Column: De vis die zelf vist op Bonaire!

In het koraalrif van Bonaire komen maar liefst 469 verschillende soorten vissen voor. Voor sportduikers is deze overweldigende onderwaterfauna één groot feest waarbij je je constant waant in een kleurrijk gevuld zeeaquarium. Echter één zeldzame vissoort staat op de eerste plaats voor de verkenners van deze prachtige onderwaterwereld. Iedere duiker die het geluk heeft om tijdens het beoefenen van zijn sport op het Caribische eiland de hengelaarsvis (frogfish) te spotten, verkeert nog lange tijd na deze ontmoeting in een opperste staat van opwinding en euforie.

Vissen van BonaireIn het koraalrif van Bonaire leven 469 soorten vissen.

Hengelaarsvis

De hengelaarsvis is dan ook een vissoort met unieke eigenschappen die zijn gelijke in de Caribische Zee niet kent. Zijn uiterlijk is intrigerend, zijn camouflage is subliem en zijn jachttechniek is een evolutionair hoogstandje. De spectaculaire wijze waarop de hengelaarsvis zijn prooidieren binnenboord haalt, tart bovendien iedere natuurwet. Over de precieze werking van deze laatste eigenschap zitten de wetenschappers heden ten dage nog steeds met hun handen in het haar!

Wereldwijd zijn er zesenveertig verschillende soorten hengelaarsvissen beschreven die voorkomen in de koraalriffen van alle tropische wateren. Voor één soort vormt het koude water in de fjorden van Noorwegen de natuurlijke habitat. Sommige hengelaarsvissen leven bovendien op een diepte van meer dan honderdtwintig meter. Op Bonaire komen ook verschillende soorten voor, zoals de gele hengelaarsvis (longlure frogfish) en de rode hengelaarsvis (red frogfish).

‘Toen schoonheid werd uitgedeeld, stond de hengelaarsvis niet vooraan in de rij’, is de eerste gedachte die bij je opkomt als je het diertje ziet. Het is een kleine, lompe vis met een grote, omhoog gerichte bek. Het kleurrijke lichaampje van de vis lijkt verder bezaaid te zijn met grote wratten en andere oneffenheden. De borstvinnen zijn omgevormd tot een soort van olifantenpootjes waarmee de vis gedecideerd over het koraal heen lijkt te wandelen.

Als het om camouflage gaat, is de hengelaarsvis de ongekroonde koning van het vissenrijk. Miljoenen jaren van evolutie hebben van hem het perfecte evenbeeld gemaakt van zijn directe leefomgeving, zoals koraalformaties, rotsen en sponsen. De hengelaarsvis gebruikt zijn volmaakte schutkleuren enerzijds om niet door roofvissen gespot te worden en anderzijds om in deze positie zelf een dodelijke jager te zijn.

Vishengel met aas

Een tweede unieke eigenschap van de hengelaarsvis is, dat het diertje een ‘vishengel met aas’ met zich meedraagt. Het vistuig is frontaal op de neus van de vis geïncorporeerd en herbergt een regeneratief vermogen in zich, mocht het onverhoopt afgebeten worden door een prooidier. Aan het ‘haakje’ van het hengeltje hebben de verschillende soorten hengelaarvisjes een breed assortiment aan aas in de aanbieding. Dat varieert van niet-van-echt-te-onderscheiden wormpjes, kreeftjes, garnaaltjes of kleine visjes!

Snelste dier ter wereld

De derde onderscheidende eigenschap van de hengelaarsvis is voor de geleerden een raadsel. Als een prooidiertje zich namelijk rond het aas van de hengel beweegt, slaat de hengelaarsvis genadeloos toe. De vis opent dan razendsnel zijn grote bek waardoor een enorme onderdruk in de mondholte ontstaat, waarna binnen zes milliseconden (zes duizendste van een seconde!) het prooidiertje in een flits door de gigantische zuigkracht de bek in wordt gezogen.

Hiermee is de hengelaarsvis het snelste dier op de planeet! Er is geen enkel ander levend wezen op aarde die zo’n snelle actie in huis heeft. Dit is een uniek natuurverschijnsel dat zo snel verloopt dat het onmogelijk is om daar een foto van te maken. Omdat zes milliseconden korter is dan de contractietijd van de spier, kan de spierkracht van de vissenbek (bij het openen van de bek) dan ook niet de stuwende motor achter deze razendsnelle beweging zijn. Volgens de huidige natuurwetten kan de bek van de hongerige hengelaarsvis niet binnen zes milliseconden geopend worden! maar hoe dan wel?

Je zal maar een vis in de wateren rondom Bonaire zijn. Onder water wordt er naar je gehengeld door de bijna onzichtbare, maar dodelijke hengelaarsvis. Boven water worden de vissen bejaagd door lokale vissers die uiterst efficiënte eeuwenoude vistechnieken inzetten die van vader op zoon zijn overgedragen. En tenslotte moeten de vissen bevreesd zijn voor de (tal)rijke buitenlandse zee(sport)vissers die met ultramoderne en peperdure boten de visjes op de hielen zitten tijdens het zogenaamde ‘big game fishing’.

Vissersboot BonaireDiepzeevissen op Bonaire.

Tegenwoordig wordt er namelijk gevist met hightech hengels en worden er geraffineerde opsporingsmethodieken ingezet. De dieren zijn feitelijk kansloos. Vissen kunnen met de modernste sonarapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig gevolgd en haarfijn in beeld gebracht worden op moderne laptops, waardoor het doorgaans niet meer moeilijk is om ze aan de haak te slaan of met visnetten binnenboord te slepen.

Je vraagt je toch af hoelang wij nog straffeloos kunnen hengelen naar vissen. De druk op de verschillende vispopulaties wordt steeds groter en uitsterving van verschillende soorten dreigt of is al een feit. De vissersboten op Bonaire moeten steeds verder de oceaan op om nog wat te vangen. Maar de hengelaarsvis blijft gewoon zijn hengeltje uitgooien op het rif en jaagt onverschrokken door. Hij was eerder op Bonaire dan wij. Mooi toch!

Meer informatie over de vissen van Bonaire

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.1. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
D-Reizen
Beach Check Aanbiedingen