Facebook Twitter

Last Minutes Bonaire

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!


Columns over Bonaire

Voor-de-duvel-niet-bang-zijnde tandbaarzen op Bonaire!
Door: Richard Schijf
Tandenbaarzen – die onder de Engelssprekenden 'groupers' worden genoemd – heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Daar zitten overigens heel grote jongens bij. Bij sommige tandbaarzen stagneert de wijzer van de weegschaal pas bij het streepje van 350 kilogram… je praat dan over beesten die meer dan 3 meter lang zijn!... Lees verder

Koraaltransplantatie op Bonaire!
Door: Richard Schijf
Men heeft op het rif van het Caribische eiland ook oude televisie-antennes in de vloer van de oceaan geplant. Ook deze televisie-antennes zijn keurig gedecoreerd met koraalfragmenten. Het lijkt net alsof er een onderwaterkerstboom is opgetuigd... Lees verder

Totaal engagement op Bonaire!
Door: Richard Schijf
Op Bonaire is het aantal 'wilde geiten' een enorm probleem. Deze tienduizenden geiten denderen als een soort tsunami over het duikeiland heen en liquideren daarbij vrijwel alle representanten van het plantenrijk. Kieskeurig zijn geiten namelijk niet… De beleidsmakers in Kralendijk breken al jarenlang hun hoofd over dit 'geitenprobleem'... Lees verder

Spectaculaire nieuwe diersoort op Bonaire!
Door: Richard Schijf
Normaal is het bepalen van een nieuwe soortnaam een onderonsje tussen wetenschappers, maar bij de Bonairiaanse gebandeerde dooskwal werd een andere methode gehanteerd. Om het publiek meer warm te laten lopen voor de maritieme natuur werd besloten om een wedstrijd uit te schrijven voor de naamgeving van het weekdiertje. Een competitie waaraan iedereen mocht deelnemen... Lees verder.

Reislustige schorpioenen op Bonaire!
Door: Richard Schijf
De schorpioenenfamilie heeft slechts twee van haar leden permanent op Bonaire gestationeerd: de gele schorpioen en zijn zwart gekleurde neefje. De gele schorpioen heeft een lengte van ongeveer 3 centimeter, de zwarte is een stuk kleiner, maar compenseert dat ruimschoots met zijn hogere giftigheid... Lees verder.

De ontrafeling van het diepe rif van Bonaire!
Door: Richard
Schijf
Bonaire is met name een topbestemming voor de duiksport. De laatste decennia hebben al meer dan een miljoen kikvorsmannetjes over het rif van Bonaire gefladderd. Iedere vierkante millimeter van het koraalrif is dus al 'onder ogen' gekomen van de nieuwsgierige medemens die de moeite heeft genomen om zich in een wetsuitje te hijsen... Lees verder.

Invaderende troepialen op Bonaire!
Door: Richard
Schijf
Sinds een viertal decennia fladdert de oranje troepiaal dus ook rond op 'divers paradise'. Iedereen die voor eerst een oranje troepiaal op Bonaire 'in de ogen kijkt' denkt te maken te hebben met een 'oranje ekster'... Lees verder.

Door de wind gemoduleerde waaibomen op Bonaire!
Door: Richard
Schijf
Hoe anders is dat op Bonaire… Op het Caribische eiland zijn geen beschermende bossen waardoor bomen vaak als 'solisten' het landschap opsieren, maar daardoor wél doorlopend onder vuur liggen van de weerbarstige elementen. Bomen, struiken en cactussen hebben het dan zwaar te verduren... Lees verder.

Vis spietsende reigers op Bonaire!
Door: Richard
Schijf
Het luchtruim van Bonaire is namelijk naast het domein van de wereldberoemde Caribische flamingo en de unieke geelvleugelamazonepapegaai, ook de natuurlijke habitat van meer dan 220 verschillende andere vogelsoorten... Lees verder.

Hondsbrutale suikerdiefjes op Bonaire!
Door: Richard
Schijf
Sommige Bonairianen kunnen dit 'getetter' van de suikerdiefjes moeiteloos imiteren. De vogeltjes worden dan op verkeerde been gezet en gaan naarstig op zoek naar hun vrolijk fluitende 'soortgenoot'... Lees verder.

Exceptionele anolissen op Bonaire!
Door: Richard
Schijf
De anolis boomhagedis wordt op Bonaire 'lagadishi di palu' genoemd en in de wetenschap met 'Anolis bonairensis' aangeduid. De Anolis bonairensis komt alleen maar voor op Bonaire en is daarmee dus endemisch voor het eiland. Het woord 'anolis' komt uit een oude Afrikaanse taal en betekent 'kleine duivel'... Lees verder.

Eilandhoppende vleermuizen op Bonaire!
Door: Richard
Schijf
Tijdens het vleermuizenonderzoek in de grotten van Curaçao in 2013 werden er drie vleermuizen aangetroffen die eerder werden geringd op Bonaire. Zij waren dus de zee overgestoken die tussen Curaçao en Bonaire ligt. Dit was een unieke ontdekking... Lees verder.

Culinaire oplossing voor koraalduivels-plaag op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Bovendien vinden koraalduivels het prettig om zich massaal voort te planten. Het zijn de ultieme reproductiefabrieken van de oceaan. Een vrouwtje legt om de vier dagen maar liefst 40.000 eitjes. Als we dan ijverig gaan rekenen ontstaan er onthutsende getallen... Lees verder.

Onzichtbare steenvissen op Bonaire!
Door: Richard Schijf

De schutkleuren van steenvissen zijn namelijk subliem. Het vissenlichaam vloeit onherkenbaar over met haar omgeving. Soms zijn de steenvissen zelfs begroeid met allerlei algen, wieren en andere levende materie, daardoor ze nauwelijks herkenbaar zijn voor het ongeoefende oog... Lees verder.

Piet Boon zet Bonaire naar zijn hand!
Door: Richard Schijf

Als je eenmaal de trotse bezitter bent van een Piet Boon sculptuurtje, hoef je niet te vrezen voor de boomknuffelaars, korenwolfvertroetelaars, consuminderaars en milieu-fetisjisten van deze wereld. De huisjes zijn namelijk volledig eco-verantwoord. Werkelijk alles is duurzaam aan de huisjes. Iedere stoeptegel, iedere dakpan, iedere hoeksteen, iedere plank en iedere deur draagt keurig een duurzaamheidstempeltje... Lees verder.

Natuur op Bonaire is 100 miljoen waard!
Door: Richard Schijf

Zo houden de Nederlandse ambtenaren elkaar toch mooi van de straat en wordt er weer een nieuw onderzoeksrapportje geschreven. Maar goed. De vraag was, zoek nou eens uit wat de economische waarde van de natuur van Bonaire is... Lees verder.

Kolossale tarpons op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Ook op Bonaire willen sportduikers graag grote roofvissen (haaien, barracuda's en tarpons) zien als ze te water gaan. Ontmoetingen met haaien zijn op Bonaire een zeldzaamheid, maar met solistische barracuda's en hele scholen tarpons wordt je op het duikeiland om de oren geslagen... Lees verder.

Geen zeeslangen op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Er zijn legio onderwatersporters die na een duik op het Bonairiaanse rif vol trots de claim op tafel leggen dat zij een zeeslang gespot hebben. Soms laten ze als bewijs hele stapels foto's zien. De vraag is echter of het wel een zeeslang is die ze gezien en gefotografeerd hebben?... Lees verder.

Freediving op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Bonaire is een van de topbestemmingen voor het freediven in de Caribische archipel. Zo af en toe melden zich dan ook de kanonnen van het mondiale freediven zich in de wateren van het koraaleiland... Lees verder.

Giftige kogelvissen op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Naast het gif zet de kogelvis een tweede wapen in om zijn belagers af te schrikken. De visjes kunnen namelijk dermate veel oceaanwater opslurpen dat ze drie keer zo groot worden. Ze veranderen dan in de eerder genoemde kanonskogel. Overigens kunnen kogelvissen dit trucje niet al te vaak uit de kast trekken. Het genereert namelijk zoveel stresshormonen dat de dood op de loer ligt... Lees verder.

Ultraviolet nachtduiken op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Op het moment dat 's avonds op Bonaire de zon in de zee uitdooft, ondergaat het rif een ware metamorfose. De dagploeg - bestaande uit het merendeel van de rifvissen - laat zich afzakken naar de vloer van de oceaan en verdwijnt vervolgens naar dromenland... Lees verder.

Onmisbare papegaaivissen op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Papegaaivissen toveren dan uit het niets een soort ‘klamboe’ tevoorschijn waarin ze zich verschuilen voor de nacht. Deze ‘pop-up tent’ wordt razendsnel gevormd uit klieren die achter de kieuwen verscholen zitten... Lees verder.

GPS-zeeschildpadden op Bonaire!
Door: Richard Schijf

Op de aardbol zijn honderdduizenden kilometers zandstrand, maar de zwangere zeeschildpadden weten op de meter nauwkeurig het plekje terug te vinden waar ze zelf dertig jaar geleden uit het ei zijn gekropen! Dit fenomeen wordt beschouwd als een van de grote en nauwelijks te bevatten wonderen van de natuur... Lees verder.

Bonaire door de lens van Dos Winkel!
Door: Richard Schijf

Om de perfecte detailfoto te kunnen maken moet het visje noodzakelijkerwijs tot op 5 centimeter afstand benaderd worden! Maar hoe benader je een visje tot op een afstand van 5 centimeter? Visjes zitten daar doorgaans niet op te wachten.... Lees verder.

Plastic soep rondom Bonaire!

Door: Richard Schijf
Als iets zo snel verandert in de natuur is altijd de mensheid daarbij betrokken. Een twijfelachtige eer, ook dit keer weer. De vraag is namelijk of dat alles wat groeit en bloeit in het water, zich ook prettig voelt in de nieuwe soep... Lees verder.

De flora van Bonaire in gevaar!

Door: Richard Schijf
Alleen al in het Washington Slagbaai National Park hebben zich ruim 12.000 geiten verschanst en dat zullen er rap meer worden. Geiten doen namelijk niet aan anticonceptie. Het zal niet meer lang duren en het geitenvolkje overstijgt numeriek het mensenvolkje dat zich op Bonaire heeft genesteld. De geitenmamma's werpen minimaal twee lammeren per jaar, reken maar uit... Lees verder.

De Koninklijke Marine op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Ooit heeft Henk Kamp, in de hoedanigheid van minister van Defensie, geroepen dat de marine van Venezuela bestond uit een handjevol tweedehandse oorlogsschuitjes die geen enkele partij zouden vormen voor de ultramoderne schepen van de Nederlandse marine. Hij had de lachers op zijn hand... Lees deze column.

De missie van Sean Paton op Bonaire!

Door: Richard Schijf
BICEPS zette een grote petitie actie op touw om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen deze plannen. Uiteindelijk zetten meer dan zeshonderd bewoners van Bonaire een krabbel tegen deze wijzigingen. Op een totale populatie van ongeveer zestienduizend zielen is dat relatief veel... Lees deze column.

Walvissen op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Bultruggen zouden overigens moeiteloos kunnen auditeren voor 'Idols', 'The Voice' of andere talentenjachten. De dieren kunnen namelijk prachtige liedjes ten gehore brengen. Dit walvisgezang heeft een bereik van duizenden kilometers. Dit alles om de dames bultruggen te imponeren. Het zou wat zijn: naar analogie van 'The Voice Kids' ditmaal 'The Voice Whales'!... Lees deze column.

Murenen op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Iedereen die met zijn vingers klem komt te zitten tussen de kaken van een willekeurig dier, zal proberen om de bek te openen om het klemzittende ledemaat te bevrijden uit zijn benarde situatie. Bij murenen gaat deze vlieger echter niet op. Murenen bezitten namelijk naast mondkaken ook nog keelkaken. Alles wat eenmaal tussen de tanden van murenen terecht komt is voor de eeuwigheid verloren... Lees deze column.

Mens en natuur terug in balans op Bonaire!

Door: Cynthia Ortega-Martijn
De nostalgie naar het Bonaire van vroeger begrijp ik heel goed en dat is heus geen verloren droom. Maar dat vraagt wel dat politiek Den Haag de inwoners van Bonaire, maar ook Sint Eustatius en Saba gelijkwaardig gaan behandelen en meer gaat omzien naar hun welzijn en welvaart.... Lees deze column

Een eigen bedrijf op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Iedere ondernemerskans op Bonaire wordt tegenwoordig gulzig en met beide handen aangenomen. Zo zijn Nederlandse ondernemers vorig jaar massaal op het 'ijssegment' gedoken. Bonaire is iedere dag gezegend met mooi weer. Hoge temperaturen en ijs zijn natuurlijk een onlosmakelijke combinatie.... Lees deze column

Gevaarlijke zeedieren rondom Bonaire!

Door: Richard Schijf
Gelukkig bestaat er op Bonaire een goed waarschuwingssysteem waardoor de mensen geen onnodige risico's lopen als ze te water gaan. Rangers van het 'Bonaire National Marine Park' houden het water van het koraaleiland constant in de gaten. Mochten zij een Portugees oorlogsschip waarnemen, rinkelen direct de alarmbellen en worden bovendien de duikscholen ingelicht, die op hun beurt weer sportduikers attenderen op het mogelijke gevaar of zelfs verbieden om het water te betreden... Lees deze column

Een tweede huis op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Wordt Bonaire nu overspoeld met tweede huisjesbezitters uit Nederland? Dat was wel de verwachting. Toen de staatkundige veranderingen van Bonaire bekendgemaakt werden, zagen de makelaars op Bonaire de 'zilvervloot' al binnenrollen. De verwachting was destijds dat op het koraaleiland de 'dijken' zouden moeten worden verhoogd om de tsunamie van Nederlandse tweede huisjebezitters op te vangen. Maar dat is niet gebeurd. Nog niet... Lees deze column

Captain Don Stewart op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Op een dag gaf Captain Don een duiker - met een stuk afgebroken koraal in zijn hand - wederom een veeg uit de pan. Dit tafereel werd gadegeslagen door Carel Steensma, een hoge piet van de KLM die zich op Curaçao was gevestigd en zo nu en dan in de weekenden op Bonaire ging duiken. Hij was diep onder de indruk van het engagement voor de natuur van de Amerikaan en raakte met hem aan de babbel... Lees deze column

Octopussen op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Op Bonaire laten de blauwgeringde octopus en de reuzenkraak zich niet zien. Maar als je op het Benedenwindse Eiland te water gaat is de kans groot om andere leden van de familie van de octopussen te ontmoeten, zoals de gewone octopus en de Caribische rif octopus... Lees deze column

Olie-industrie op Bonaire!

Door: Richard Schijf
De olie-industrie heeft Bonaire door de jaren heen veel werkgelegenheid en welvaart gebracht. Maar op acht september 2010 was de bevolking van Bonaire niet zo blij met de olieactiviteiten op het eiland. Op de genoemde datum ging het namelijk gruwelijk mis met twee olieopslagtanks op het terrein van de Bonaire Petroleum Corporation (BOPEC). Extreem slecht weer op Bonaire speelde daarbij een cruciale rol... Lees deze column

De balans opmaken op Bonaire!

Door: Carola Roeters
Wat veel mensen mij vragen: "En, bevalt het?" En dan wordt bedoelt: het wonen en werken op Bonaire. Ja, het bevalt. Is het één groot vakantiegevoel? Neen, dat is het niet. Ik zag van de week de film: "The Descendants". Met George Clooney. Dit drama vindt plaats op Hawaï. En in het begin van de film wordt heel duidelijk afgerekend met het 'vooroordeel' van velen, dat wonen en werken in een 'tropisch paradijs' een voortdurend gevoel van euforie met zich meebrengt... Lees deze column

Reuzenmanta's op Bonaire!

Door: Richard Schijf
Zwemmen er op Bonaire ook pijlstaartroggen rond? Jazeker, de Amerikaanse pijlstaartrog en de Jamaica pijlstaartrog. Problemen met deze visjes zijn nimmer op het eiland gerapporteerd. Daarnaast vormt Bonaire de natuurlijke habitat voor de gevlekte adelaarsrog en de genoemde reuzenmanta... Lees deze column

Bekijk meer columns