Column: Bonaire op cruisecontrol!

Ruim honderdvijftien jaar geleden werd in Duitsland het eerste cruiseschip gebouwd. De Prinzessin Victoria Luise had een lengte van vijfennegentig meter en kon ongeveer tweehonderd welgestelde passagiers meenemen. Vanaf die tijd zijn de cruiseboten steeds maar groter en groter geworden. Het huidige record staat sinds november 2009 op naam van de Oasis of the Seas. Dit Amerikaanse schuitje, met een prijskaartje van een slordige 1,4 miljard dollar, is driehonderdzestig meter lang en kan ruim zevenduizend passagiers meenemen! En dit is nog maar het begin. Noorse ingenieurs zitten ijverig achter hun computers te brainstormen om nog grotere, nog imposantere en nog luxere bootjes te ontwerpen en te bouwen voor hun voornamelijk Amerikaanse klanten. Wereldwijd zijn er vijf grote cruisemaatschappijen en voor hen is het vanuit marketingoogpunt van vitaal belang om het grootste cruiseschuitje ter wereld in hun vloot te hebben en te houden. De Scandinavische scheepsbouwers vinden deze wapenwedloop overigens prachtig, zij verdienen miljarden!

Cruiseschip op BonaireCruiseschip op Bonaire.

Nieuwe records

Het mondiale cruisetoerisme is anno 2018 big business en de groei is er nog lang niet uit. Jaar op jaar worden er nieuwe records gebroken in deze miljardenindustrie. Naast cruises in de Middellandse Zee en de Noorse fjorden zijn met name de bestemmingen in de Caribische archipel immens populair bij Amerikanen en Europeanen. Ook op Bonaire is het cruisetoerisme de laatste jaren booming. Grote roerganger achter dit fraaie succes is Ronella Tjin Asjoe-Croes. Deze Arubaanse was tot eind 2010 directrice van het toerismebureau van Bonaire en heeft er in die functie voor gezorgd dat veel cruisemaatschappijen het Caribische eiland in hun vaarschema’s hebben opgenomen. En dat heeft zijn effect niet gemist. Het aantal cruisetoeristen explodeerde van vijftigduizend in 2005 naar tweehonderdvijftigduizend in 2010, een toename van maar liefst vijfhonderd procent in vijf jaar tijd! Asjoe-Croes heeft inmiddels Bonaire weer verlaten en staat nu aan het roer van de Aruba Tourism Authority. One Happy Island ontving in 2010 ruim zevenhonderdduizend cruisetoeristen. Aan haar de taak om de Bahama’s van de troon te stoten. De uit zevenhonderd eilanden bestaande archipel is koploper met 1,8 miljoen cruisetoeristen per jaar!

Iets onwerkelijks

Maar het heeft iets onwerkelijks. Het dorpse Kralendijk waar soms tegelijkertijd twee van die gigantische zeekolossen in de cruisehaven zijn aangemeerd. Als hoge flatgebouwen toornen de schepen boven het eeuwenoude Fort Oranje en Pasangrahan uit. Het lijkt net alsof de Ark van Noach binnenvaart om iedereen op Bonaire te redden van de naderende en onafwendbare zondvloed. Voor Bonaire is dit massatoerisme allemaal nog nieuw. Het eiland reageert wat onwennig. Bonaire heeft zich de laatste decennia ontwikkeld als topbestemming voor ecotoeristen en moet zich nu ook gaan instellen op andere vormen van toerisme. En de cruisetoerist van tegenwoordig is verwend, erg verwend. De meeste cruiseboten zijn drijvende vijfsterrenhotels waarbij het aan geen enkele luxe ontbreekt. Winkelpromenades, bioscopen, theaterzalen, zwembaden en restaurants, alles is aan boord. En dan sta je plots aan wal in Kralendijk!

Cruiseschip bij KralendijkCruiseschip ligt bij Kralendijk.

Chique winkels

Op Aruba weten ze overigens wel raad met de massa’s cruisetoeristen waar het eiland jaarlijks door wordt overspoeld. Als de gigantische cruiseschepen in de haven Oranjestad leeglopen, staan bij tientallen chique winkels de deuren al wagenwijd open. In ruil voor Amerikaanse dollars of Arubaanse Florins zijn hier met diamant ingelegde gouden Rolexen, Armani maatpakken of Louis Vuitton handtassen te verkrijgen. En dat is pas de eerste horde. Er is nog veel meer vertier voor de cruisetoerist op het eiland. Naast de kilometerslange hagelwitte zandstranden en vijfendertig casino’s zijn er talloze eilandtours in ultramoderne, aircogekoelde touringbussen te boeken. Op Aruba is het zelfs mogelijk om aan boord te stappen van een heuse duikboot om het koraalrif vanuit een comfortabele stoel onder het genot van een hapje en drankje te aanschouwen. Op Bonaire daarentegen wordt er vliegensvlug een kleine markt opgetrokken op Plaza Wilhelmina als de cruiseschepen aanmeren. Hier trekt de stoet van cruisetoeristen voorbij aan handgemaakte sieraden en schattige schilderijtjes. Deze markt verdwijnt overigens weer als sneeuw voor de zon als de cruisetoeristen hun drijvende accommodatie hebben opgezocht. Daarnaast zwermen de cruisetoeristen uit over het centrum van Kralendijk of maken een tripje naar Sorobon Beach.

Markt in KralendijkMarkt in Kralendijk.

Evenwichtige spreiding

Wereldwijd varen er een paar honderd oceaanwaardige cruiseschepen rond. De meeste schepen hebben een capaciteit van ongeveer vijfentwintighonderd passagiers. Zogezegd kunnen de grote jongens zevenduizend toeristen mee aan boord nemen. Het is nu wachten op de dag dat deze schuitjes gaan aanmeren in Kralendijk. Twee van dit soort bootjes en Kralendijk wordt overspoeld met veertienduizend dagjesmensen! De beleidsmakers op Bonaire wacht de taak te leren dealen met deze vorm van massatoerisme en de consequenties die dit met zich meebrengt. Het vereist namelijk nogal wat infrastructurele aanpassingen en verbeteringen om deze nieuwe stroom van gasten op een prettige manier te laten verlopen. Daarnaast wordt zij gedwongen om aantrekkelijke things to do te ontwikkelen voor de cruisetoeristen. Hopelijk leidt het uiteindelijk tot meer een evenwichtige spreiding van de cruisetoeristen over Bonaire, waardoor het kleinschalige Kralendijk enigszins ontlast wordt en de cruisetoeristen op het Caribische eiland een vermakelijke tijd hebben!

Meer informatie over cruises naar Bonaire


Reactie 4
In verhouding tot de afmetingen van het eiland zou het aantal bezoekers met cruiseschepen beperkt moeten blijven. F.
Reactie 3
Ik denk dat het eiland niet meer zonder cruiseboten kan. Voor(uit)gang is niet te stoppen, maar het is aan de verantwoordelijke mensen om alles in de juiste banen en proporties te leiden. Gerrie
Reactie 2
Het aantal cruiseschepen zou beperkt moeten worden. Frank
Reactie 1
Vraag me af of je dit überhaupt moet willen op een dergelijk klein eiland. Doe waar je goed en bent; natuur en rust worden in een rap tempo een zeldzaamheid op deze aardkloot en kunnen nu reeds voor veel geld worden weggezet. De keuze kan helaas maar 1x gemaakt worden. M.i. kiezen voor exclusiviteit; duur maar wel goed. Ik heb op SXM gewoond welk, idem Aruba, overlopen wordt door cruise toeristen, chaos alom; veel kwantiteit maar weinig (levens)kwaliteit. Als ik het me goed herinner heeft de bevolking van Bonaire enkele jaren terug gekozen voor de groene weg maar vind daar momenteel weinig van terug als ik rond om me heen kijk. Just my thoughts. Pieter

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Bonaire

Plaza Resort Bonaire

All Inclusive Hotel Plaza Resort Bonaire

Met de geweldige all inclusive formule van Plaza Resort is het onbeperkt genieten op Bonaire!

Meer info

Reisgidsen Bonaire

Reisgidsen over Bonaire

Ga jij naar Bonaire? Dan zijn deze reisgidsen over Bonaire onmisbaar voor jou!

Meer info

Auto huren op Bonaire

Huurauto Bonaire

Wat is er nou leuker om met een auto er op uit te trekken om het eiland te verkennen? Doen!

Meer info

Activiteiten op Bonaire

Kajakken op Bonaire

De allerleukste activiteiten op Bonaire boek je thuis al eenvoudig online bij Viator!

Meer info

Tip AB Car Rental

Ga jij naar Bonaire en zoek je een betrouwbare autoverhuurder? Dan is AB Car Rental een uitstekende partner. AB Car Rental heeft als enige autoverhuurder € 0,00 eigen risico! Bekijk de tarieven!

Tip Plaza Resort Bonaire

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij dit hotel van harte aanbevelen. All inclusive, dus lekker zorgeloos en relaxed. Heerlijke cocktails aan de bar, een bbq aan het strand of ander thema diner, wat hebben wij genoten. De kamers zijn ruim, zeer comfortabel en de staf is super vriendelijk. Het huisrif voor de deur is geweldig, tijdens het snorkelen zagen we daar zelfs een schilpad! Wij komen er zeker terug. Beoordeeld met een 8.1. Meer info & Direct boeken!

Tip Snorkeltour Bonaire

Wil jij met een gids gaan snorkelen op Bonaire? Je ziet er de mooiste, kleurrijke vissen en wie weet ook wel een zeeschildpad. Hapjes, drankjes en snorkeluitrusting zijn inbegrepen! Boek deze tour bij Viator. Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Direct boeken!

Wil jij voordelig op vakantie naar Bonaire? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Stip Reizen
Corendon
PrijsVrij
D-Reizen
Beach Check Aanbiedingen