Column: Culinaire oplossing voor koraalduivels-plaag op Bonaire!

Tot oktober 2009 was het Bonairiaanse rif volledig in balans. Miljoenen jaren van evolutie hadden ervoor gezorgd dat maar liefst 469 soorten rifvissen hun tenten opsloegen in het kraakheldere water wat het Nederlandse duikeiland omspoelt. Iedereen kende zijn plaats en was zich bewust van zijn functie. Koraalgrazers, alg-slurpers, wier-wieders, mede-vis-schrobbers, dode-mede-vis-oppeuzelaars en levende-mede-vis-opvreters. Alle ambachten werden op het rif van Bonaire met hart en ziel uitgeoefend. En dat al miljoenen jaren lang.

Bovendien hadden de barracuda’s zich, door de afwezigheid van haaien, met succes naar de top van de voedselketen ge-elleboogd. Zij waren de chefs van het rif. En zij beslisten over leven en dood. Maar die tijden zijn voorbij. Sinds oktober 2009 is er namelijk een moordenaar op het rif. Een killer die op Bonaire op gruwelijke manier huishoudt. Een slager die rücksichtslos alle baby-, peuter- en kleuterrifvissen om zeep brengt. Een moordenaar die zich door niemand laat stoppen. Ook niet door de barracuda’s; de ooit zo trotse barracuda’s. Zelfs voor hen is deze indringer te vinnig.

Koraalduivel op BonaireDe koraalduivel is een mooie vis om te zien maar heel gevaarlijk voor de andere vissen.

Florida

Wat is er aan de hand? Dit verhaal begint in 2001. Een Amerikaanse aquariumhouder in Florida was zijn hobby zat en kieperde de volledige inhoud van zijn viskom niet door de plee, maar in de Atlantische Oceaan die bij hem om de hoek lag. Op deze manier kreeg het hele zwikje aquariumvisjes van de yank zijn vrijheid weer terug. Dat zwikje visjes bestond overigens slechts uit vijf koraalduivels. Koraalduivels zijn prachtige visjes met betoverende kleuren en vormen. De kleuren van de visjes zijn gerangschikt in een onmiskenbaar zebramotief. Daarnaast lijken op de rug van koraalduivels sierlijke indianenveren geïmplanteerd te zijn.

Om indruk te maken op potentiële prooivisjes en mogelijke predatoren kunnen koraalduivels deze ‘veren’ spreiden op een manier die we gewend zijn van pauwen. Het is deze schoonheid die de koraalduiveltjes tot favoriete bewoners maakt van vele aquaria over de gehele wereld. Maar koraalduiveltjes horen eigenlijk helemaal niet thuis in de Atlantische Oceaan. Als je visjes loslaat in watertjes waar ze niet in thuishoren, kunnen er ongelukjes gebeuren. En hoe! Door het loslaten van vijf koraalduivels is er een ecologische kernbom ontploft in de Atlantische Oceaan. Met als gevolg een allesverwoestende milieucatastrofe, die haar gelijke in de maritieme geschiedenis niet kent.

Veelvraten

Want koraalduivels mogen dan wel mooie visjes zijn, achter deze façade van ultieme schoonheid, schuilt ook een wreed verhaal. De visjes hebben namelijk twee punten hoog op de dagelijkse ‘things to do’ agenda staan. Te weten: zoveel mogelijk medebewoners opslobberen en zoveel mogelijk nageslacht op de (blauwe)planeet zetten. Bovendien zijn koraalduivels voor potentiële predatoren nauwelijks te nemen bastions.

De sierlijke indianenveren blijken dertien vlijmscherpe stiletto’s, die de eigenaar maar al te graag in zijn belagers parkeert. Naast het feit dat de slachtoffers dan levend gespietst worden, wordt er ook nog een uiterst giftig goedje in hun lichaam gepompt. Het moge duidelijk zijn; met dit soort wapens heb je weinig vijanden op het rif. Die vijanden bestaan natuurlijk wel, maar die dobberen rond in de Indische Oceaan, de plaats waar de duiveltjes van nature voorkomen.

En dan het slobbergedrag. Koraalduivels zijn bepaald niet kieskeurig als het om hun voedselkeuze gaat. Alles wat kleiner is dan hun gigantische muil, wordt genadeloos opgevreten. Vis, non-vis, jong en oud. Alles wat in het rif rondzwemt, rondkruipt, rondkronkelt, net-uit-het-ei-komt of van-zijn-oude-dag-geniet staat op het menu van koraalduivels die dagelijks maar liefst zestig procent van hun eigen gewicht wegknagen.

Bovendien vinden koraalduivels het prettig om zich massaal voort te planten. Het zijn de ultieme reproductiefabrieken van de oceaan. Eén vrouwtje legt om de 4 dagen maar liefst 40.000 eitjes. Als we dan ijverig gaan rekenen ontstaan er onthutsende getallen. Want dat zijn dus 300.000 eitjes per maand. Vermenigvuldigen we dit met 12, dan verschijnt in het displaytje van de zakjapanner het getal 3.600.000. Een enkele koraalduivel zet dus jaarlijks 3.6 miljoen nieuwe koraalduiveltjes op moedertje aarde! En die mondjes moeten allemaal gevoed worden.

Die 5 koraalduivels van Florida hebben ook ‘niet stil gezeten’ en zijn inmiddels de trotse (voor)ouders van een talrijk nageslacht: miljoenen jonkies, kleinjonkies, achterkleinjonkies, achter-achterkleinjonkies …, die zich inmiddels hebben verspreid langs de gehele kust van Nood- en Midden-Amerika, inclusief de Caribische archipel. In 2009 bereikte het eerst achter-achter-achter … kleinjonkie Bonaire. Dankjewel meneer de aquariumhouder!

Koraalduivel op BonaireKoraalduivel

Schepnetje

Wat nu? Niets doen? Dan dobberen er binnen een paar jaar meer koraalduivels rondom Bonaire, dan dat er zandkorreltjes liggen op het strand van Pink Beach. De volledige vissenpopulatie zal dan uiteindelijk geliquideerd worden. Dat is op de Bahama’s al voor een deel gebeurd. Maar liefst tachtig procent van de inheemse vissoorten is daar door de koraalduivels al naar de eeuwige jachtvelden geholpen.

Alle koraalduivels elimineren is helaas geen haalbare kaart. Men heeft er op Bonaire voor gekozen om zoveel mogelijk koraalduivels uit het rif weg te vangen en zo de explosieve groei van de koraalduivelpopulatie zoveel mogelijk te onderdrukken. In eerste instantie ging een handjevol sportduikers met schepnetjes op zoek naar de duivelse visjes. Deze visjes werden dan keurig in potjes gepropt en aan wal eervol geëuthanaseerd.

Tegenwoordig gaat dat heel anders. Nu schiet een leger van driehonderd goedgetrainde koraalduiveljagers, wekelijks honderden koraalduivels aan flarden. De schepnetjes hebben plaatsgemaakt voor dodelijke harpoenen. En inmiddels is er op Bonaire en in de rest van de Caribische archipel een industrie ontstaan rondom het probleem van de koraalduivels. Koraalduivel-harpoenen, koraalduivel-vang-kooien, koraalduivel-vang-instructieboeken, koraalduivel-vang-excursies, koraalduivel-vang-duikopleidingen, koraalduivel-websites, koraalduivel-facebook-sites, koraalduivel-congressen en koraalduivel-belangenverenigingen zagen de afgelopen jaren het levenslicht.

Sushi

Maar er gloort hoop. Koraalduiveltjes mogen dan wel mooie visjes zijn, met duivelse plannetjes, maar niet alleen hun exterieur is mooi. Ook hun interieur is prachtig. Alhoewel prachtig niet het juiste woord is. Eerder smakelijk! En dat is nog zacht uitgedrukt. Een foutje van de ontwerper der duiveltjes. Hij heeft een visje gecreëerd met een uitmuntende smaak! Een sublieme smaak! De zwakke plek van de schrik van het rif is gevonden!

De horeca op Bonaire is hier inmiddels ook van op de hoogte en probeert nu, onder het motto 'if you can’t beat them, eat them’, de duiveltjes een (gif)poot uit te draaien. Dat gaat al behoorlijk de goede kant op. De gekookte, gewokte, gestoofde, gegrilde, gepocheerde, gebarbecuede, gefrituurde en geblancheerde duiveltjes vliegen je op het Nederlandse duikeiland om de oren.

Dit is een mooie ontwikkeling. Een hele mooie. De fascinerende u-turn van de duiveltjes. De transitie van plaagdier naar hoog culinair begeerd dier. Als nou alle Japanners in de toekomst geen met uitsterven bedreigde tonijn, maar andere-visjes-doen-uitstervende-duiveltjes op hun sushi smeren, lossen we in een klap twee problemen op. Overigens blijven de duiveltjes de mensheid pesten. Ook nadat ze zijn gaan hemelen. Het is namelijk geen sinecure om een duiveltje te fileren. Het beestje mag dan wel morsdood zijn, maar zijn dertien met gif gevulde stiletto’s zijn verre van uitgeschakeld. Er moet bijna een chirurg aan te pas komen om op een verantwoorde manier met het fileermes langs deze giftige stekels te manoeuvreren en zo het smakelijke vissenvlees bloot te leggen. Dat dan weer wel!

Meer informatie over koraalvissen op Bonaire

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen