Column: Bonaire op de fiets!

Nederland is het fietsland bij uitstek. In de loop van de tijd is er maar liefst tweeëntwintigduizend kilometer aan fietspaden aangelegd in ons kikkerlandje. Voor Nederlanders is dat uiteraard allemaal heel gewoon en vanzelfsprekend. Het gaat pas opvallen als je naar het buitenland gaat. Als je bijvoorbeeld op een fiets naar de Belgische grens opstoomt, wordt dit direct duidelijk. Aan de Nederlandse kant hebben we te maken met drie rijstroken naast elkaar: voetpad, fietspad en autoweg. Eenmaal de grens over vervloeien deze drie rijstroken tot één hoofdweg. Plotsklaps moet je als fietser het asfalt delen met rechtslopende voetgangers, voortrazende auto’s en lompe vrachtwagens: niet echt ongevaarlijk of relaxed.

Fietsen langs slavenhuisjes op BonaireFietsen op Bonaire is leuk om te doen.

Aan de Nederlandse kant hebben we te maken met drie rijstroken naast elkaar: een voetpad, een fietspad en een autoweg. Eenmaal de grens over vervloeien deze drie rijstroken tot één hoofdweg. Plotsklaps moet je als fietser het asfalt delen met rechtslopende voetgangers, voortrazende auto’s en lompe vrachtwagens: niet echt ongevaarlijk of relaxed.

Permanent verkeersinfarct

En wat in Nederland kan, moet ook op Caribisch Nederland kunnen, moeten de beleidsmakers gedacht hebben. Er is dan ook een heel spectrum aan valide argumenten te bedenken om het fietsen op Bonaire te stimuleren en faciliteren voor zowel de bewoners als bezoekers van het Caribische eiland. Het aantal auto’s op Bonaire neemt de laatste jaren zienderogen toe. Iedere maand levert een immens groot autoschip er tientallen fonkelnieuwe bolides af. Daarnaast worden door particulieren doorlopend nieuwe en tweedehands auto’s met zeecontainers aangevoerd. Zo langzamerhand verkeert het verkeer in en rondom Kralendijk in een permanent verkeersinfarct. Als mensen vaker de fiets nemen in plaats van de auto, zou het wegennet substantieel ontlast worden is de verwachting. Daarnaast is fietsen gezond voor zowel mens als milieu. Iedereen die regelmatig fietst zal een grotere longcapaciteit ontwikkelen, afvallen, ontstressen en zal beter kunnen slapen. Bovendien slingeren auto’s met een verbrandingsmotor doorlopend schadelijke gassen, waaronder het broeikasgas koolstofdioxide, de atmosfeer in. Als er teveel broeikasgassen in de dampkring worden gepompt, zal het klimaat dermate gaan veranderen dat grote delen van de blauwe planeet op termijn onbewoonbaar worden voor ons mensen. Tja.

Fietsplan

Het duiktoerisme en ecotoerisme zijn de belangrijkste pijlers van de economie op Bonaire. Het eiland maximaal aantrekkelijk maken voor dit type bezoekers is derhalve van vitaal belang. Bonaire is een klein maar zeer gevarieerd eiland en kan voor fietsers zeer attractief zijn. Op het ene moment waan je jezelf op zeeniveau tussen de betoverende zoutpiramides in zuid-Bonaire. Een uur later fiets je in het noorden op hoogte tussen serieuze bergjes. Als het eiland dooraderd zou zijn met veilige fietspaden zou dat fraai lokaas kunnen zijn voor potentiële ecotoeristen. Om het fietsen op Bonaire aantrekkelijker te maken, hebben de beleidsmakers twee ijverige studenten van de Universiteit Twente aan het werk gezet om een fietsplan voor het Caribische eiland te ontwikkelen. Aan hen de taak om de verkeersveiligheid te verbeteren, de diefstal van fietsen te reduceren, de aanschaf van fietsen betaalbaar te maken en de jeugd van Bonaire te leren fietsen. Onlangs zijn de resultaten van dit onderzoek in Kralendijk gepresenteerd.

Fietsen op BonaireEven uitrusten en genieten van het uitzicht.

Fietspaden

De verkeersveiligheid hoopt men te verbeteren door het aanleggen van fietspaden en door fietsvriendelijke verbindingen te creëren in en tussen de verschillende wijken van Kralendijk. Om het dievengilde te ontmoedigen, moeten er op strategische plekken fietsenstallingen komen. Belastingvoordelen en subsidies wil men aanwenden om de aanschaf van fietsen voor iedereen mogelijk te maken. Verder stellen zij voor om verkeerslessen op basisscholen te introduceren. Maar wat zijn eigenlijk op dit moment de belangrijkste prioriteiten op Bonaire? Het heeft namelijk wel iets paradoxaals. Praten over fraaie fietspaden terwijl het wegennet op sommige plekken bezaaid is met diepe gaten en kuilen. Op dit soort plekken lijkt autorijden op Bonaire meer een doldwaze rit in een roller coaster. Zeker als het langdurig regent, worden sommige delen van Bonaire onbereikbaar met de auto.

Heilige koe

Daarnaast is de auto mondiaal een belangrijk statussymbool. Ook in Nederland is de auto zo langzamerhand de allerheiligste koe. De meeste Nederlanders willen ten koste van alles auto blijven rijden, al kost de benzine straks tien euro per liter aan de pomp. Men eet bij wijze van spreken nog liever de hele maand duivenvoer dan ook maar één dag de auto noodgedwongen te laten staan! Dat is op de Antillen niet veel anders. Ook daar wordt aan de auto veel status ontleent. Ga maar eens kijken hoe dat werkt op Sint-Maarten. Het lijkt wel of alle Hummers die ooit zijn gebouwd nu rondcrossen op dit Bovenwindse Eiland. Op Sint Maarten hanteert men de slogan; The Friendly Island, maak daar maar van: The Hummer Island. En de stoere en trotse Hummerbezitter zie ik niet zo snel op een fietsje springen. Een cultuuromslag van cool rondtuffen in fraaie opgepimpte bolides naar fris en vrolijk fietsen is nog niet zo gemakkelijk. Een ander sluimerend gevaar voor ontspannen fietstochtjes op Bonaire zijn bijtgrage hondjes. Een deel van de hondenpopulatie op het eiland is namelijk niet zo lief. De ontblote kuiten van nietsvermoedende voorbijtrekkende fietsers zijn dan ook regelmatig doelwit van deze minder brave viervoeters. Als Bonaire ooit de ambitie heeft om Cyclists Paradise te worden, lijkt het raadzaam om ook hier wat beleidsmatige aandacht aan te besteden!

Meer informatie over fietsen en mountainbiken op Bonaire


Reactie 3
Beste Richard, We hebben serieuze plannen om te komen wonen op Bonaire. Kunnen fietsen op Bonaire lijkt me fantastisch. En ik zie een uitdaging (zoek ik) in het oplossen van het sluimerend gevaar voor ontspannen fietstochtjes op Bonaire. Begin december zijn op Bonaire voor 2 weken! Interessant onderwerp. O ja, ik ben een actieve honden / dierenliefhebber met training / wedstrijdervaring in onder andere de hondensport. vgr John Bouwmans
Reactie 2
We waren nieuwsgierig of het mogelijk was om het hele eiland te zien op de fiets of dat het toch aan te raden is ook een auto te huren. Wij gaan in december 9 dagen naar Bonaire. Remco en Miranda.

Reactie 1
Wat is het jammer dat mensen echt alleen aan zichzelf denken en nooit aan de flora en fauna van een uniek eiland. Maar goed laat ik het eerst positief benaderen. Ja, het is zeer goed dat er fietspaden komen. Als daar tegenover inderdaad staat dat er minder auto's gaan rijden dus minder uitstoot dan zeg ik laat maar komen. Ik vind dat wij namelijk gasten zijn van het eiland en niet de eigenaar. De eigenaar zijn de dieren en planten die er leven en bloeien. Maar zonder eigen stem kan de mens doen en laten wat hij wilt. En dan even over die enkel bijters. Ik kan me niet voorstellen dat er een vulkaanuitbarsting is geweest waardoor het eiland Bonaire is ontstaan. Waarbij als klapstuk een x aantal honden zijn uitgepoept uit die krater. Ook weer de mens die moet zijn verantwoording nemen. Het dierenasiel van Bonaire draait al over uren met al die huisdieren die wij zo graag wilden hebben en verzorgen. Men is gewoon vergeten dat we op een eiland wonen. En dat het geen enkele positieve effect heeft om je hond achter te laten op een eiland. Het enige wat je er mee bereikt is extra enkel bijters. Moeten we dan nu deze wilde honden een spuitje geven of moeten we geld steken in het redden van deze dieren. Het is een moeilijke keuze want het mag niks kosten hoor ik al vanaf hier terwijl uw dit leest. Mijn eind conclusie: fietspaden alleen als er minder auto's daardoor over het eiland razen. Jazeker, nu meteen. Hoewel de natuurlijke uitstraling van het eiland dan weer opgevuld wordt door beton maar goed dit is echt een ying yang gebeuren. En terugkomend op de honden, tjaaa we hebben zelf onze handen vies gemaakt dus we moeten ze zelf ook schoonmaken, begrijp je? Denk in het belang en goedhartigheid van de honden die bijten. Wie heeft er voor gezorgd dat ze kunnen bijten en buiten lopen? C de Vries.


Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.5. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TOP 10
Ben je op zoek naar de beste vakanties naar Bonaire? Bekijk dan de TOP 10 pakketreizen Bonaire!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
By June vakantie Bonaire met huurauto
Beach Check Aanbiedingen
D-Reizen Aanbiedingen