Column: Een bijna religieuze ervaring op Bonaire!

Over 3 jaar is het zover. Dan is het mogelijk om vanaf vliegveld Hato te Curaçao een heuse ruimtevlucht te maken op een hoogte vanaf 100 km. Hiervoor wordt een speciale 'space port', of wel ruimtehaven aangelegd op Curaçao. Tijdens de 'Space Expedition Curaçao' stap je in een tweepersoons vliegtuigje annex ruimteschipje.

RuimteschipVanuit een ruimteschip op je een adembenemend uitzicht over de aarde.

Het vliegtuigje stijgt op op een manier zoals we dat gewend zijn van vliegtuigjes; horizontaal en steeds meer naar hoogte zoekend. Maar plots, als door een venijnige wesp gestoken, maakt het vliegtuigje een radicale hoek van 90 graden en raast het verticaal verder door het luchtruim als een raket, zoals we dat van de tv-beelden van de Space Shuttle gewend zijn.

Na een paar minuten bevind je jezelf dan in de ruimte en gaat de straalmotor uit. Vanaf dat moment maak je kennis met twee unieke ervaringen die op moeder aarde niet mogelijk zijn. Enerzijds ben gewichtloos en ben je even verlost van de zwaartekracht, de g-kracht die ervoor verantwoordelijk is dat je altijd vastgezogen bent aan de aardbodem. Gewichtloosheid leidt bij de meeste astronauten tot grote hilariteit.

Maar er gebeurt nog iets wonderbaarlijks. Astronauten die uit het raampje van hun ruimteschip of door het venster van hun astronautenhelm turen, worden overvallen door hevige emoties. Het roept namelijk velerlei gevoelens op als men in een oogopslag de aarde in haar geheel kan aanschouwen, het kleine bolletje in de verte waar het allemaal gebeurt. Dit fenomeen wordt wel het 'overview effect' genoemd. 

Berggorilla’s

Maar niet alleen astronauten kunnen in een bovenaardse gemoedstoestand geraken, er bestaan nog meer 'life changing experiences'. Een mooi ander voorbeeld hiervan zijn uitzonderlijke ontmoetingen met bijzondere diersoorten. Diep in Afrika ligt ook zo’n hevige emotie voor mensen klaar.

BerggorillaBerggorilla

Dit is namelijk het leefgebied van de zeldzame en ernstig in hun voortbestaan bedreigde berggorilla’s. Een ontmoeting met deze mensapen is een zeer indrukwekkende gebeurtenis. De dieren leven in het 'Virugagebergte'. Dit is een verzameling van uitgebluste vulkanen die zich uitstrekken over Congo, Oeganda en Rwanda. Het gebied is altijd mysterieus gehuld in de mist.

Niet alleen de mogelijkheid om dicht in de buurt te komen van deze kolossale dieren, maar ook de omgeving waarin ze bivakkeren is indrukwekkend. Het is van de rijkste ecosystemen van de planeet, op minder dan 331 vierkante kilometer leven 120 soorten zoogdieren, ruim 340 vogelsoorten en ontelbare tropische plantensoorten.

Het is een ervaring die je leven verandert. Getuige te kunnen zijn van een gorillafamilie die stoïcijns hun gang gaat in het idyllische oerwoud terwijl je op dat moment beseft dat de mensheid grote delen van natuur in de wereld te gronde aan het richten is. Het besef van de fragiliteit en kwetsbaarheid van de natuur is waarschijnlijk niet intenser te beleven.

Zeker als je je realiseert dat er nog maar een paar honderd van deze mensapen leven in een zeer instabiele regio. Bij tijd en wijle worden er op bloederige wijze lokale conflicten uitgevochten aan de randen van hun leefgebied. Daarnaast worden de dieren bejaagd door meedogenloze stropers en branden mensen stukken van hun oerwoud plat voor het bedrijven van landbouw.

Dolfijnen op Bonaire

Ook op Bonaire is een opperste staat van opwinding mogelijk bij de waarneming van een unieke diersoort. Een moment waarop alle receptoren in het brein door endorfines (gelukshormonen) bezet worden en waarna euforie compleet bezit neemt van het menselijk lichaam.

In de wateren van Bonaire komen namelijk verschillende soorten dolfijnen voor. Deze majestueuze zeezoogdieren tonen zich vrij regelmatig aan mensen, waarbij de ontmoetingen plaats kunnen vinden vanaf een boot, in het water of zelfs vanaf de wal.

Dolfijn op BonaireDolfijn

Iedereen kent wel het beeld van een boot die messcherp door het water snijdt waarbij de boeg hoge golven opwerpt. Dolfijnen zijn nieuwsgierig en hebben bovendien een speels karakter. De dieren hebben daardoor sterk de neiging om te willen duelleren met de door de boot kunstmatig gecreëerde golven. Iedereen aan boord die hier getuige van is, zal dit tot in de eeuwigheid kunnen blijven herinneren.

25 jaar geleden heb ik eens rondgedobberd in een schuitje rondom een Grieks eiland. Van die vakantie staat me niet veel meer bij, behalve dan dat op een bepaald moment een tiental dolfijnen het bootje een half uur lang triomfantelijk door het Griekse water escorteerden.

Maar ook sportduikers die aandachtig het koraalrif met haar bewoners aan het bestuderen zijn, kunnen zo uit het niets geconfronteerd worden met een groep dolfijnen. Op YouTube staan honderden filmpjes met prachtige opnames van confrontaties tussen duikers en dolfijnen op Bonaire.

Dolfijnen kunnen ongeveer 15 minuten lang onder water blijven. De evolutie heeft de neus van de dolfijnen omgevormd tot een met kleppen uitgerust blaasgat. Dit spuitgat zit bovenop de kop van het dier en zorgt ervoor dat de longen in verbinding staan met de buitenlucht. Er komt daarom altijd een moment kan ze naar lucht moeten happen en aan de wateroppervlak waarneembaar zijn.

Het kan dus zomaar gebeuren, dat je op een avond naar een mooie Bonairiaanse zonsondergang ziet te turen en dat plots het uitzicht nog mooier wordt dankzij de silhouetten van tientallen dorsale vinnen die betoverend rood verlicht worden door de snel zakkende tropenzon. Op dat moment trekt er een school dolfijnen aan je voorbij en wordt je onverwacht ondergedompeld in een onbeschrijfelijk gelukzalig gevoel. Welkom op Bonaire!

Meer informatie over de dolfijnen van Bonaire

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 7.7. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen