Column: Duivelse koraalduivels op Bonaire!

Een vis die ongekend vraatzuchtig is, een vis die exorbitant veel nakomelingen produceert, een vis die immuun is voor de meeste visziektes, een vis die geen hoge eisen stelt aan de omgevingsfactoren, een vis die gewapend is met dertien extreem giftige stekels, een vis die voor de duvel niet bang is en de aanval dan ook niet schuwt, een vis die bijna geen natuurlijke vijanden heeft, een vis die de koraalriffen van de Atlantische Oceaan op zijn grondvesten doet schudden. Welkom in de wereld van de koraalduivel, nu ook op Bonaire!

KoraalduivelEen koraalduivel kom je op Bonaire tijdens het duiken of snorkelen zeker tegen.

Iedereen die een koraalduivel (lionfish) stoïcijns door de waterkolom ziet fladderen, raakt direct onder de indruk van zijn fascinerende schoonheid. Het is een kleine vis met betoverende kleuren, die gerangschikt zijn in een onmiskenbaar zebramotief. Daarnaast lijkt de koraalduivel getooid met sierlijke indianenveren die hij trots en imponerend draagt. Het is deze schoonheid die de koraalduivel tot een favoriete bewoner maakt van vele aquaria over de hele wereld.

Extreem territoriaal gedrag

Als een koraalduivel eenmaal in het aquarium zit, kunnen er wel problemen ontstaan. De vis eet namelijk alleen maar levend aas. Als je dat niet tijdig in voldoende mate aanlevert, vreet de koraalduivel schaamteloos al zijn mede-aquariumbewoners op. Verder moet ieder aquarium uiteraard regelmatig worden schoongemaakt. Op dat moment moet je met je handjes de visbak in, iets wat de koraalduivel doorgaans ook niet als prettig ervaart. Koraalduivels vertonen namelijk extreem territoriaal gedrag. De visjes zullen dan ook proberen om hun vlijmscherpe dorsale stekels in jouw hand te parkeren. Als ze daarin slagen, wordt er vervolgens een cocktail van uiterst giftige eiwitten in je hand gepompt. Na enige tijd zal het onfortuinlijke ledemaat opzwellen tot een formaat waar de oorspronkelijke hand royaal vijf keer in past!

Verkeerde oceaan

Dit is waarschijnlijk dan ook de reden dat negen jaar geleden een teleurgestelde Amerikaanse aquariumhouder in Florida, zijn koraalduiveltjes hun vrijheid weer teruggaf. Jammer genoeg heeft hij de dieren teruggezet in de verkeerde oceaan, een oceaan die deze vissoort nog niet eerder had gezien. Dit had catastrofale gevolgen. Normaal gesproken komen koraalduivels voor in de koraalriffen van de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Daar hebben de vissen voedselconcurrentie van andere rifbewoners en worden ze tevens fel bejaagd door grotere roofvissen. Sinds negen jaar zwemmen koraalduivels dus ook rond in de riffen van de Atlantische Oceaan, waar ze geen concurrentie en weinig vijanden hebben.

Plaag

Onder dit soort omstandigheden kan een diersoort zich explosief ontwikkelen met als gevolg het ontstaan van een plaag. In die situatie verkeren we nu ook met de koraalduivel. De vissen komen inmiddels massaal voor langs de gehele Amerikaanse kust en in de Caribische archipel. In oktober 2009 werd de eerste koraalduivel op Bonaire waargenomen en gerapporteerd. Je krijgt er bijna een déjà vu-gevoel van. In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft men namelijk nijlbaars losgelaten in het Victoriameer, ten bate van de commerciële visserij. De nijlbaars is niet zo maar een vis. Het is de grootste rover van zoetwater met een ontembare vraatzucht. Dit visje kan doorgroeien tot een lengte van maar liefst twee meter en daarbij het astronomisch gewicht van tweehonderd kilogram bereiken!

Koraalduivel op BonaireDeze koraalduivel ziet er vredig uit maar is dat zeker niet.

Darwin’s Nightmare

Resultaat? Het Victoriameer telt nu nog maar vijftig verschillende vissoorten. De overige 2.500 vissoorten van weleer zijn door de rücksichtsloze nijlbaars naar de eeuwige jachtvelden verdreven! Een ingenieus ecosysteem dat zich in miljoenen jaren had opgebouwd, was in vijf jaar totaal vernietigd. Over dit drama is een indrukwekkende docufilm gemaakt door de Oostenrijkse filmmaker Hubert Sauper: Darwin’s Nightmare. En Bonaire? In de wateren rondom het Caribische eiland komen nu nog 469 verschillende soorten vissen voor. Een groot deel van deze vissen leeft in de koraalriffen van het eiland. Nergens anders in de Caribische archipel, die ruim 1.000 eilanden telt, komen zoveel verschillende rifvissoorten voor, als in de vrijwel volledig intacte riffen van Bonaire. Heel bijzonder en uniek dus. Alleen, hoe lang nog!

Wat is de oplossing?

De boel de boel laten en hopen dat er een natuurlijk evenwicht zal ontstaan? Als er teveel wilde zwijnen op de Gelderse Veluwe rondscharrelen en er een voedselschaarste dreigt, zullen de zeugen tijdens de volgende worp automatisch minder biggen werpen. Dit is een ingebakken genetisch mechanisme dat er voor moet zorgen dat de overlevingskansen van een diersoort op langere termijn intact blijft. Koraalduivels produceren ruim 50.000 eitjes per maand, een astronomische hoeveelheid potentiële nakomelingen. Of dat zal veranderen nu ze zo talrijk zijn? Ik vraag het me af. De tandbaars (grouper) is de enige natuurlijke vijand van de koraalduivel op Bonaire en daarmee het beste middel om het aantal koraalduivels te reduceren. De vis is echter uitzonderlijk appetijtelijk voor mensen en wordt daardoor zwaar overbevist. De populatie tandbaarzen trachten te verhogen met als doel om het aantal koraalduivels te verlagen zal derhalve niet makkelijk zijn. Hier ontstaat namelijk een duivels dilemma: bestellen wij geen heerlijk geroosterde welriekende tandbaars meer in de restaurants van Kralendijk ten behoeve van een mogelijk succesvolle koraalduivelaanpak?

Humanere manier

De autoriteiten op Bonaire hebben zich gerealiseerd dat het volledig uitroeien van de koraalduivel geen haalbare kaart is en zij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk koraalduivels weg te vangen uit het rif om op die manier het probleem beheersbaar te maken en houden. Op de meeste eilanden in de Caribische archipel worden de dieren massaal afgeslacht met harpoenen of andere dodelijke onderwaterwapens. Op Bonaire geldt echter sinds 1971 een wettelijk verbod op speervissen. Men heeft deze wet onlangs aangepast voor de bestrijding van de ongewenste gasten. Overigens laat men op Bonaire een humanere manier van doden prevaleren, door de vissen bij leven en welzijn te laten vangen door ervaren duikers en vervolgens aan wal te euthanaseren. En de koraalduivel zelf? Hij weet van de duivel geen kwaad, hij dendert onverschrokken voort! We hebben zo zoetjes aan een klein probleempje op het rif in Bonaire. Help!

Meer informatie over de vissen van Bonaire


Reactie 1
Vorige week heb ik voor het eerst de koraalduivel gezien. Ik vind het nu een beetje eng om het water in te gaan. Het zou jammer zijn als je door die vissen niet meer zomaar het water in kan lopen. Het lijkt me een prima idee om ze op de menukaart te zetten. Helen Kolijn

Bekijk het overzicht van de vissen van Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.1. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
D-Reizen
Beach Check Aanbiedingen