreren naar Bonaire


Reactie 4
Hallo daar! Wat een geweldig boeiend, en opbouwend verhaal! Mijn compliment voor de schrijver(s)! Het geeft een beeld en de hoop, om mij verder te verdiepen, een groot en allerlaatst (ik ben al 54!) avontuur aan te gaan. Laat ik het zo zeggen de droom is wakker der na het lezen van... Dank jullie wel,en nou wie weet, ik heb na jarenlang buitenwerk weinig verstand van emaillen e.d (dieren hulp) maar ook de ezelopvang is absoluut fantastisch! dag fijne mensen, in Nederland is het merk ik nu al veel kouder! Alles?! Groetjes Kaatje.
Reactie 3
Goed verhaal! Wie kent bedrijven die in zonnepanelen handelen op de Caribisch eilanden? Ik zou daar graag eens naar willen kijken.. Thanks! Michiel
Reactie 2
Is er ook vraag naar een bar of restaurant op Bonaire of zijn er daar al genoeg van hoop van u te horen met vriendelijke groet,  Ab de Baar
Reactie 1
Geachte, Ik overweeg serieus de stap te zetten naar Bonaire. Graag had ik zo spoedig mogelijk eens een afspraak willen maken om de mogelijkheden te bekijken om daar een eigen business/zaak op te zetten of te solliciteren voor een baan. Ik ben 49 jaar jong, zelfstandige, onmiddelijk beschikbaar en mobiel en ben woonachtig in België (Antwerpen) maar heb de Nederlandse nationaliteit. Ik kan u ten allen tijde mijn curriculum vitae overmaken. Uw reactie tegemoet ziende. Hoogachtend. Leendert Dieleman

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen